Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Η Μητέρα των Μαχών

Καλησπέρα σας,

Μεγάλη μέρα ξημερώνει αύριο για τους απανταχού φίλους της στρογγυλής θεάς. Σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας, το Μόναχο, δύο ομάδες θα κονταροχτυπηθούν με έπαθλο το στέμμα του βασιλιά της Ευρώπης. Πρόκειται για τη συνεχώς ανοδική την τελευταία δεκαετία Τσέλσι και την πάντα ισχυρή και κραταιά Μπάγερν. Αποφάσισα μέσω αυτού του άρθρου να στοιχειοθετήσω το αυριανό ματς σε τρεις κυρίως επιμέρους μάχες, των απουσιών, των προπονητών και της κερκίδας.


Οι απουσίες...

Η πρώτη κόντρα των δύο συλλόγων και ιδιαιτέρως των προπονητών τους, είναι η όσο το δυνατόν πιο επιτυχής καταπολέμηση των εκατέρωθεν απουσιών. Όσο αναφορά την Τσέλσι ο Di Mateo δε θα έχει στη διάθεσή του τους Ivanovic, Ramires αλλά ούτε και τον αρχηγό και ηγέτη της ομάδας, το John Terry. Πρόκειται αναμφίβολα για πάρα πολύ σημαντικές απουσίες αφού η ομάδα του Λονδίνου θα αποδυναμωθεί πολύ στο χώρο της άμυνας όπου οι Ivanovic και Terry αποτελούσαν δύο από τις βασικές επιλογές. Προς ανακούφιση όμως των μπλε προπονήθηκαν κανονικά αυτήν την εβδομάδα οι David Luiz και Cahill παρόλο που και οι δύο παίχτες υπέφεραν από σοβαρούς τραυματισμούς. Παρά ταύτα έθεσαν τον εαυτό τους στα πλάνα του Di Mateo για την αυριανή «Μητέρα των Μαχών». Επιπλέον η ομάδα του Λονδίνου θα στερηθεί αύριο και το Βραζιλιάνο μέσο Ramires. Η απουσία του σαν όνομα δεν ακούγεται τόσο ηχηρή, όμως στην ουσία η ομάδα στερείται τα τρεξίματα και την ενέργεια που δίνει στο ματς ο νεαρός κεντρικός. Πέραν όμως αυτού, ο Ramires ήταν ο παίχτης που σκόραρε σε όλα τα κρίσιμα ματς που έδωσαν φέτος οι μπλε και βοήθησε πολύ στην αγωνιστική ανάσταση της ομάδας.

Απ’ τον  χορό των αυριανών απουσιών δε θα λείψει ούτε η Μπάγερν. Οι Γερμανοί έχουν και εκείνοι με τη σειρά τους να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα. Ο Jupp Heynckes θα στερηθεί τη συμμετοχή των Alaba, Badstuber και Luis Gustavo. Επιπλέον, εδώ και μήνες εκτός λόγω προβλήματος είναι και οι Rafinha, van Buyten και Breno. Εκ πρώτης όψεως οι απουσίες των Γερμανών φαίνονται σαφώς υποδεέστερες σε σχέση με τους Λονδρέζους, όμως κάτι τέτοιο δεν απηχεί στην πραγματικότητα. Η απουσία του νεαρού Αυστριακού μπακ αφαιρεί αμέσως από την ομάδα ενέργεια και  τα ανεβάσματα που κάνει συνεχώς, κάτι όπου ο Contento που αναμένεται να τον αντικαταστήσει είναι πολύ δύσκολο να υλοποιήσει. Επιπλέον λόγω της απουσίας του Badstuber από τη θέση των στόπερ είναι πιθανό να δούμε δίπλα στον Boateng τον Tymoshchuk. Μιλάμε δηλαδή για αναπλήρωση ενός κεντρικού αμυντικού με έναν αμυντικό χαφ που αγωνίζεται σχεδόν πάντα στο χώρο του κέντρου και δεν έχει πολλές παραστάσεις σα στόπερ. Επιπλέον θέση στην εντεκάδα αναμένεται να βρει μέσω των μετακινήσεων των Schweinsteiger και Kroos, ο Muller.

Αναμφίβολα λοιπόν παρατηρούμε ότι και οι δύο ομάδες θα αναγκαστούν να βγουν στο χορτάρι αύριο χωρίς μία πλειάδα βασικότατων επιλογών αλλάζοντας τον τρόπο παιχνιδιού τους. Κατά τα λοιπά, Μπάγερν και Τσέλσι αναμένεται να κατεβάσουν τις ίδιους παίχτες που χρησιμοποίησαν στα πιο κρίσιμα ματς της σεζόν έως τώρα.  

Οι προπονητές...

Η δεύτερη μάχη που θα είμαστε σε θέση να δούμε αύριο είναι αυτή των προπονητών. Όσο αναφορά τους τυπικά φιλοξενούμενους αλλά ουσιαστικά γηπεδούχους Βαυαρούς,  στον πάγκο τους έχουν έναν από τους πιο έμπειρους και επιτυχημένους  προπονητές των Ευρωπαϊκών γηπέδων, τον Jupp Heynckes. Ο γερμανός προπονητής κατάφερε μετά από τρεις θητείες να οδηγήσει την ομάδα σε έναν ακόμη τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Στη μακρόχρονη καριέρα του ξεχωρίζει η κατάκτηση του εν λόγω θεσμού ως τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης το 1997/1998. Τη φετινή σεζόν κατάφερε να πλαισιώσει την ομάδα του στη δεύτερη θέση της Bundesliga ενώ στο κύπελλο Γερμανίας έφτασε μέχρι τον τελικό. Παρόλα αυτά όμως η μεγάλη διαφορά από τη BVB στο πρωτάθλημα και η συντριβή πάλι από την ίδια ομάδα στον τελικό του κυπέλλου, ουσιαστικά έχει κρεμάσει τη σεζόν από την αυριανή μάχη για την κατάκτηση του πρώτου σε προτεραιότητα στόχου της ομάδας.
Όσο αναφορά τους Λονδρέζους όπως και το 2008 στη Μόσχα έτσι και τώρα η ομάδα καταφέρνει να προκριθεί στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης έχοντας στο τιμόνι της υπηρεσιακό προπονητή. Η ιστορία, λίγο πολύ γνωστή. Λίγο ο αναβρασμός στα αποδυτήρια, λίγο η κάκιστη πορεία των μπλε στο πρωτάθλημα, οδήγησαν τον Αμπράμοβιτς να αποδεσμεύσει τον Andre Villas Boas. Τη θέση και το πολύ δύσκολο έργο να βγάλει στην Τσέλσι από το αγωνιστικό τέλμα και να την οδηγήσει σε επιτυχίες ανέλαβε ο τέως βοηθός προπονητής Roberto Di Mateo. Η συγκεκριμένη επιλογή του Ρώσου ιδιοκτήτη αποδείχθηκε σοφή. Ο Ιταλός αμέσως κατάφερε να οδηγήσει τους μπλε σε επιτυχίες, ακόμη και στην κατάκτηση του κυπέλλου Αγγλίας. Πιο σπουδαίο κατόρθωμα όμως ήταν η πρόκριση της ομάδας του στον τελικό του Champions League. Όλα αυτά όμως τα κατάφερε χωρίς να έχει σχεδόν καμία εμπειρία σαν πρώτος προπονητής. Ίσως και ο ίδιος ο Ιταλός να μην έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έχει πετύχει μέχρι στιγμής. Παρατηρούμε λοιπόν ότι λίγο πιο έξω από τις γραμμές των πλαγίων άουτ μία ακόμη μάχη θα δοθεί. Μία μάχη που εύκολα μπορεί να παρομοιαστεί με εκείνη του Δαβίδ με το Γολιάθ.

Η κερκίδα...

Τρίτο σημείο αναφοράς στον αυριανό τελικό πέραν των απουσιών και των προπονητών, είναι η μάχη της κερκίδας. Μπορεί η κλήρωση που διεξήχθη στη Νιων να ανέδειξε τυπικά γηπεδούχο τη Τσέλσι, η πραγματικότητα όμως είναι ότι το γήπεδο αύριο θα βράζει υπέρ των παικτών του Jupp Heynckes. Ο λόγος είναι προφανής. Το παιχνίδι θα διεξαχθεί στην έδρα της Μπάγερν, στο πιο όμορφο γήπεδο κατά τη γνώμη μου στον κόσμο, το Allianz Arena. Αυτό σημαίνει αύριο γύρω από το χορτάρι θα βρίσκονται κοντά στους πενήντα χιλιάδες παθιασμένοι Βαυαροί που θα ζητούν εναγωνίως να δουν τον Phillip Lahm να σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο στο τέλος της βραδιάς. Σε καμία περίπτωση όμως δε πρέπει να υποτιμήσουμε και τους φιλάθλους των μπλε. Η Τσέλσι προμηθεύτηκε για το ματς τριάντα χιλιάδες εισιτήρια τα οποία μέσα σε λίγες ώρες έκαναν φτερά και έτσι αύριο αναμένεται να έχει στο πλευρό της λίγο από την ατμόσφαιρα του Stamford Bridge. Η αλήθεια όμως είναι ότι στις εξέδρες η πλάστιγγα θα γέρνει αισθητά προς τους Γερμανούς και το συγκεκριμένο γεγονός είναι πηγή χαράς για τον Heynckes και ένα ακόμη εμπόδιο για τον άπειρο Di Mateo. Σε κάθε περίπτωση και αυτή η κόντρα, θα τραβήξει τα βλέμματα των απανταχού φιλάθλων που θα παρακολουθήσουν τον αυριανό αγώνα.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, αναμένεται να δούμε ένα πάρα πολύ δυνατό ματς με δύο διψασμένες ομάδες να κυνηγούν επί τουλάχιστον 90 λεπτά το τρόπαιο. Αν μου ζητούσαν να χαρακτηρίσω μία ομάδα ως φαβορί, θα επέλεγα τη Μπάγερν. Το ρόστερ, ο προπονητής, η μερίδα του λέοντος στις κερκίδες και η γνώση του αγωνιστικού χώρου θαρρώ πως δίνουν το πάνω χέρι στους γερμανούς. Δεν επιτρέπεται όμως σε καμία περίπτωση να ξεγράψουμε την ομάδα του Λονδίνου καθώς όποτε έχει επιχειρηθεί αυτό φέτος εκείνη τους διαψεύδει περίτρανα και συνεχίζει ακάθεκτη. Ας ζεστάνουμε λοιπόν τις τηλεοράσεις μας κι ας ετοιμαστούμε για την αυριανή «Μητέρα των μαχών». Τα υπόλοιπα στο χορτάρι…

Για τις παλιότερες αναρτήσεις μου πατήστε εδώ.
Ευχαριστώ,
Δημήτρης Σακελλάρης






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου