Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

The last Empire!

Η κατάκτηση του Γαλλικού πρωταθλήματος από την Παρί την χρονιά που μας πέρασε, τ’ οποίο πιστοποίησε την 5η διαφορετική πρωταθλήτρια τα τελευταία 5 χρόνια, μας κάνει να αναπολήσουμε την τελευταία μεγάλη αυτοκρατορία, η οποία προήλθε από την χώρα στην οποία προαναφερθήκαμε.

Γράφει ο Στάθης Συριόπουλος
Γράφει ο Στάθης Συριόπουλος
Και φυσικά μιλάμε για την Λυών των 7 σερί πρωταθλημάτων και των 3 σερί παρουσιών στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ειδικότερα όμως θ’ ασχοληθούμε με την βασική 11άδα της περιόδου 2004-05, όντας στη μέση της αυτοκρατορίας της, ενθυμούμενοι παράλληλα και την καριέρα που πραγματοποίησαν.

Ξεκινάμε λοιπόν με τον Γκρέγκορι Κουπέ, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από την μισητή Σεντ Ετιέν για να μεταβεί στη Λυών την περίοδο 1997-98 και στη δεκαετία που έκατσε, ήταν ενεργό μέλος και των 7 πρωταθλημάτων. Από κει και πέρα, είχε ένα σύντομο πέρασμα από Ατλέτικο Μαδρίτης και στη συνέχεια επαναπατρίστηκε για χάρη της Παρί. Προϊόν της Ρεν υπήρξε το δεξί μπακ, Άντονι Ρεβεγιέ, ο οποίος μέχρι και το καλοκαίρι βρισκόταν στο υλικό της Λυών, εκτός ενός σύντομου δανεισμού του στην Βαλένθια. Ο Μονεγάσκος πλέον Ερίκ Αμπιντάλ, υπηρέτησε το αριστερό άκρο της άμυνας για 3 χρόνια, προτού μεταβεί στη Βαρκελώνη με την οποίαν πανηγύρισε 2 φορές την κατάκτηση της Ευρώπης. Τις θέσεις των 2 κεντρικών αμυντικών, είχαν πάρει σπίτι τους οι Κρις και Κασάπα. Όσον αφορά τον πρώτο, μετά τα 8 χρόνια παραμονής του στη Λυών, μετεγράφη στη Γαλατασαράι κ’ από ‘κει επέστρεψε στην χώρα του προς διάθεση των Γκρέμιο γι’ αρχή και Βάσκο Ντα Γκάμα στη συνέχεια. Από την άλλην ο 37χρονος πλέον Κασάπα, ξεκίνησε την καριέρα του από την Ατλέτικο Μινέιρο, στη συνέχεια ήρθε στην Ευρώπη για χάρη της Λυών, με την οποία είχε 6 πρωταθλήματα στα 6 χρόνια που έμεινε στη Γαλλία, για να φορέσει στη συνέχεια τις φανέλες των Νιούκαστλ, Κρουζέιρο, Εβιάν και Αβαί.

Συνεχίζουμε με το αμυντικό χαφ της ομάδας εκείνης, τον Μαχαμαντού Ντιαρά. Ο φετινός μεταγραφικός στόχος του Παναθηναικού ξεκίνησε την καριέρα του στην Ευρώπη από τον… ΟΦΗ, συνέχισε με την Φίτεσε με την οποίαν οι εμφανίσεις του, τον έφεραν στη Λυών για 4 χρόνια. Ο Πέρεθ έκανε την χάρη του Καπέλο την περίοδο 2006-07 και ο χαφ από το Μάλι φόρεσε την φανέλα της βασίλισσας για 5 συναπτά έτη, για ν’ αγωνιστεί από ‘κει για 1 χρονιά σε Μονακό και Φούλαμ, όπου και συνέπεσε με τον Καραγκούνη. Σε θέση box - box, -ποίος άλλος;- από τον Μίκαελ Εσιέν. Ο Γκανέζος είχε ξεκινήσει την καριέρα του στη Μπαστιά, η οποία έβαλε στα ταμεία της γύρω στα 8 εκ. €, μετά και την πώληση του στη Λυών, με την οποία αγωνίστηκε για 2 μόλις χρόνια. Στην τριπλάσια τιμή σχεδόν πωλήθηκε στην Τσέλσι του Μουρίνιο, με τον οποίον συνεργάζονται για 2η σερί χρονιά, μετά και τον περσινό μονοετή δανεισμό του στην Ρεάλ. Σ’ ελεύθερο ρόλο και πιο μπροστά από τους 2 Αφρικανούς , θα συναντήσουμε τον σπεσιαλίστα στις στημένες φάσεις, Ζουνίνιο Περναμπουκάνο. Ο 7 φορές πρωταθλητής Γαλλίας, παίχτης πλέον της Βάσκο Ντα Γκάμα, ομάδα που τον ανέδειξε, κατάφερε σε 344 επίσημες εμφανίσεις να σκοράρει 100 γκολ, εκ των οποίων τα μισά σχεδόν προήλθαν από απευθείας εκτελέσεις φάουλ.

Τελειώνουμε με τους 2 ακραίους μεσοεπιθετικούς αλλά και με τον επιθετικό, ξεκινώντας από το δεξί άκρο. Γέννημα-θρέμμα της Λυών, ο Σίντνει Γκοβού έκατσε 10 χρόνια στο Ζερλάν κ’ αποτελεί το τρίτο μέλος που πανηγύρισε και τα 7 πρωταθλήματα. Στη συνέχεια της καριέρας του, πέρασε από τα μέρη μας φορώντας την φανέλα του Παναθηναικού για 1 χρονιά, προτού επιστρέψει στη Γαλλία για χάρη της Εβιάν. Περνάμε στο αριστερό άκρο με τον Φλοράν Μαλουντά να έχει κάνει κατάληψη της θέσης για 4 έτη. Ο κάτοικος Τραπεζούντας πλέον, ξεκίνησε επαγγελματικά από τις Σατορού και Γκινγκάμπ προτού μεταβεί στη Λυών, για να δοθεί στη συνέχεια στη Τσέλσι με την οποία αγωνίστηκε για 6 χρόνια, προκειμένου ν’ αντικαταστήσει τον Ρόμπεν, ο οποίος είχε κατηφορίσει προς Μαδρίτη μεριά. Η εντεκάδα λοιπόν ολοκληρώνεται με τον Σιλβέν Βιλτόρ, πρωταθλητή Ευρώπης το 2000 σ’ εθνικό επίπεδο. Ο πρώην παίχτης πλέον των Ρεν και Ντεπορτίβο, ξεπετάχτηκε με την Μπορντό προτού ο Βενγκέρ τον πάρει στο Λονδίνο κ’ από κει να τον δώσει στη Λυών, την οποία υπηρέτησε για 3 χρόνια, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα. Συνέχισε με την ομάδα που τον ανέδειξε (Ρεν), για να κλείσει την καριέρα του πέρυσι το καλοκαίρι, έχοντας προλάβει ν’ αγωνιστεί ακόμη σε Μαρσέιγ, Μετς και Ναντ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου