Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Θα ξυπνήσει στα μπαράζ... λογικά!

Βασικά πιστεύω ότι το συγκρότημα της εθνικής Ελλάδος θα ξυπνήσει στα μπαράζ. Γιατί το αξίζει , και ας μην μας προσέφερε το ανάλογο θέαμα της βαθμολογικής της κατάταξης. 

Γράφει ο Βαγγέλης Λουπέτης
Γιατί τα παιχνίδια των πλέι οφ είναι το ελάχιστο που έπρεπε να κερδίσει έπειτα από την βαθμολογική της συγκομιδή. Γιατί όπως και πριν 4 χρόνια , έτσι και τώρα η ιστορία θα επαναληφθεί. Γιατί στη παγκόσμια κατάταξη της ΦΙΦΑ ο Σαμαράς είναι πάνω από τον Νασρί , γιατί ο Μήτρογλου είναι πάνω από τον Ίμπρα.

Γίνομαι πολύ αυστηρός λέγοντας πως η εθνική θα «ξυπνήσει». Η αλήθεια είναι ότι οι 8 νίκες που κάναμε δεν ήταν τυχαίες. 25 βαθμοί είναι αυτοί , μαζί με την άδικη για τους εαυτούς τους ισοπαλία στον αγώνα με τους Βόσνιους. Θέλω, λοιπόν να πω πως η εθνική ανταπεξήλθε στο 90% των υποχρεώσεών της για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλου στη Βραζιλία , κερδίζοντας μέσα-έξω την Σλοβακία του Χάμσικ ,τη Λεττονία , τη Λιθουανία και το Λιχτενστάιν εξασφαλίζοντας 24 βαθμούς και δείχνοντας πως δεν αστειεύεται αλλά σέβεται τον αντίπαλο της και παράλληλα θέλει να δείξει την ανωτερότητά της. Θα μου πείτε, μα Βαγγέλη τα ματς τα κέρδιζε με 1-0 ή με τη βία 2-0. Ισχύει. Σε κάθε αγώνα, μπορεί να έπιανα τον εαυτό μου να πετούσε κανένα ροχαλητό, όμως το έλεγχο του κάθε παιχνιδιού τον είχε η Ελλάδα. Τόσο από άποψη κατοχής όσο και από τελικές ευκαιρίες.

Μπορεί πάλι να αμφισβητηθώ, μα κυρίες και κύριοι γιατί νομίζετε ότι δεχθήκαμε μόνο 4 γκολ στην εστία μας; Εκτός των εκπληκτικών Παπαδόπουλο Κυργιάκο , Σωκράτη ,Σιόβα και Μανωλά , το ότι η Εθνική στα περισσότερα παιχνίδια είχε την κατοχή της μπάλας υπέρ της, για την αξία της αυτό σημαίνει ότι ο αντίπαλος δεν είχε πολλές ευκαιρίες για να απειλήσει και όταν τις είχε εμείς είχαμε τους παραπάνω κύριους και τον Καρνέζη. Φεύγουμε από το κομμάτι της αμύνης και θα περάσουμε στο χώρο του κέντρου. Η ύπαρξη του Μανιάτη πρέπει να μας χαροποιεί ιδιαιτέρως, καθώς ο άνθρωπος-μηχανή είναι πανταχού παρόν και τα πάντα στις διεκδικήσεις της μπάλας κερδών. Έπειτα ο Κατσουράνης μπορεί πια να έχει χάσει την ταχύτητα που είχε, αλλά η vintage ποιότητά του είναι ακόμα διαχρονική τόσο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, στις κάθετες πάσες που αναζητούμε όσο και στο σκοράρισμα. Όσο για τον Τζιόλη, ου κρίνετε ίνα μη κριθείτε. Του λείπει και εκείνου η ταχύτητα, όμως έχει και αυτός την κάθετη πάσα αλλά και δυνατά σουτ. Ταχτσίδης και Κονέ έχουν ακόμα χρόνο μπροστά τους για να βελτιωθούν. Τέλος ο αρχηγός μας, Γιώργος Καραγκούνης ο οποίος σκόραρε στο τελευταίο ματς του ομίλου με το Λιχνενστάιν, έχει καταντήσει πιο vintage και από το Κωνσταντίνου & Ελένης. Αν και 36 στα 37 ο «Τυπάρας» θέλει να κλείσει καριέρα στη Βραζιλία οπότε σε κάθε συμμετοχή του έδινε το καλύτερό του εαυτό. Κλασσικά πράγματα κρατούσε την μπάλα στο χώρο του κέντρου, είχε τον πρώτο λόγο σε όλα τα στημένα φέρνοντας την μπάλα μες την περιοχή και έκανε κάποια αξιόπιστα σουτ. Α, να μην ξεχάσω, η εθνική πιστεύω πως κέρδισε ένα ακόμα εξαιρετικό παίχτη στα χαφ. Ο Ανδρέας Σάμαρης είχε χθες θετικό ντεμπούτο και αν συνεχίσει να εκπλήσσει στο λιμάνι μέχρι το τέλος της σεζόν, ο Σάντος θα έχει έναν ακόμη Άσσο στο μανίκι.

Στην επίθεση η Εθνική μας πόνεσε περισσότερο. Μετά τον Φάνη Γκέκα, η Εθνική δεν το έχει το εύκολο γκολ. Όσο μπάλα και να κουβαλάει ο Σαμαράς, να ντριπλάρει και να μοιράζει πάσες και παράλληλα ο Σάλπι να αλωνίζει όλη τη δεξιά πλευρά και να σκοράρει σε κρίσιμους αγώνες, ο Μήτρογλου έχει όλα τα προσόντα να προσφέρει το εύκολο τελείωμα. Και καλό θα είναι να το καταλάβει νωρίς γιατί είναι ο καλύτερος Έλληνας επιθετικός αυτή τη στιγμή. Εξακολουθώ να λέω πως με τον Νίνη από πίσω του μπορεί να κάνει θαύματα, ως αν πάμε Σάο Πάολο θα έρθουν αγώνες όπου ο Σάντος δεν θα έχει την πολυτέλεια να χρησιμοποιήσει ελεύθερο δεκάρι κατά τη γνώμη μου.

Ξέρουμε όλοι ότι την απευθείας πρόκριση για water sports στη Κόπα Καμπάνα, μας την στέρησαν τα δύο παιχνίδια με την Βοσνία. Εκείνο το δοκάρι του Γκέκα μπορεί να είχε γίνει οποιαδήποτε στιγμή. Κακώς βέβαια από τον παίχτη που είχε εύκολη την τελική προσπάθεια στο δρόμο για τα δίχτυα. Επίσης στην ήττα με 3-1 από τους Βόσνιους θεωρώ πως την ευθύνη δεν την είχε ο ίδιος ο Αβραάμ , καθώς ο αρχηγός του Ολυμπιακού ερχόταν από τραυματισμό τότε, αλλά η ανοησία να ποντάρει ο Σάντος στην εμπειρία του για το μαρκάρισμα του Τζέκο, καθώς και οι δύο ήξεραν πως δεν ήταν έτοιμος.

Τέλος, για τους αντιπάλους μας δεν θέλω να πω κάτι καθώς δεν γνωρίζω ποιοι θα είναι τελικά έπειτα από το πρωί της Παρασκευής όπου η ΦΙΦΑ θα ανακοινώσει την παγκόσμια κατάταξη. Πιστεύω θα είμαστε σε καλύτερη θέση να σχολιάσουμε τον αντίπαλο μας για τα μπαράζ μια και καλή την ερχόμενη Δευτέρα που θα τον γνωρίζουμε και επίσημα. Δεν κάνω υπεκφυγή για να σχολιάσω τη Γαλλία. Εγώ ξέρω ότι σήμερα εμείς, η Ελλάδα , είναι η 12η καλύτερη ομάδα στον κόσμο και η Γαλλία η 25η. εμείς με Τζιόλη και Καραγκούνη και εκείνοι με Ριμπερί και Μπενζεμά.

Υ.Γ : μην τρελαινόμαστε με τα 30 γκολ της Βοσνίας. Μπράβο της, άξιζε την απευθείας πρόκριση χωρίς αμφιβολία και φλύαρους σχολιασμούς. Στη Βραζιλία θέλω να δω τι θα κάνει. Όπως και εμείς στα μπαράζ.

ΕΛΛΑΣ ΟΛΕ ΟΛΕ , ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΟΕ!

4 σχόλια: