Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Πειραιάς-Μόσχα-Μαδρίτη-Μιλάνο(;)

Η αυλαία του TOP-16 της Ευρωλίγκας πέφτει με το ντέρμπι των ΄΄αιωνίων΄΄ στο προσκήνιο. Ένα ντέρμπι αδιάφορο και ενδιαφέρον παράλληλα. Το μέλλον του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είναι προκαθορισμένο. Αλλά μπορούν και οι δύο να το επηρεάσουν. Είτε θετικά είτε αρνητικά.


Γράφει ο Κωστής Γκόρος






Έχει περάσει περίπου ένας μήνας και κάτι από την τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων στα πλαίσια της Ευρωλίγκας. Τότε, ο Παναθηναϊκός έπαιρνε μία νίκη ψυχολογίας με μικρή διαφορά. Από εκείνο το βράδυ, έχουν αλλάξει αρκετά. Καταρχάς, στον πάγκο των ΄΄πρασίνων΄΄ κάθεται ο Αλβέρτης και όχι ο Πεδουλάκης. Μία αλλαγή που έχει αρχίσει και εμφανίζει τα αποτελέσματα της. Ο Αλβέρτης έχει μεγαλώσει το ροτέισον. Παίκτες, όπως ο Μπατίστ και ο Φώτσης, παίρνουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Μάλιστα, ο Έλληνας φόργουορντ βρίσκεται συνεχώς στην πεντάδα, δεδομένων και των τραυματισμών του Γκιστ. Η προσθήκη Ράιτ έχει δώσει μία νέα πνοή στον επιθετικό τομέα. Ο Αμερικανός δίνει λύσεις και ανάσες σε Ούκιτς-Διαμαντίδη και τρέχει περισσότερο την ομάδα. Εξαιτίας του, ο Διαμαντίδης παρουσιάζεται πιο φρέσκος στα τελευταία ματς και το κυριότερο πιο επιθετικός. Πέρα των ασίστ και των τριπόντων, έχει αρχίσει και διεισδύει προς το καλάθι. Ακόμα και δεν σκοράρει, θα φορτώσει με φάουλ τους αντιπάλους του.

Στην αντίπερα όχθη, οι ΄΄ερυθρόλευκοι΄΄ προέρχονται από μία περίοδο κακοδαιμονίας που είχε θέσει εκτός δράσης Σπανούλη-Περπέρογλου-Πρίντεζη. Ο αρχηγός έχει επιστρέψει και έχει αρχίσει να βρίσκει ρυθμό σιγά-σιγά. Ο Περπέρογλου θα κάνει την επανεμφάνιση του στο ντέρμπι, ενώ ο Πρίντεζης θα είναι σχεδόν σίγουρα απών από το ματς. Μία απώλεια που δεν επηρεάζει τόσο την ομάδα. Και αυτό, γιατί στο ρόστερ έχει προστεθεί ο Σερμαντίνι που κάνει καλά ματς και βοηθάει πολύ την φροντ-λάιν των πρωταθλητών Ευρώπης. Κυρίως, είναι το στήριγμα του Ντάνστον. Ο Αμερικανός βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα και θα είναι παίκτης-κλειδί στα πλέι οφ. Στα τελευταία ματς, ο Μπαρτζώκας έχει δείξει να εμπιστεύεται περισσότερο τον Παπαπέτρου. Και ο πιτσιρικάς τον έχει δικαιώσει με το αξιόπιστο περιφερειακό σουτ και τα εκπληκτικά σωματικά προσόντα του. Θεωρώ ότι θα πάρει χρόνο και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η νίκη δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από την τρίτη θέση. Τα σενάρια περί δεύτερης θέσης ή αποκλεισμού της μίας εκ των δύο ομάδων έγιναν γρήγορα καπνός. Και οι δύο θα παίξουν με μειονέκτημα έδρας κόντρα σε δύο μεγαθήρια. Απλώς, έχουν την επιλογή να διαλέξουν. Ρεάλ ή ΤΣΣΚΑ. Η λογική θέλει τους Ισπανούς να τερματίζουν πρώτους και τους Ρώσους δεύτερους. Συνεπώς, ο νικητής θα ταξιδέψει στη Μόσχα και ο ηττημένος στη Μαδρίτη.

Μιας και το ντέρμπι γίνεται μία μέρα νωρίτερα από τους αγώνες των Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ, οι ΄΄αιώνιοι΄΄ ουσιαστικά δεν επιλέγουν, αλλά επιλέγονται. Μπορούν όμως και αυτοί να επιλέξουν αντίπαλο στο ενδεχόμενο πρόκρισης στο Final-4. O χαμένος του ντέρμπι, εφόσον προκριθεί από τα πλέι-οφ, θα παίξει στον ημιτελικό με τον νικητή του Αρμάνι-Μακάμπι. Ο νικητής, αντίστοιχα, με τη Μπαρτσελόνα που λογικά θα προκριθεί χωρίς δυσκολία.

Συνεπώς, στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχει και η διάκριση στο Μιλάνο. Θα ήταν ανώφελο όμως να εστιάσουν εκεί και να παραλείψουν τα πλέι οφ. Γιατί εκεί θα τους περιμένουν δύσκολες μάχες με δύο μεγάλες ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός έχουν την φανέλα για να παλέψουν και να τις αποκλείσουν. Ή στην χειρότερη, να φύγουν με το κεφάλι ψηλά. Η φανέλα είναι λοιπόν αυτή που θα μιλήσει και αύριο. Μένει να δούμε που θα κάτσει η μπίλια. Στο κόκκινο ή στο πράσινο;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου