Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Harry Kane: Το πρότυπο του σύγχρονου επιθετικού

Είναι σίγουρα από τους πρωταγωνιστές των Ευρωπαϊκών γηπέδων τη φετινή σεζόν. Ο λόγος για τον Harry Kane που βελτιώνεται ραγδαία μέρα με τη μέρα και σίγουρα αποτελεί σπουδαία ευκαιρία για τις Αλλαξομπαλιές να ασχοληθούν με την περίπτωσή του.

Γράφει ο Δημήτρης Σακελλάρης


«Για να φτάσεις στην κορυφή χρειάζεται να δουλέψεις, να έχεις ταλέντο αλλά και κάτι ακόμη που θα σε ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό». Αυτά ήταν τα λόγια του Sir Alex Ferguson για τον Cristiano Ronaldo το 2008. Τα ίδια ακριβώς λόγια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψει κανείς τον Harry Kane. Ο επιθετικός της Tottenham δούλεψε και δούλεψε πολύ. Βρίσκεται στην ομάδα από το 2009 ωστόσο άρχιζε να καθιερώνεται μόλις πέρυσι.

Το ταλέντο το είχε ο Άγγλος επιθετικός και σε συνδυασμό με την ακατάπαυστη δουλειά του στις προπονήσεις και στους δανεισμούς, έφτασε στο σημείο την περσινή χρονιά να καθιερωθεί στους «πετεινούς» του Mauricio Pochetino. Ο Αργεντίνος τεχνικός κατάφερε με το που ανέλαβε τη Tottenham να βγάλει στοιχεία στους παίκτες του που θα τους έδιναν αυτό το κάτι που περιέγραψε πιο πάνω ο Sir Alex. Αυτό έκανε και στον Kane ο οποίος παίζει τη θέση του επιθετικού με τρόπο πολύ διαφορετικό από τους συναδέλφους του, παίζει τη θέση με το κεφάλι ψηλά.

Η σύγχρονη δομή του ποδοσφαίρου, επιβάλλει στους παίκτες να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, να βοηθούν τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, να σκοράρουν και να αμύνονται την ίδια στιγμή. Αυτό που κάνει ο Kane είναι κάτι ακόμη πιο διαφορετικό. Έχει την άνεση να τελειώνει τις φάσεις, να κινείται χωρίς τη μπάλα, να πρεσάρει αλλά και να φτιάχνει παιχνίδι. Το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι εκείνο που τον κάνει να ξεχωρίζει. Ο Άγγλος striker παίζει τη θέση με το κεφάλι ψηλά. Ακόμη και στο sprint ή παίζοντας την πλάτη, ο επιθετικός των «πετεινών» διατηρεί την επιλογή της πάσας. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δε συνηθίζεται, ίσα-ίσα πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων αγνοείται.

Η δυνατότητα αυτή του ποδοσφαιριστή ανεβάζει ταυτόχρονα τα δικά του νούμερα αλλά και της ομάδας. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι από το 2014 μέχρι σήμερα έχει 3,7 πάσες για γκολ (key passes) νούμερο που τον φέρνει δεύτερο πίσω από τον μετρ του είδους Mesut Ozil. Ακουμπώντας τη μπάλα στον Kane οι συμπαίκτες του δεν απαιτείται να περιμένουν την τελική ή την κοντινή μεταβίβαση. Αντίθετα κινούνται στους χώρους, αφαιρώντας το διπλό μαρκάρισμα στον Άγγλο επιθετικό που ταυτόχρονα με την πάσα μπορεί πλέον να πάει και στο ένας-προς-έναν. Με λίγα λόγια έχοντας έναν δυνατό finisher και passer στην κορυφή η επίθεση της ομάδας αρπάζει περισσότερες επιλογές από την αντίπαλη άμυνα. Επιπλέον, η δυνατότητα του παίκτη στη δημιουργία και η πολύ καλή αίσθηση του χώρου του προσφέρουν τη δυνατότητα να παίρνει τη μπάλα ψηλά τραβώντας τους αντίπαλους αμυντικούς μαζί τους. Κάτι ανάλογο έκανε τα περασμένα χρόνια ο Ibrahimovic στην PSG με εκπληκτικά αποτελέσματα για την ομάδα του.

Ο Harry Kane διαφέρει από τους world class επιθετικούς πριν καν γίνει ένας από αυτούς. Το χαρακτηριστικό του που αναφέραμε πιο πάνω τού προσφέρει το «κάτι» που μπορεί να απογειώσει την καριέρα του και να προσφέρει στην Εθνική Αγγλίας μετά από χρόνια έναν επιθετικό που θα τα κάνει όλα με τον καλύτερο τρόπο. «Δε νομίζω ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής έχει πολλά περιθώρια αποτυχίας» δήλωσε πριν λίγες μέρες ο Harry Redknapp, φράση που σίγουρα μας βρίσκει σύμφωνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου