Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Το μεγάλο "Αddio"

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m40kwhgM9R1roh71bo1_500.jpgΈνα μεγάλο κύκλο έκλεισε πριν μια εβδομάδα ο Αλεσάντρο Νέστα ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την Μίλαν στο τέλος της σεζόν ύστερα από παρουσία μιας δεκαετίας στην ομάδα. Την μία εκ των 2 μεγάλων σταθμών στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Ο 36χρονος Ιταλός άρχισε τα ποδοσφαιρικά του βήματα στις ακαδημίες της Λάτσιο όταν ο πατέρας του, ως οπαδός των «μπιανκοσελέστε», έστειλε τον 9χρονο γιό του για να μάθει τα «μυστικά» της μπάλας.
 Μάλιστα αρνήθηκε πρόταση από σκάουτερ της μισητής Ρόμα που είχε διακρίνει το ταλέντο του γιού του. Ο Νέστα αρχικά έπαιζε σε διάφορες θέσεις όπως αυτή του σέντερ φορ και του μέσου μέχρι που βρήκε την κλίση του σ'αυτήν του κεντρικού αμυντικού.

Στην Λάτσιο κατάφερε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και μάλιστα έγινε βασικό στέλεχος  των μεγάλων επιτυχιών της ομάδας την τριετία 98-00 όπου φόραγε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Αν και δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο σπάζοντας το πόδι (!) του συμπαίκτη του Γκασγκόιν στην προπόνηση, κατάφερε τελικά να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη των φίλων της ομάδας και αυτός τους το ανταπέδωσε αμοιβαία.
http://www.celebrazio.net/soccer/seriea/images/cupwinners_1999_nesta_celebrazio_trophy.jpgΟ πρώτος του τίτλος με την γαλάζια φανέλα ήταν το 98 στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας ενάντια στην Μίλαν, την μετέπειτα ομάδα του, όπου ήταν από τους πρωταγωνιστές του παιχνιδιού πετυχαίνοντας και τέρμα.  Έναν χρόνο αργότερα ο Αλεσάντρο κέρδισε και τον πρώτο του Ευρωπαικό τίτλο κατακτώντας το Κύπελλο Κυπελλούχων το οποίο ήταν και το τελευταίο που υπήρξε μιας και η διοργάνωση καταργήθηκε την επόμενη χρονιά. Την ίδια σεζόν κατέκτησε και το σούπερ καπ Ευρώπης ενώ η μεγαλύτερη του στιγμή στον σύλλογο ήταν τη σεζόν 99-00 όπου ως αρχηγός σήκωσε το 2ο πρωτάθλημα του συλλόγου.

Το 2002 η εταιρία φαγητού Cirio που είχε ο πρόεδρος της Λάτσιο, Κρανιότι, μπλέχτηκε σε οικονομικό σκάνδαλο επηρεάζοντας άμεσα την ομάδα με αποτέλεσμα η τρύπα που άνοιξε στα ταμεία της να μην μπορούσε να καλυφθεί παρά μόνο με αποχωρήσεις παικτών. Έτσι η Λάτσιο δεν είπε όχι στην πρόταση των 31 σχεδόν εκατομμυρίων από την Μίλαν για τον αρχηγό της ο οποίος μετακόμισε από την Ρώμη για τον δεύτερο σταθμό της καριέρας του όπου εκεί θα ζούσε ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις.

http://i.ytimg.com/vi/1zlxZ4zAnEE/0.jpgΣτην ομάδα του Μιλάνου ο Νέστα έμεινε για 10 χρόνια γνωρίζοντας τις επιτυχίες από την πρώτη στιγμή κατακτώντας το νταμπλ αλλά και το Τσάμπιονς Λιγκ το οποίο κατέκτησε ξανά στην Αθήνα το 2007. Στην Μίλαν ο Ιταλός συνέχισε να κατακτά τρόπαια με τελευταίο το «σκουντέτο» της περσινής σεζόν αλλά περισσότερο κατάφερε να βελτιώσει τον αμυντικό τρόπο παιχνιδιού του και να αφήσει εποχή ως ένας από τους καλύτερους στόπερ που γνώρισε το Ιταλικό ποδόσφαιρο. Και πώς να μην το πετύχει όταν εκείνη την περίοδο υπήρχαν στην ομάδα αμυντικοί τόσο μεγάλου μεγέθους όπως οι Μαλντίνι, Κοστακούρτα και Μπέργκομι όπου ο ένας μάθαινε από τον άλλο σε μια Μίλαν απόλυτο ορισμό της ευγενούς άμιλλας.

http://u.goal.com/90500/90527hp2.jpgΓια όσο τα χρόνια και οι τραυματισμοί του δεν τον «έφθειραν», η απόδοση του ήταν πολύ υψηλή. Με σωστή αντίληψη των φάσεων, με καθαρές επεμβάσεις σε σωστό χρόνο τόσο στο χαμηλό όσο και στο ψηλό παιχνίδι αλλά και δίνοντας σωστή κατεύθυνση στην άμυνα ο Νέστα έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του. Και αν οι τραυματισμοί του τον άφησαν να μην βρίσκεται στην βασική εντεκάδα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ιταλίας το 2006, η καριέρα του τόσο σε αριθμούς όσο και σε εμφανίσεις δείχνουν ότι αξίζει απόλυτα μια θέση στην ελίτ των μεγαλύτερων αμυντικών στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Και μπορεί ο ίδιος να μην βάζει οριστικά τελεία στην καριέρα του και να συνεχίζει όπως όλα δείχνουν στο αμερικάνικο MLS ακλουθώντας τον δρόμο του Μπέκαμ και του Ανρί, η ζυγαριά της πορείας του για όλους εμάς σταματάει εδώ. Γιατί όσο και να προσφέρει σε ένα κατώτερο ποιοτικά πρωτάθλημα, ο Νέστα θα είναι στην μνήμη μας για τα όσα πέτυχε με τις 2 μεγάλες φανέλες (και της εθνικής)  που φόρεσε στην καριέρα του και φυσικά για τις μοναδικές στιγμές που μας έκανε να αγαπήσουμε περισσότερο το άθλημα παίζοντας μια θέση που ο κύριος σκοπός της είναι η αποτροπή του γκολ.

Κώστας Καραγιαννόπουλος

                                                                                                  

Για τα υπόλοιπα άρθρα μου πατήστε:
http://goo.gl/HehLn


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου