Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Μπάμπεργκ - Ερυθρός Αστέρας : Δυό "Σταχτοπούτες" ανάμεσα στους ισχυρούς

Αποτελούν τις δύο ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής Euroleague. Ομάδες με μικρό σχετικά μπάτζετ και στόχους που έχουν κάνει ήδη την υπέρβαση. Έχοντας βάλει ήδη τα “γυαλιά” σε ισχυρότερες ομάδες, κυνηγάνε ακόμα περισσότερο το όνειρο τους. Ο λόγος για την Μπάμπεργκ και τον Ερυθρό Αστέρα, που μας δείχνουν ξανά ότι τα λεφτά στον αθλητισμό δεν είναι το παν.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς

Ξεκινώντας από τους Γερμανούς, αυτό που έχουν καταφέρει μέχρι τώρα είναι πέρα από κάθε λογική. Πήραν με άνεση την πρόκριση από το Group D της Euroleague, νικώντας μάλιστα την Μακάμπι και κάνοντας δύο αξιοπρεπέστατες εμφανίσεις απέναντι και στην ΤΣΣΚΑ. Στην συνέχεια βέβαια τα χαμόγελα πάγωσαν. ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός, ακόμα και Λαμποράλ, Κίμκι. Ένας συνδυασμός αντιπάλων που δεν δίνει και πολλά περιθώρια για πρόκριση. Αρκετοί ήταν αυτοί μάλιστα που θεώρησαν ότι στόχος της Μπάμπεργκ θα είναι να αποφύγει την 8η θέση.

Ωστόσο οι παίκτες του πρώην ομοσπονδιακού μας τεχνικού Αντρέα Τρινκιέρι έχουν βαλθεί να τρελάνουν κόσμο. 2 αγωνιστικές πριν την λήξη του Top-16 όχι μόνο έχουν σοκάρει την Ευρώπη, αλλά διεκδικούν με αξιώσεις την πρόκριση τους στα προημιτελικά. Μπορεί να μην είναι βέβαια ιδιαίτερα εύκολο αυτό, αλλά ήδη έχουν κερδίσει τον σεβασμό όλων. Ολυμπιακός (δις μάλιστα), Μπαρτσελόνα και προχτές ΤΣΣΚΑ είναι μόνο μερικά από τα μέχρι τώρα θύματα τους. Ο ιταλός κόουτς έχει φτιάξει ένα ιδιαίτερα αξιόμαχο σύνολο και μόνο που έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι εδώ είναι άξιος συγχαρητηρίων. Και όλα αυτά με τον Νίκο Ζήση να έχει την μπαγκέτα του μαέστρου, και στα 33 του να διανύει την πιο παραγωγική χρονιά του στην Euroleague, και παίκτες όπως ο Wannamaker να τραβούν τα βλέμματα. Τώρα βέβαια ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα παιχνίδια με Μπαρτσελόνα και Λαμποράλ όπου χρειάζονται τουλάχιστον μια νίκη για να ελπίζουν σε πρόκριση, αλλά εδώ που έχει φτάσει η Μπάμπεργκ όλα επιτρέποντα. Πόσο μάλλον σε αυτόν τον αμφίρροπο όμιλο.

Το ίδιο ίσως αξιοπρόσεκτη είναι και η πορεία του Ερυθρού Αστέρα. Μπορεί να βρίσκεται σε έναν θεωρητικά πιο εύκολο όμιλο, όμως μάλλον λίγοι θα πίστευαν ότι θα μπορούσε να πάρει την πρόκριση. Οι Σέρβοι έχουν την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να σφραγίσουν το εισιτήριο στην φλεγόμενη έδρα τους απέναντι στην αδιάφορη Νταρουσάφακα. Και μάλιστα, διατηρούν ακόμα έστω και λίγες ελπίδες για την κατάληψη της 2ης θέσης που οδηγεί και στο πλεονέκτημα έδρας. Η Crvena Zvezda στην 3η σερί συμμετοχή της στην διοργάνωση συνεχίζει την ανοδική της πορεία, που την έχει εξάλλου καταστήσει και την ισχυρότερη μπασκετική δύναμη πλέον στην πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

Το εντυπωσιακό μάλιστα όσον αφορά τους Σέρβους, είναι ότι έχουν πετύχει όλα αυτά με το πιο νεανικό και ίσως το πιο άπειρο ρόστερ της Euroleague, που αποτελείται από 3 ξένους μόλις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο 4 παίκτες είναι μεγαλύτεροι των 27 ετών, με τον Tarence Kinsey να αισθάνεται... παππούς μόλις στα 32 του. Μιλάμε άλλωστε για μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές ταλέντων στην Ευρώπη, οπότε καταλαβαίνει κανείς πόσο ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο Αστέρας. Ήδη ο Boban Marjanovic εξαργύρωσε την περσινή χρονιά του με ένα συμβόλαιο στο NBA και τους Spurs. Ενώ από την φετινή ομάδα παίκτης αποκάλυψη είναι ο Αμερικανός forward Quincy Miller, το όνομα του οποίου θα παίξει έντονα στο μεταγραφικό παζάρι το καλοκαίρι. Μεγάλη δύναμη του Ερυθρού Αστέρα είναι φυσικά η έδρα του. Είτε στην Kombank Arena είτε στην Hala Pionir, οι οπαδοί του δημιουργούν την πιο καυτή ατμόσφαιρα σε ολόκληρη την ήπειρο. Εξ ου και οι μόλις 2 εντός έδρας ήττες φέτος.

Όποιος αγαπάει το μπάσκετ, μόνο χαρά πιθανότατα νιώθει όταν βλέπει τέτοιες ομάδες να ζουν το δικό τους παραμύθι. Μπορεί όλους μας να συναρπάζει η ιδέα ενός Final – 4 ή νοκ-άουτ προημιτελικών με τους καλύτερους της Euroleague, ωστόσο πάντα το απρόβλεπτο θα ενθουσιάζει και αυτό με την σειρά του. Οι δύο “ερυθρόλευκοι” αποτελούν και φέτος ένα τρανό παράδειγμα πως τα λεφτά δεν αγοράζουν την επιτυχία, και ότι τα ρόστερ δεν χτίζονται εν μια νυκτί. Για κάθε Εφές ή κάποια από τις μεγάλες ομάδες στον όμιλο του Ολυμπιακού (ή και τον ίδιο τον Ολυμπιακό) που θα ολοκληρώσει μια αποτυχημένη σεζόν, πάντα θα υπάρχει η αντίστοιχη Μπάμπεργκ και Ερυθρός Αστέρας να κάνουν την δικιά τους υπέρβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου