Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Παιχνίδια με το νήμα της ζωής!

Τρεις είναι οι Μοίρες σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική παράδοση και κανείς δε ξέρει τι επιφυλάσσουν για τον καθένα μας. Μπορεί όλη σου τη ζωή να ζεις στο όριο και όταν πεις «φτάνει, κουράστηκα, ας απολαύσω τώρα ότι έχτισα» να έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Φράσεις που σίγουρα είχαν περάσει από το μυαλό και του Μίκαελ Σουμάχερ.

Γράφει ο Δημήτριος Σακελλάρης

Ο Γερμανός 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αποτελεί την τρανή απόδειξη της παραπάνω αναφοράς. Κανείς δε ξέρει τις ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος, ούτε καλά-καλά η αστυνομία, κανείς δε ξέρει αν έπεσε κάνοντας σκι εκτός πίστας ή προσπάθησε να σώσει κάποιον. Κανείς δε ξέρει αν πρόκειται για ατύχημα ή για δολιοφθορά. Αυτά αργά ή γρήγορα θα αποδειχθούν, αυτό που όμως που μένει είναι η «τραγική» ειρωνεία της ίδιας της ζωής.

Είκοσι χρόνια μετρούσε στη Φόρμουλα 1 ο Μίκαελ, το σπορ που τόσοι και τόσοι οδηγοί στο παρελθόν έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματισθεί σοβαρά. Εκείνος αντίθετα πανηγύριζε νίκες, τίτλους, άνοιγε σαμπάνιες, εξελίχθηκε σε θρύλο. Είχε καταφέρει να μετατρέψει το όριο σε καθημερινή ενασχόληση. Κι όταν σταμάτησε και αποφάσισε να απολαύσει τους καρπούς των προσπαθειών του, αποφάσισαν και οι κόρες του Δία και της Θέμιδος να «παίξουν» με το νήμα της δικής του της ζωής. Όμως δεν ήταν ο μόνος. Το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί και σε έναν άλλο θρύλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, τον αείμνηστο Κόλιν ΜακΡέι.

Ο Βρετανός υπερ-οδηγός και παιδικός μου ήρωας έγινε μάρτυς της ίδιας ακριβώς κατάστασης. Μπορεί να μην ήταν στη Φόρμουλα 1, αλλά στο WRC. Μπορεί οι ταχύτητες να μην έφταναν τα 300km/h έφταναν όμως τα 150 μέσα σε δάση και χωματόδρομους. Μπορεί να μην είχε τη λάμψη του Σουμάχερ, διέθετε όμως τη στόφα πρωταθλητή. Μπορεί να μην έκανε σκι, αλλά είχε μανία με τα ελικόπτερα. Αυτός ήταν ο Κόλιν ΜακΡέι. Ένα ακόμη παράδειγμα αθλητή που ζούσε επί χρόνια στο όριο και όταν αποφάσισε να ξεκουραστεί ήρθαν τα πάνω κάτω. Το ατύχημά του έγινε το Σεπτέμβρη του 2007 όταν το ελικόπτερο που μόλις είχε απογειώσει συνετρίβει στον κήπο στου ίδιου του τού σπιτιού! Η διαφορά φυσικά των δύο είναι ότι ενώ στην περίπτωση του Γερμανού η Κλώθω, η Λάχεσις και η Άτροπος ξέφτισαν απλά το νήμα του, σε αυτήν του Βρετανού το παράκαναν και εν τέλει, το έκοψαν.

Αυτή είναι τελικά η ζωή για τους πρωταθλητές, εκεί που εγκαταλείπουν τον κίνδυνο εκείνος δε μπορεί μακριά τους και αρχίζει να τους κυνηγά από μόνος του. Έτσι, τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα, άλλοτε καλά, άλλοτε άσχημα και άλλοτε τραγικά. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στο βαθμό που μπορεί να επιτευχθεί στο Μίκαελ· δε μπορεί, 91 καρό σημαίες έχει κατακτήσει, τι είναι μία ακόμη;

3 σχόλια: