Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Πούλμαν express

Μέσα σε πέντε μέρες παρακολουθήσαμε το απίστευτο. Για δύο κολλητά ματς, ο Μουρίνιο παρέταξε την ομάδα του με το πλέον αντιθεαματικό σύστημα. Το λεγόμενο ΄΄πούλμαν του Μουρίνιο΄΄ από πολλούς. Ο Πορτογάλος κριτικάρεται, αλλά δικαιώνεται. Έχει δύο μεγάλους στόχους πιο κοντά από ποτέ φέτος, αλλά και τόσο μακρυά.

Γράφει ο Κωστής Γκόρος



Ήταν το βράδυ της Τρίτης, όταν η Τσέλσι αμυνόταν μαζικά μέσα στη Μαδρίτη με 10 παίκτες πίσω από τη μπάλα. Γκολ δεν πέτυχε, αλλά δεν έφαγε κιόλας. Ο Μουρίνιο έφερε τη ρεβάνς στα δικά του μέτρα και στη δική του έδρα. Εκεί όπου θα κάνει παιχνίδι ο ίδιος. Η πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ καθορίζεται κατά μεγάλο βαθμό από τα πόδια των παικτών της Τσέλσι και το μυαλό του Ίβηρα τεχνικού.

Το μεσημέρι της Κυριακής, το ΄΄πούλμαν΄΄ συνέχισε την πορεία του και έκανε την εμφάνιση του και στο Λίβερπουλ. Εκεί το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό. Ο Μουρίνιο είχε προνοήσει να μεταφέρει όλο το άγχος και την πίεση στον αντίπαλο με τα γνωστά mind games του. Η μαζική άμυνα του κάλυψε τα νώτα και το 0, ενώ το άγχος του αντιπάλου του έδωσε τα γκολ. Ακόμα και έτσι, το πρωτάθλημα δεν εξαρτάται από την ίδια την Τσέλσι που θέλει στραβοπατήματα των υπολοίπων. Κατάφερε όμως να φτάσει σε απόσταση αναπνοής και τη διαφορά στο -2.

Ο Μουρίνιο έχει κατηγορηθεί από πολλούς ότι αυτό το στυλ παιχνιδιού είναι καταστροφικό. Και η αλήθεια είναι ότι όντως το καταστρέφει. Στην Ισπανία είχε 26-5 τελικές κατά και προχθές ο αριθμός ήταν 19-7. Η Τσέλσι κοιτάει πρώτα την άμυνα και ύστερα την αντεπίθεση. Με την τετράδα των αμυντικών να είναι πάντα στην ίδια γραμμή και η δεύτερη ζώνη άμυνας να αποτελείται από πέντε στον άξονα, οι διάδρομοι είναι λίγοι έως ελάχιστοι.

Συνήθως, το αμυντικό χαφ που χρησιμοποιεί σε αυτό το σύστημα είναι ΄΄τέρας΄΄ φυσικής κατάστασης και αντοχής. Χθες και την Τρίτη ήταν ο Μίκελ. Το 2010 μέσα στο Καμπ Νου με την Ίντερ ήταν ο Καμπιάσο. Ο Μουρίνιο στηρίζει πολλά στην συγκεκριμένη θέση. Έντονο πρέσινγκ που δεν αφήνει περιθώρια για ανάσα στον αντίπαλο και αρκετές φορές δυνατό μαρκάρισμα πάνω στην μπάλα.

Ο Πορτογάλος έχει αποδείξει πολλάκις ότι κοιτάει το αποτέλεσμα και την ουσία. Δεν τον ενδιαφέρουν οι κριτικές για το στυλ παιχνιδιού και για το πως χειρίζεται τα ματς. Άλλωστε, είναι τέτοιος ο χαρακτήρας του που δεν υπάρχουν περιθώρια να υποστηρίξεις το αντίθετο.

Όπως και να ΄χει, οι δύο μεγάλοι στόχοι του ίδιου και της Τσέλσι δεν αργούν. Γύρω στα μεσάνυχτα της Τετάρτης θα ξέρουμε αν θα έχει προκριθεί στον μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Το σύστημα είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει, δεδομένου και του ότι παίζει στην έδρα του. Άλλα αν έρθει η πρόκριση, θα την έχει πάρει με την άμυνα μέσα στη Μαδρίτη. Όσο για το πρωτάθλημα, είναι ακόμα σε μειονεκτική θέση. Και αυτό, γιατί η Τσέλσι δεν εξαρτάται από τα δικά της αποτελέσματα. Αλλά έχει μπει ξανά σε τροχιά τίτλου.

Το μέλλον κοντοζυγώνει τόσο για τον ίδιο και την Τσέλσι, όσο και για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους. Οι επικριτές του θα βρουν ένα ακόμα λόγο να τον κατακρίνουν πανηγυρικώς ή οι θαυμαστές του θα τον αποθεώνουν για μία ακόμα χρονιά.



1 σχόλιο:

  1. Η Ατλέτικο πιστεύω θα του κάνει ζημιά μέσα στο Στάμφορντ Μπριτζ.Ο Σιμεόνε είναι μεγάλος coach

    ΑπάντησηΔιαγραφή