Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Cosa Nostra!

Τι μας κάνουν 10 ομάδες, 15 τρόπαια και 22 εκπροσωπήσεις σε τελικούς στις 3 ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Μα φυσικά την 11ετή Ιταλική κυριαρχία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!

Γράφει ο Στάθης Συριόπουλος

Κʼ εξηγούμαι ευθύς αμέσως, παίρνοντας τα πράγματα σε χρονολογική σειρά. Την αρχή εποίησε η Νάπολι την περίοδο 1988-89, η οποία σε διπλό τελικό κατακτά το κύπελλο Ουέφα, νικώντας στον πρώτο αγώνα στην Ιταλία τη Στουτγκάρδη με 2-1 κʼ αποσπώντας ισοπαλία στη Γερμανία. Λίγες μέρες αργότερα η Μίλαν σηκώνει το τρίτο της Κύπελλο Πρωταθλητριών στην Βαρκελώνη, κάνοντας πλάκα στην Στεάουα, συντρίβοντάς τη με 4-0. Ένα χρόνο αργότερα, η Σαμπντόρια κατακτά το Κυπελλούχων, νικώντας στην παράταση την Άντερλεχτ με 2-0. Ιταλική επικράτηση είχαμε και στο Ουέφα, όπου στον ιταλικό εμφύλιο η Γιουβέντους επικράτησε σε διπλό τελικό της Φιορεντίνα. Το τρεμπλ της Ευρώπης σημειώθηκε στη Βιέννη, όπου η Μίλαν με γκολ του Ράικαρντ, κατακτάει το 4ο της αστέρι και 2ο σερί. Τρίτη σερί κατάκτηση του κυπέλλου Ουέφα με την Ίντερ τελική νικήτρια στο εμφύλιο με την Ρόμα είχαμε την επόμενη χρονιά.

Περνάμε στην αγωνιστική περίοδο 1991-92, όπου δεν είχαμε νικήτρια κάποια Ιταλική ομάδα, αλλά 2 εκπροσωπήσεις σε τελικούς. Συγκεκριμένα στην τελευταία έκδοση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η Σαμπντόρια θα ηττηθεί στην παράταση από την βολίδα του Κούμαν και ο Άγιαξ σε διπλό τελικό και μετά 2 ισοπαλίες θα κατακτήσει το Ουέφα εις βάρος της Τορίνο. Το τρεμπλ της Ευρώπης δεν επιτεύχθηκε την επόμενη χρονιά, όπως 3 χρόνια νωρίτερα, μιας και τη δουλειά χάλασε το γκολ του Μπολί επί της Μίλαν στο πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ κʼ ενώ είχαν προηγηθεί οι κατακτήσεις των Ουέφα και Κυπελλούχων από τις Πάρμα και Γιουβέντους αντίστοιχα. Μιλανέζικη υπόθεση είχαμε την περίοδο 1993-94, με την Ίντερ να επικρατεί δις επί της Σάλτζμπουργκ και τη Μίλαν να κάνει πάρτι στο ΟΑΚΑ, συντρίβοντας την Μπαρτσελόνα του Κρόιφ με 4-0. Για δεύτερη σερί χρονιά, αποφεύγεται το τρεμπλ, μιας και η Άρσεναλ επικρατεί της Πάρμα με 3-1 στο Πάρκεν της Κοπεγχάγης.

Έβδομο σερί τελικό με Ιταλική εκπροσώπηση είχαμε στο Ουέφα και δη με τρίτο Ιταλικό εμφύλιο σε 6 χρόνια. Συγκεκριμένα η Πάρμα, νικώντας με 1-0 την Γιουβέντους και φέρνοντας ισοπαλία στη ρεβάνς, κατακτάει το 2ο της ευρωπαϊκό και στερεί από την Γιουβέντους το 3ο της κύπελλο Ουέφα σε 6 χρόνια. Η Μίλαν από την άλλη, συμμετέχει σε 3ο σερί τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, στον οποίον βλέπει τον Κλάιφερτ να χαρίζει το τρόπαιο στους "μπέμπηδες" του Αίαντα. Την εκδίκηση για την Μίλαν, παίρνει 1 χρόνο αργότερα στο Ολύμπικο της Ρώμης η Γιουβέντους, όπου στα πέναλτι επικρατεί του Άγιαξ κατακτώντας έτσι ύστερα από 11 χρόνια και την τραγωδία στο Χέιζελ το 2ο της Κύπελλο Πρωταθλητριών. Μία από τα ίδια και την επόμενη χρονιά με την Γιουβέντους να φτάνει και πάλι στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που διεξήχθη στο Μόναχο, με τελική επικρατούσα την Μπορούσια Ντόρτμουντ και σκορ 3-1. 3ο σερί τελικό για την Γιουβέντους και 6ο σερί με Ιταλική εκπροσώπηση είχαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 1997-98, με τον Μιγιάτοβιτς να λυγίζει την Γιούβε και να χαρίζει το τρόπαιο στη Ρεάλ, μετά από 32 χρόνια ξηρασίας. Την αγωνιστική χρονιά σώζει για χάρη της Ιταλίας η Ίντερ, όπου στο ιταλικό εμφύλιο του Ουέφα επικρατεί με 3-0 της Λάτσιο στο Παρίσι. 2ο κύπελλο Ουέφα και 3ο ευρωπαικό κατακτά η Πάρμα την επόμενη χρονιά στο τελικό της Μόσχας, μετά τη νίκη της με 3-0 επί της Μαρσέιγ. Μία εβδομάδα αργότερα, ο τελευταίος τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων θα βαφτεί Ιταλικός μιας και η Λάτσιο θα νικήσει την Μαγιόρκα με 2-1 στο Μπέρμιγχαμ χάρις σε γκολ του Νέντβεντ.


Και για να μην ξεχνιόμαστε, σʼ αυτά τα 11 χρόνια, είχαμε 6 Ιταλικές επικρατήσεις στο τελικό του Σούπερ Καπ Ευρώπης με την Μίλαν να έχει την τιμητική της με 3 κατακτήσεις κʼ από 1 για Πάρμα, Γιουβέντους και Λάτσιο. Κλείνοντας αρκεί να πούμε ότι σʼ αυτήν την 11ετία που επικεντρωθήκαμε, σε 33 ευρωπαϊκούς τελικούς, στους 22 είχαμε Ιταλική ομάδα. 2 στα 3 δηλαδή, not bad!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου