Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Ανασκόπηση 2016: Οι 10 μεγαλύτερες στιγμές

Το “καταραμένο”, για πολλούς, 2016 αντικαθίσταται σε μερικές ώρες από το 2017, σε μία αναγκαστική αλλαγή που θα προχωρούσε ακόμη και ο… Αλέφαντος. Οι αθλητικές στιγμές που μας προσέφερε όμως ήταν πολλές και σημαντικές. Σας παρουσιάζουμε τις 10 σημαντικότερες του χρόνου που μας αφήνει. Ας ξεκινήσει, λοιπόν, ευθύς αμέσως το final countdown.




Γράφει ο Άρης Σταμόπουλος


10) Το σερί της Σεβίλης στο…Sevilla League
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κυπελλούχος Ευρώπης παρέμεινε στο θρόνο της. Η Σεβίλλη έγραψε ιστορία στη Βασιλεία της Ελβετίας, επικρατώντας με 3-1 της Λίβερπουλ του Κλόπ, όντας στο ημίχρονο πίσω στο σκορ για πρώτη φορά! Με τους Γκαμέιρο και Κόκε(δις) να απαντούν στο γκολ του Στάριτζ, οι Ανδαλουσιάνοι έφτασαν τις 5 κατακτήσεις μέσα σε μία δεκαετία. Το 2017 πάντως θα γίνει… αποκαθήλωση, καθώς οι Σεβιγιάνοι προκρίθηκαν στους 16 του Champions League, μάλλον χωρίς πραγματικά να το επιδιώκουν. Κάτι που ίσως γεμίζει με αισιοδοξία τα “ποντίκια” (ομάδες του Europa League) αφού λείπει η “γάτα” (Σεβίλη). Παρόλα αυτά, αν η UEFA μάζευε υπογραφές για τη μετονομασία του Europa League σε “Sevilla League”, εμείς θα υπογράφαμε με κλειστά μάτια.



9) Το 11ο της Βασίλισσας
Χρειάστηκαν 12 χρονιά για να μπορέσει να μπορέσει να κατακτήσει το 10ο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Έκτοτε, της έχει γίνει… συνήθειο να σηκώνει το Ιερό Δισκοπότηρο. Για δεύτερη φορά μέσα σε 3 χρόνια η Ρεάλ Μαδρίτης σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο του Champions League, έχοντας απέναντί της και πάλι τη συμπολίτισσα Ατλέτικο, σε ένα συναρπαστικό τελικό που κρίθηκε στα πέναλτι. Με αυτό τον τρόπο, οι “μαδριλένοι” αύξησαν τη διαφορά από τη, δεύτερη σε κατακτήσεις, Μίλαν στα 4 τρόπαια και, παράλληλα, στέρησαν για άλλη μία φορά από τον Ντιέγκο Σιμεόνε, τον κορυφαίο προπονητή για το 2016, τη δυνατότητα να ανεβεί στην κορυφή της Ευρώπης. Όλα αυτά με το μεγάλο Ζινεντίν Ζινταν στον πάγκο, υπό τις οδηγίες του οποίου οι “Galacticos” βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη θέση της La Liga, με 3 βαθμούς διαφορά και ματς λιγότερο από τη δεύτερη Μπαρτσελόνα.


8) Η αρκούδα στο θρόνο της
Η ΤΣΣΚΑ είναι και πάλι η “Τσαρίνα” της Ευρώπης. Οι Ρώσοι επιβεβαίωσαν την ανωτερότητα τους φτάνοντας με χαρακτηριστική άνεση μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας, όπου αντιμετώπισαν τη Φενέρμπαχτσε, των Ομπράντοβιτς, Άντιτς και Σλούκα  . Σε έναν συναρπαστικό τελικό, χρειάστηκαν ένα follow του Βίκτορ Κριάπα, έπειτα από άστοχο τρίποντο του, κορυφαίου παίκτη του τελικού και MVP του final-4, Νάντο Ντε Κολό για να οδηγήσουν το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί, με πιο καθαρό μυαλό και περισσότερες λύσεις, υπέταξαν τους Τούρκους με 101-96 και ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης ύστερα από 8 χρόνια και 7 παρουσίες σε final-4. Κοινό σημείο με την τελευταία κατάκτησή, το 2008, το ελληνικό στοιχείο. Σε εκείνη την επιτυχία σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι Παπαλουκάς και Ζήσης. Σήμερα, ο Δημήτρης Ιτούδης είναι εκείνος που οδήγησε και συνεχίζει να οδηγεί την “αρκούδα”(και τον Μίλος Τεόντοσιτς) στην κορυφή.

7) Οι Warriors ξεπέρασαν τους Μπουλς
Πέρα από τους τίτλους, υπήρξαν και αξιοσημείωτα ρεκόρ που καταρρίφθηκαν μέσα στο 2016. Ένα από τα σημαντικότερα κατέχουν πλέον οι Golden State Warriors. Η παρέα των Στέφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον και Ντρέιμοντ Γκριν κατέρριψε το ιστορικό 72-10 των Σικάγο Μπουλς του μεγάλου Μάικλ Τζόρνταν, που κρατούσε για 20 ολόκληρα χρόνια, πραγματοποιώντας το μέχρι τότε ανέφικτο 73-9! Οι Warriors μας είχαν προϊδεάσει τη σεζόν 2014-15 για τις προθέσεις τους, όταν και πραγματοποίησαν 67 νίκες, επίδοση που ισοφάρισαν και οι Σαν Αντόνιο Σπερς μέσα στο 2016, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση(!) της Δύσης και του NBA. Η δουλειά για το Golden State όμως έμεινε ημιτελής, αφού στους τελικούς είδαν τους Κλίβελαντ Καβαλίερς του “βασιλιά” ΛεΜπρόν να κάνουν την ανατροπή (από 3-1 σε 3-4) και να τους παίρνουν τη μπουκιά από το στόμα. Παρόλα αυτά το κατόρθωμά τους αυτό δύσκολα θα επαναληφθεί.
6) O “βασιλιάς” επέστρεψε θριαμβευτής
Ήταν ένα παιδί που είχε ένα όνειρο. Να παίξει για την ομάδα της πόλης του και να την οδηγήσει στο Πρωτάθλημα. Το όνειρο πραγματοποιήθηκε κατά το ήμισυ. Έπαιξε για αυτή αλλά τα πρωταθλήματα για λογαριασμό άλλης ομάδας τα κέρδισε. Έγινε ο καλύτερος σύγχρονος παίκτης του αθλήματος, απέκτησε χρήματα και δόξα αλλά του έμεινε ένα απωθημένο. Να πάρει το Πρωτάθλημα με την ομάδα της πόλης του. Με την ΟΜΑΔΑ του. Αυτός ο παίκτης ήταν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς. Αυτή η ομάδα ήταν οι, χωρίς τίτλο στην ιστορία τους, Κλίβελαντ Καβαλίερς. Το όνειρο του παιδιού δεν είναι πια μισό…



5) Φελπς ο Υπερ-Ολυμπιονίκης

Υπάρχουν Ολυμπιονίκες. Υπάρχουν χρυσοί Ολυμπιονίκες. Υπάρχει και ο Μάικλ Φέλπς. Στην καριέρα του, ο Φέλπς θεωρείτο ήδη ο πιο επιτυχημένος κολυμβητής στην ιστορία με 27 μετάλλια (τα 22 χρυσά). Το ιστορικό 23ο χρυσό, ήρθε με την αμερικάνικη ομάδα στα 4χ100, στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του. Η ομάδα των Αμερικανών βρισκόταν 0.61 του δευτερολέπτου πίσω, όταν εκείνος βούτηξε στο τρίτο σκέλος. Μόλις ακούμπησε τον τοίχο, η ομάδα του βρισκόταν 0.50 μπροστά. Ο κολυμβητής-φαινόμενο αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, έχοντας κατακτήσει συνολικά 28 μετάλλια σε Αθήνα, Πεκίνο, Λονδίνο και Ρίο.











4) Η χρονιά του Άντι Μάρεϊ
Το 2013, έγινε ο πρώτος Βρετανός που κερδίζει το τουρνουά Wimbledon μετά από 77 χρόνια. Το 2016, έγινε ο πρώτος Βρετανός No1 της παγκόσμιας κατάταξης στην ιστορία του τένις είτε σε άντρες, είτε σε γυναίκες, εκθρονίζοντας τον Νόβακ Τζόκοβιτς ύστερα από 122 συνεχόμενες βδομάδες στην κορυφή. Ενδιάμεσα συνέβησαν και τα παρακάτω : νικητής στο τουρνουά Wimbledon, χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πρωταθλητής στο Davis Cup με την ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας, πρωταθλητής στο  ATP World Tour Finals με αντίπαλο τον Τζόκοβιτς στον τελικό και ρεκόρ 59-5 από το Μάιο μέχρι το τέλος του χρόνου. Ψιλοπράματα δηλαδή…











3) Οι Ίβηρες στην κορυφή της Ευρώπης
Μέσα στις κορυφαίες στιγμές του 2016 συγκαταλέγεται, ασφαλώς, η κατάκτηση του Euro από την Πορτογαλία. Οι Ίβηρες έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης, όντας οι μοναδικοί Πρωταθλητές στην ιστορία του θεσμού που προκρίθηκαν χωρίς νίκη από τον όμιλο και με 1 νίκη συνολικά σε καθαρό 90λεπτο! Αυτό βεβαίως δε μειώνει επουδενί τον άθλο τους, για τον οποίο κύριος υπεύθυνος ήταν ο παλιός μας γνώριμος και προπονητής της Εθνικής μας Ομάδας, Φερναντο Σαντος. Στον τελικό επικράτησαν με 1-0 της οικοδέσποινας Γαλλίας στην παράταση, με τον Κριστιάνο να σηκώνει το τρόπαιο που θρύλοι του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, όπως οι Εουσέμπιο και Φίγκο, απέτυχαν να κατακτήσουν.
2) Οι Σικάγο Καμπς ξόρκισαν την κατάρα
Το μπέιζμπολ δεν αποτελεί κομμάτι του DNA των Ευρωπαίων, πόσο δε των Ελλήνων. Οι Σικάγο Καμπς είχαν να γευτούν τη χαρά συμμετοχής σε τελικούς από το μακρινό 1945, πόσο μάλλον της κατάκτησης (1908). Λέγεται πως αιτία της δεισιδαιμονίας που περιέβαλε την ομάδα ήταν μια κατάρα που ένας Έλληνας είχε ρίξει στην ομάδα. Ο Μέρφι, ο τράγος του Έλληνα Βασίλη Σιάνη, έκανε την ανάγκη του κατά τη διάρκεια του 4ου τελικού μεταξύ Σικάγο Καμπς και Ντιτρόιτ Τάιγκερς, το 1945, προκαλώντας μια δυσάρεστη οσμή. Αυτή ήταν και η αιτία που τον έδιωξαν από το γήπεδο, αναγκάζοντας τον Έλληνα μαγαζάτορα να ξεστομίσει την επονομαζόμενη και ως “κατάρα του τράγου”. “Να μην φθάσει ποτέ άλλοτε σε τελικό!”, είπε. Οι Καμπς έχασαν με ανατροπή 4-3 το πρωτάθλημα από τους Ντιτρόιτ Τάιγκερς και δεν ξαναπήγαν σε τελικό για 71 χρόνια. Η κατάρα ξορκίστηκε φέτος, με τους Καμπς να ανατρέπουν το εις βάρος τους 3-1 στη σειρά με τους Κλίβελαντ Ίντιανς και με 4-3 να κατακτούν το Πρωτάθλημα ύστερα από 108 χρόνια, σε μια από τις συναρπαστικότερες σειρές στην ιστορία του σπορ. "Αιώνιοι" looser είπατε; Όχι πια.













1) Το θαύμα της Λέστερ
Φυσικά το No1 της ανασκόπησής μας δε θα μπορούσε να είναι άλλο παρά η κατάκτηση της αγγλικής Premier League από τη Λέστερ. “Θα ξεφουσκώσει. Δε θα αντέξει τον ανταγωνισμό μέχρι τέλους, δεν έχει υλικό, δεν έχει προπονητή. Τώρα όπου να ’ναι. Θα το δεις, πρωταθλήτρια το καλοκαίρι θα είναι η Σίτυ, η Άρσεναλ, η Τότεναμ”. Πέρασε το φθινόπωρο, ξεχειμωνιάσαμε, ήρθε το Πάσχα και τότε συνειδητοποίησε όλος ο κόσμος ότι η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία της Premier League έπαιρνε σάρκα και οστά. Αρχικά , οι μπουκς έδινα 5000 προς 1 την πιθανότητα κατάκτησης του τίτλου από τους “Foxes”. Για να γίνει πιο αντιληπτό, στοιχηματική εταιρία έδινε λιγότερες πιθανότητες στα εξής: α) να ανακαλυφθεί το τέρας του Λοχ Νες (500 προς 1), ο Χιού Χέφνερ να παραδεχθεί πως είναι παρθένος (1000 προς 1) και η Κιμ Καρτνάσιαν να αναδειχθεί Πρόεδρος των Η.Π.Α. (2000 προς 1)! Η Λέστερ άντεξε στην πίεση που της ασκήθηκε από τους διώκτες της, έκανε πορεία πρωταθλητισμού και, δίχως να αφήσει περιθώρια, έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου, ολοκληρώνοντας το πιο όμορφο ποδοσφαιρικό παραμύθι των τελευταίων δεκαετιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου