Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Bonjour la France!

Μια το 1949 δεν έφτασε στη βρύση, δυο το 2011 νερό δεν ήπιε, ε τρίτη και φαρμακερή για τον αντίπαλο των "Les Blue"s. Τελικός Eurobasket 2013 Γαλλία - Λιθουανία: 80-66. Επιτέλους η χώρα με πρωτεύουσα τη πόλη του Φωτός, στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Γράφει ο Βαγγέλης Λουπέτης

Οι οιωνοί δεν ήταν οι καταλληλότεροι για τους Γάλλους, καθώς στο πρώτο αγώνα του πρώτου γύρου έχασαν από τους ανύπαρκτους στη συνέχεια Γερμανούς, με σκορ 74-80. Αμ δε! Η αντεπίθεση ξεκίνησε από νωρίς για τον Πάρκερ και την παρέα του. Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ισραήλ ήταν τα πρώτα θύματα των "Championnaise" όπου με μέσο όρο πόντων ανά αγώνα κοντά στους 80,6 και με διαφορά στο +59 από το παθητικό,τερμάτισαν πρώτοι στον πρώτο όμιλο (άρα πρώτοι στον πρώτο = Πρώτοι στους Πρώτους! Τυχαίο δεν νομίζω). Στο δεύτερο γύρο οι Γάλλοι  διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τους Φιναλίστ Λιθουανούς, την έκπληξη της Λετονίας και τους μικρούς του Ίβκοβιτς (Σερβία). Εν αρχή η Γαλλία πάλι προβλημάτισε. 76-62 η ήττα από τον εκπληκτικό Σεϊμπούτις και την παρέα του, τους Λιθουανούς! Ήττα στην αρχή, ήττα και στο τέλος από την Σερβία με 77-65. Ο Κρστάιτς με 19 πόντους πρωταγωνίστησε για τους Σέρβους, ενώ 4 παίχτες των Γάλλων είχαν από 12 πόντους. Μόνη τους χαρά η νίκη με 100άρα στην άμυνα της Λετονίας: 102-91. Ο Αζινκά κατείχε το ¼ των πόντων της Γαλλίας με τον Μπατούν να είναι πρώτος σε ασίστ και ριμπάουντ, 6-10 αντίστοιχα. Απολογισμός στην δεύτερη φάση : 3η η Γαλλία με 3-2 στο Ν-Η (είχε το 2-0 από την πρώτη φάση).

Φτάσαμε στη Νοκ-άουτ φάση. Στους προημιτελικούς (ένα σημείο που έπρεπε να είχε φτάσει η Ελλάδα). Οι "Λε Μπλ(ου)ε" αντιμετώπισαν τους οικοδεσπότες Σλοβένους. Και εκεί  ο Τόνι Πάρκερ φτιάχτηκε και άρχισε τα Κε-μπαπ! Με 27 πόντους συνέβαλλε στη νίκη με 72-62 επί των Σλοβένων! Ο Ανζινσά παίρνει άλλη μια πρωτιά στα ριμπάουντ με 6. Επόμενος σταθμός, «τα απωθημένα» του 2011, η Ισπανία θα είναι το τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο της Γαλλίας για την πηγή στο βουνό της επιτυχίας. Ημίχρονο στη Λιουμπλιάνα και οι Φούριας Ρόχας είναι μπροστά με 34-20. Το παιχνίδι φαινόταν ήδη να έχει κριθεί. Mais la contre-attaque est plat sucré pour le français! Και ο Τόνι Πάρκερ στέλνει την Γαλλία στην παράταση 65-65. Με 32 πόντους στο κασέ του, οι Γάλλοι παίρνουν την μεγάλη πρόκριση στον τελικό και απέναντί τους θα βρεθεί ξανά η Λιθουανία.


Τελικός. 22 Σεπτεμβρίου 2013. Ώρα 9 μ. μ. και 10000 θεατές κοσμούν με την παρουσία τους το γήπεδο της Λιουμπλιάνας. Τι και αν ο εκλεκτός του Ομπράντοβιτς, Κλέιζα, πήρε την Λιθουανία πάνω του με 20 πόντους, ο Τόνι με 12 πόντους και ο Μπατιούμ με 17, πήραν από το χεράκι την Εθνική τους ομάδα και την ανέβασαν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Χρυσό μετάλλιο για την Γαλλία, πρώτη φορά, το Παρίσι στο πόδι, η Μασσαλία στα πελάγη της Μεσογείου ευτυχίας! VIVE LA FRANCE ! MVP του Eurobasket 2013 και πρώτος σκόρερ ο Τόνι Πάρκερ ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον μεγάλο Νίκο Γκάλη στη κατάταξη των πρώτων σκόρερ της διοργάνωσης.


Έτσι λοιπόν τελειώνει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης 2013. Τα 6 εισιτήρια για το Παγκόσμιο της Ισπανίας του χρόνου παίρνουν με σειρά κατάταξης οι : Γαλλία, Λιθουανία και Ισπανία (οικοδεσπότες άρα και η 7η θέση οδηγεί στην Ισπανία), Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία και Σερβία.

Υ.Γ : Η Εθνική Ελλάδος με Ηγέτες Παπαλουκά και Διαμαντίδη έφεραν το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2005 και τη 2η θέση στο Παγκόσμιο του 2006. Όταν η Ελλάδα ξαναφέρει τέτοιου χρώματος μετάλλιο ξαναμιλάμε για ηγέτες.

Υ.Γ.2 : Αρχηγός φέτος ήταν ο Αντώνης Φώτσης.

Υ.Γ.3 : Παίδες, φίλαθλοι, οπαδοί, κούκλες,κλαρινογαμπροί  και κάθε Έλληνας πάνω σε αυτή τη χώρα κρατήστε στο μυαλό σας μια συμβουλή. ΜΗΝ ΣΠΆΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ.    

10 σχόλια:

  1. και οταν παψεις να μιλας οπαδικα με τα υστερογραφα σου τοτε ολα θα ηταν πιο καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν απο το ιδιο ατομο υπαρχουν αρθρα για ολυμπιακο και παναθηναικο μια χαρα ειναι τα πραγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα ελεος, Βγαζεις ολο σου τον κομπλεξισμο στο αρθρο. Οταν μαθεις να μην το βγαζεις τοτε ξαναγραψε. μεχρι τοτε εχεις και δικα σου μπαλακια να γραψεις,

    ΥΓ. Γελαει ο κοσμος , ψαξου λιγο. Η αιτιολογια που εδωσες δεν ειναι αιτιολογια. ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντί να δώσουμε σημασία στο 3ο Υ.Γ. ασχολούμαστε με τους ηγέτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. νε για σας. Με λαινε Νικο και ειμε Παναθειναηκος.

    θα διαφονισο με το αρθρο του φιλου. καλι σας νειχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φιλαρακο αλλαξε γυαλα. απο εναν αεκτζη που τον ξερεις καλα

    ωραια περασαμε χθες την νυχτα. ;) :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ποτε θα παμε για μπαλα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κωστακη Κοκα κολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή