Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

I love this game

Χτες ολοκληρώθηκαν και τα τελευταία ματς της πρώτης φάσης των play-off του NBA. Παραδοσιακά οι νοκ-άουτ αγώνες του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο συγκεντρώνουν τα βλέμματα όλων των μπασκετόφιλων, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όλο τον Μάϊο και τον Ιούνιο συγκλονιστικές μάχες.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς






Κι αν στην κανονική περίοδο το θέαμα είναι αυτό που υπερισχύει της ουσίας, δεν συμβαίνει το ίδιο και στα play-off. Εκεί οι άμυνες γίνονται πιο σκληρές, οι προπονητές στρέφονται στα μεγάλα όπλα τους ακόμα περισσότερο, δίνοντας τους περισσότερο χρόνο συμμετοχής και κυνηγόντας κάθε παιχνίδι, καθώς μια ήττα σε μια σειρά 7 αγώνων μπορεί να αποβεί και μοιραία. Άλλωστε στο τέλος αυτό που μετράει είναι η νίκη, ακόμα και με έναν πόντο. Έτσι οι 16 μονομάχοι μας έχουν χαρίσει μερικές τεράστιες σειρές. Ποιος θα ξεχάσει τις ομηρικές μάχες μεταξύ Boston Celtics και Los Angeles Lakers τις δεκαετίες του 70’ και του 80’ ; Των Chicago Bulls των Jordan, Rodman, Pippen απέναντι στους Utah Jazz των Malone και Stockton στα μέσα της δεκαετίας του 90; Ή για να έρθουμε και πιο πρόσφατα, την σεζόν 2009 – 2010 μεταξύ Celtics και Lakers που κρίθηκε στο τελευταίο παιχνίδι.

Φέτος τα πρώτα δείγματα είναι ήδη ενθαρρυντικά για το τι μπορούμε να περιμένουμε στην συνέχεια. Από τα 8 ζευγάρια του πρώτου γύρου, τα 5 οδηγήθηκαν σε 7ο ματς ενώ 3 ομάδες με πλεονέκτημα έδρας γνώρισαν τόσο νωρίς τον αποκλεισμό. Οι Wizards επικράτησαν με 4-1 των λειψών Bulls (χωρίς Rose από την αρχή της σεζόν σχεδόν), οι γεμάτοι εμπειρία Nets νίκησαν την έκπληξη της ανατολικής περιφέρειας Toronto Raptors, ενώ το Portland με ένα μεγάλο buzzer – beater του Lillard έριξε στο καναβάτσο τους Rockets, που είχαν υψηλές βλέψεις, στο 6ο παιχνίδι. Ακόμα και οι πρωτοπόροι στην περιφέρεια τους San Antonio Spurs και Indiana Pacers, δυσκολεύτηκαν απέναντι σε Dallas Mavericks και Atlanta Hawks αντίστοιχα, που πήραν την 8η θέση για μερικές νίκες μόνο. Άλλωστε οι εκπλήξεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι των play – off του NBA.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν οι Miami Heat μπορούν να γίνουν η 4η ομάδα μετά τους Lakers, Celtics και Bulls που κατακτά για 3η συνεχόμενη σεζόν το πρωτάθλημα. Στον πρώτο γύρο «σκούπισαν» τους Bobcats και έδειξαν κιόλας τις διαθέσεις τους. Η Big-3 των Lebron, Wade και Bosh φέτος όμως θα έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην προσπάθεια της για το δακτυλίδι. Οι Indiana Pacers καθοδηγούμενοι από τον Paul George είναι αυτοί που κατέχουν το κορυφαίο ρεκόρ στην Ανατολή, και παρ’ότι έχουν ξεφουσκώσει κάπως το τελευταίο διάστημα, δεν παύουν να είναι ένας σημαντικός αντίπαλος για το Miami.

Εκεί όμως που αναμένουμε τις αναμετρήσεις με μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι στην Δύση. Οι Spurs με την τριάδα των γερόλυκων Duncan, Ginobili, Parker σε μια από τις τελευταίες ευκαιρίες τους, θέλουν να καταφέρουν αυτό που τους στέρησε πέρσυ ο Ray Allen στο 6ο παιχνίδι. Τον τίτλο όμως κυνηγάνε και οι Oklahoma City Thunder, οι οποίοι με τον Durant να κάνει εκπληκτική σεζόν και τον Westbrook να είναι άξιος συμπαραστάτης δείχνουν ότι μπορούν να κοντράρουν στα ίσια τους Spurs. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει Clippers και Portland, οι οποίοι θέλουν κι εκείνοι να κάνουν το βήμα παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Για τον επόμενο ενάμιση μήνα λοιπόν, οι 8 ομάδες που πήραν το εισιτήριο από τον πρώτο γύρο αναμένεται κάθε βράδυ να μας προσφέρουν στιγμές μπασκετικής ικανότητας, ευφυϊας και πάθους. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιος θα χαμογελάσει στο τέλος, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι φίλαθλοι μόνο κερδισμένοι θα βγουν από αυτούς τους αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου