Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Μεταγραφή ουσίας και αλλαγή επιπέδου!

Μπήκαμε αισίως στις τελευταίες μέρες της μεταγραφικής περιόδου και όλες οι ομάδες στην Ευρώπη καταστρώνουν τα τελευταία τους σχέδια για την αγορά κάποιου παίκτη. Έτσι κινήθηκε και η Παρί Σεν Ζερμέν που κατάφερε 3 μέρες πριν την αυλαία να αποκτήσει έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή που σίγουρα ανεβάζει επίπεδο την ομάδα. 

Γράφει ο Δημήτριος Σακελλάρης


Φυσικά αναφέρομαι στην απόκτηση του Γιοάν Καμπάιγ. Ο Γάλλος, τέως ποδοσφαιριστής της Νιούκαστλ, αποκτήθηκε από τη Λιλ το 2011 και αποτελούσε όλες τις σεζόν σημείο αναφοράς για την ομάδα. Πρόκειται για ένα από τα λίγα σύγχρονα «8αρια» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, κάτι που φρόντιζε να μας δείχνει συνεχώς είτε στην Πρέμιερ Λιγκ, είτε στις παρουσίες του στην Εθνική ομάδα.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η άψογη 1η πάσα που το 2012 έφτασε στα επίπεδα του 89,7%, 3η καλύτερη επίδοση Πανευρωπαϊκά. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιοάν αποτελεί τον ποδοσφαιριστή που κάθε προπονητής θα ήθελε στο σχήμα του. Ο λόγος; Είναι απλό· μπορεί να πάρει την πάσα από την άμυνα και να την προωθήσει με ακρίβεια και ασφάλεια είτε μπροστά είτε στα πλάγια. Έτσι, οι συμπαίκτες του απελευθερώνονται από το άγχος του γρήγορου λάθους στο 1ο μισό του γηπέδου που κυριαρχεί σχεδόν σε όλους τους συλλόγους.

Πέραν όμως από τις καταπληκτικές του επιδόσεις στον τομέα της πάσας, διαθέτει και το σπάνιο ποδοσφαιρικό προσόν της κίνησης χωρίς την μπάλα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό που πιστεύω του έδωσε το εισιτήριο για το Παρίσι. Ο Λ. Μπλαν έχει στήσει την ομάδα του, επικεντρωνόμενος στις κινήσεις τύπου «X» στην επιθετική λειτουργία και μάλιστα σε όλες τις γραμμές. Με αυτόν τον τρόπο, όταν η μπάλα βρίσκεται είτε σε μια πλευρά είτε στον άξονα, οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο κέντρο και την αντίθετη πλευρά εναλλάσσονται συνεχώς ώστε να μηδενίσουν το μαρκάρισμα και προκαλέσουν σύγχυση στην αντίπαλη άμυνα. Κι αν στην επίθεση αυτό επιτυγχάνεται χάριν της παρουσίας των Λαβέτσι, Ιμπραίμοβιτς και Καβάνι που όλοι τους παίζουν και εκτός περιοχής, στο κέντρο τη δουλειά αυτή την έκανε μόνον ο Ματουιδί. Με την παρουσία λοιπόν του Καμπάιγ, η ομάδα αποκτά έναν ακόμη ποδοσφαιριστή αυτού του στιλ λύνοντας τα χέρια του προπονητή.

Θεωρώ κοντολογίς, ότι με την απόκτηση του Καμπάιγ, η ομάδα του Παρισιού έχει κάθε λόγο να ονειρεύεται πολύ καλά πράγματα φέτος, ειδικά από τη στιγμή που θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει και στην Ευρώπη. Όσο αναφορά τώρα τον τρίτο παίκτη που θα αγωνίζεται μαζί τους, προσωπική άποψη είναι ότι θα προτιμηθεί ο Τ. Μόττα τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σεζόν χάριν των καλών του ανασταλτικών ικανοτήτων. Από το καλοκαίρι, βλέπουμε…

Υ.Γ.: Αν σου αρέσει η δουλειά μας και θέλεις να συμμετέχεις, στείλε μας ένα mail στο allaksobalies@gmail.com και θα σε ενημερώσουμε!

2 σχόλια: