Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Η επόμενη μέρα στη Βαρκελώνη

Δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε της συγκλονιστικής φέτος Πριμέρα Ντιβιζιόν, ο τίτλος διεκδικείται από 3 ομάδες, αλλά Ατλέτικο και Μπαρτσελόνα αποτελούν πλέον τα φαβορί. Μπορεί η ομάδα της Μαδρίτης να βρίσκεται πρώτη, αλλά τελευταία αγωνιστική Μπάρτσα και Ατλέτικο θα αναμετρηθούν στο «Καμπ Νου»!

Γράφει ο Ραφαήλ Νησιάγκας



Είτε κατακτήσει η Μπαρτσελόνα το πρωτάθλημα, είτε όχι, το καλοκαίρι αναμένονται σαρωτικές αλλαγές στις τάξεις των Καταλανών σε αρκετά μέτωπα, δηλαδή τόσο στο αγωνιστικό και το προπονητικό, αλλά ενδεχομένως και στο διοικητικό.

Όσον αφορά την διαμόρφωση του ρόστερ, οι μόνοι που έχουν σίγουρη θέση στην ομάδα είναι οι Πικέ, Μπούσκετς, Άλμπα, Ινιέστα, Μέσι, Νεϊμάρ, Τσάβι, Μοντόγια και Μπαρτρά. Με λίγα λόγια, τουλάχιστον 17 παίκτες που βρίσκονται στην ομάδα, είναι διαθέσιμοι για κάθε ενδιαφερόμενο στο μεταγραφικό παζάρι, ενώ οι Πουγιόλ, Βαλντές και Πίντο μένουν ελεύθεροι.

Αυτοί που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να «κουνήσουν μαντίλι», είτε ως δανεικοί είτε με κανονική μεταγραφή, είναι οι Αφελάι, Κουένκα, Ντος Σάντος, Ολαθάμπαλ, Τέγιο και Σέρχι Ρομπέρτο. Στην κατηγορία των πρωτοκλασάτων παικτών που με μια καλή πρόταση που θα έρθει είναι πιθανό να αποχωρήσουν, είναι οι Φάμπρεγας, Ντάνι Άλβες, Αντριάνο, Σονγκ, Πέδρο, Μασεράνο και Αλέξις Σάντσες, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη Γιουβέντους.

Όσον αφορά τις αφίξεις στην ομάδα, μετά την άρση της μεταγραφικής απαγόρευσης, οι «Μπλαουγκράνα» έχουν θέσει ως προτεραιότητα τις μεταγραφές δύο τερματοφυλάκων, δύο κεντρικών αμυντικών, ενός δεξιού μπακ, ενός επιτελικού μέσου, ενός εξτρέμ και ενός επιθετικού. Αυτή τη στιγμή, κλεισμένες είναι οι μεταγραφές των Τερ Στέγκεν και Χαλίλοβιτς, ο Κουαδράδο είναι με το στυλό στο χέρι, ενώ φήμες λένε πως πλησιάζει και ο Νταβίντ Λούιζ.

Περνάμε στο κομμάτι του προπονητή, με τον Τάτα Μαρτίνο να… θεωρείται τελειωμένος, παρόλο που δεν έχει τελειώσει ακόμα καλά καλά η σεζόν και παρόλο που έχει συμβόλαιο για ακόμα ένα χρόνο. Διακαή πόθο του τεχνικού διευθυντή, Άντονι Θουμπιθαρέτα, αποτελεί ο Ερνέντο Βαλβέρδε, ο οποίος όμως δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από την Μπιλμπάο, την οποία «έβγαλε» στο Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια. Με αυτά τα δεδομένα, επικρατέστερος φαντάζει ο Λουίς Ενρίκες, ο οποίος έχει ήδη έρθει σε επαφές με την διοίκηση της Μπαρτσελόνα.

Στα θετικά του, το γεγονός ότι έχει αγωνιστεί στην ομάδα για 8 χρόνια και γνωρίζει από πρωταθλητισμό, φτάνοντας τις 400 συμμετοχές στο ισπανικό πρωτάθλημα. Εκτός από αυτό, υπήρξε προπονητής στη Μπαρτσελόνα Β’ την οποία ανέβασε στη δεύτερη κατηγορία, φτάνοντας την μέχρι την 3η θέση, θέση ιστορική για την ομάδα. Όσον αφορά την προπονητική του φιλοσοφία, είναι ακριβώς αυτή του 4-3-3 που αγωνίζεται η Μπαρτσελόνα, ενώ έχει υιοθετήσει την ολλανδική φιλοσοφία του Λουίς Φαν Γκάαλ, ο ποίος είχε περάσει από τον πάγκο του συλλόγου.

Στη θέλτα φέτος έδειξε πως θέλει από τις ομάδες του να παίζουν ποδόσφαιρο κυριαρχίας, με πολλές πάσες, υψηλά ποσοστά κατοχής και πολλά γκολ. Η θέλτα φέτος έχει την 9η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος.

Το μεγάλο μειονέκτημα είναι πως στο πρώτο του μεγάλο προπονητικό τεστ στον πάγκο της Ρόμα, έφυγε ως αποτυχημένος καθώς δεν κατάφερε να περάσει τίποτα από αυτά που ήθελε όσον αφορά την νοοτροπία, πειραματιζόταν με τις θέσεις των Ντε Ρόσι και Τότι, άλλαξε την τακτική, ενώ έφερε μέχρι και ψυχολόγο στην ομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν η Ρόμα να μείνει εκτός ομίλων του Europa League και να τερματίσει 7η στο πρωτάθλημα, μένοντας εκτός Ευρώπης και για την επόμενη σεζόν.

Κλείνοντας με το διοικητικό σκέλος, τον τελευταίο καιρό μπορεί να έχουν σταματήσει οι φήμες περί πρόωρων εκλογών το καλοκαίρι, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως οι οπαδοί δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από τωρινή διοίκηση και ίσως πιέσουν για να υπάρξει το καλοκαίρι αλλαγή σκυτάλης. Ο χρόνος θα δείξει.

ΥΓ: Ο Λιονέλ Μέσι για να ανανεώσει με την ομάδα ζητάει 20 εκατ. Ευρώ ετησίως καθαρά, την απόκτηση του Σέρχιο Αγκουέρο και την ανανέωση του συμβολαίου του φίλου του Πίντο. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν πως ο Μέσι είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου, ίσως και όλων των εποχών, αλλά το να κάνεις υποδείξεις στην διοίκηση της ομάδας και να «εκβιάζεις» για να μείνεις, τότε καλύτερα… να αποχωρήσεις. Η Μπαρτσελόνα αποτελεί μια ιδέα και αυτή η ιδέα βρίσκεται πάνω από κάθε πρόσωπο και όνομα που εμπλέκεται με αυτήν. Έτσι και αλλιώς κανένας ποδοσφαιριστής γίνεται να αγωνίζεται για πάντα. Και δυστυχώς, ο Μέσι δεν θυμίζει και τόσο τον συνεσταλμένο μικρό Λιο, αλλά φαίνεται πως ο χαρακτήρας του έχει επηρεαστεί από την συνεχόμενη προβολή και διαφήμιση του ονόματος του και της «αιώνιας» κόντρας με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Α! Και έχει για μάνατζερ τον πατέρα του. Ποιος πατέρας-μάνατζερ λειτουργεί λογικά;

4 σχόλια:

  1. Όλο τραγικές αποφάσεις και επιλογές αυτή η ομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ραφαήλ Νησιάγκας8 Μαΐου 2014 στις 7:50 μ.μ.

      Η αλήθεια είναι πως έχουν γίνει αρκετά λάθος πράγματα. Αλλά τι να κάνουμε, όταν κάνεις κάτι λάθος πρέπει να προσπαθήσεις να το διορθώσεις. Όχι να το παρατήσεις (στην περίπτωση της συγκεκριμένης διοίκησης, καλό θα ήταν να αποχωρούσαν από μόνοι τους)

      Διαγραφή
  2. Προσωπικά,είμαι ριζικά αντίθετος στην πώληση ενός μεγάλου μέρους του βασικού κορμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ραφαήλ Νησιάγκας8 Μαΐου 2014 στις 10:25 μ.μ.

      Και εγώ το ίδιο. Και δεν μιλάμε για παίκτες που δεν έπαιξαν σχεδόν ποτέ ή έκαναν 2-3 συμμετοχές μόνο στο κύπελλο. Συγκεκριμένα, είμαι αντίθετος στην αποχώρηση των Άλβες, Φάμπρεγας, Αντριάνο, Μασεράνο και Σάντσες. Οπότε ουσιαστικά, προσωπικά αφήνω λίγους για αποχώρηση. Και έτσι η ανανέωση γίνεται σταδιακά.

      Διαγραφή