Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Ο χουλιγκανισμός είναι παντού

Χθες το βράδυ παρακολουθήσαμε πως οι γείτονες Ιταλοί δεν πάνε πίσω στο θέμα χουλιγκανισμού. Ο τελικός του Κυπέλλου αμαυρώθηκε από σοβαρά επεισόδια που πήγαν να χαλάσουν την γιορτή. Ευτυχώς, το ποδόσφαιρο νίκησε στο τέλος, αλλά και πάλι νιώσαμε – έστω και από μακρυά- τα παράσιτα που φυτοζωούν από αυτό.

Γράφει ο Κωστής Γκόρος



Συνήθως, οι τελικοί είναι γιορτή για τους περισσότερους. Για τους υπόλοιπους, είναι μία ακόμα αφορμή για να μας δείξουν τις ικανότητες τους στις πολεμικές τέχνες. Τo Coppa Italia δεν ξέφυγε από αυτήν την περίσταση. Οι ανεγκέφαλοι ανέλαβαν δράση και παρουσίασαν ένα οικτρό θέαμα.

Μεγάλο μερίδιο φέρει και η αστυνομία που άφησε ανεξέλεγκτες ομάδες οπαδών να κυκλοφορούν με όπλα. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί ένας οπαδός της Νάπολι στο θώρακα από σφαίρα και να κινδυνεύσει η ζωή του. Η κατάσταση του πήγε να φέρει τούμπαλιν όλο τον τελικό. Μεγάλη μερίδα φιλάθλων της Νάπολι ζητούσε την αναβολή του τελικού με τις φήμες περί θανάτου του συγκεκριμένου οπαδού να οργιάζουν. Τελικά, ο αγώνας καθυστέρησε για 45 λεπτά και αφού ο Χάμσικ καθησύχαζε το κοινό της ομάδας του ότι ο φίλαθλος ζει.

Έστω και από απόσταση, νιώσαμε πως ένας ποδοσφαιρικός αγώνας μπορεί να καθορίσει και να καθοριστεί από τη ζωή ενός ανθρώπου. Το γήπεδο είναι ένας χώρος που πηγαίνεις με τους φίλους και την οικογένεια για να περάσεις ένα ευχάριστο 2ωρο. Πας να ψυχαγωγηθείς, να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς από την ρουτίνα. Μόνο στη πιο διεστραμμένη φαντασία θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι θα πεθάνει άνθρωπος στα περίχωρα του γηπέδου.

Επί χρόνια, ο χουλιγκανισμός ήταν το αγκάθι που βασάνιζε το ποδόσφαιρο και εμφανιζόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμα και οι Άγγλοι που βρήκαν τις λύσεις, δεν κατάφεραν να τον εξαλείψουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει επεισόδια έξω από αγγλικά γήπεδα, ασχέτως αν είναι μεμονωμένα. Τουλάχιστον εκεί υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία και οργάνωση και τα αντιμετωπίζουν άμεσα.

Πρέπει να ανατρέξουμε στο μακρινό παρελθόν, όταν ο ΄΄βασιλιάς των σπορ΄΄ θρηνούσε θύματα στις κερκίδες. Θα είναι μεγάλο κρίμα να αναβιώσουμε αυτές τις στιγμές στο παρόν ή στο μέλλον. Ασχέτως αιτιών, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Το θέμα ταλανίζει εδώ και πάρα πολύ και στο άμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δραστικές λύσεις δεν έχουμε δει παρά μόνο χαϊδέματα αυτιών. Με λίγη προσπάθεια και παραπάνω θέληση, μπορεί να βγει κάποιο αποτέλεσμα.



Υ.Γ. Όταν γραφόντουσαν αυτές οι γραμμές, δεν είχαν ξεκινήσει τα επεισόδια στη Λεωφόρο. Δυστυχώς, μία ακόμα επιβεβαίωση όλων των παραπάνω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου