Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Στο ίδιο έργο θεατές!

Πολύ όμορφο ποδόσφαιρο από τον Ολυμπιακό στο πρώτο ημίχρονο, απογοήτευση στο δεύτερο. Συμπέρασμα; 1-4 από μία κακοστημένη Παρί μέσα στο Φάληρο. Παρόλο όμως την έκταση του σκορ και τις αδυναμίες τις ομάδος, ο τύπος, ο κόσμος και η διοίκηση χάιδεψαν τα αυτιά στην ομάδα του Μίτσελ, κάτι που κατά τη γνώμη μου μόνο καλό δε μπορεί να κάνει.

Γράφει ο Δημήτριος Σακελλάρης

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η χώρα διέπεται από μία οικονομική και ταυτόχρονα κοινωνική κρίση. Το ποδόσφαιρο όπως ήταν φυσιολογικό δε μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Τα ρόστερ αποδυναμώθηκαν, οι προϋπολογισμοί έπεσαν και λίγες ομάδες μπορούν πλέον να χαίρονται ότι είναι οικονομικά υγιείς. Μέσα σ’ αυτό το μικρό γκρουπ των οικονομικά ανεξαρτήτων συλλόγων ανήκει ο πρωταθλητής Ολυμπιακός. Η ομάδα του Πειραιά συνδυάζοντας τα κέρδη από τις εγχώριες κατακτήσεις τίτλων, σε συνδυασμό με την οικονομική επιφάνεια του ιδιοκτήτη της μπορεί να αισθάνεται οικονομικά ασφαλής. Ταυτόχρονα, έχοντας φτιάξει μια χαώδη διαφορά από τους Ελληνικούς συλλόγους μπορεί να κοιτάει ψηλότερα και σε διεθνές επίπεδο. Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται επ’ ουδενί.  

Πολλοί είναι οι φίλοι του Ολυμπιακού που αναγνωρίζουν ότι πρωταρχικός στόχος της ομάδας για κάθε χρονιά είναι η κατάκτηση των εγχώριων τίτλων και αν γίνει κάτι καλό στην Ευρώπη, καλώς να έρθει. Θεωρώ την άποψη αυτή τουλάχιστον κοιμισμένη και θα εξηγήσω γιατί. Όταν μια ομάδα δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να ανησυχεί για το εγχώριο τίτλο λόγω δυναμικότητας. Όταν αγοράζει ότι καλό ποδοσφαιρικά πάνε να βγάλουν οι υπόλοιποι σύλλογοι. Όταν διαθέτει έναν εξαιρετικό κόσμο που πάντα την πλαισιώνει. Όταν κατέχει το πιο όμορφο γήπεδο στη χώρα. Όταν οι παλαιόθεν αντίπαλοί της παραπαίουν και δε μπορούν να προβάλλουν αντίσταση. Όταν επί 15 έτη κατέχει το 93% των τίτλων και τέλος όταν τα έσοδα της μόνο από τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι περισσότερα από τους συνολικούς προϋπολογισμούς των υπόλοιπων ομάδων είναι ανεπίτρεπτο να συνεχίζει να βάζει ως πρωταρχικό στόχο κάτι τέτοιο. Με λίγα λόγια, είναι σαν ένας άλτης να είναι ικανοποιημένος πηδώντας πάνω από ένα ύψος μισού μέτρου, έχοντας τη δυναμική για το διπλάσιο.


Δε γνωρίζω και δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω αν αυτός είναι και ο σκοπός της παρούσας ιδιοκτησίας του Φαληρικού συλλόγου, πάντως οι πράξεις προς τα εκεί συμβάλλουν. Άκουγα στο ραδιόφωνο λίγες ώρες μετά το ματς με τους Γάλλους τους ρεπόρτερ του Ολυμπιακού να μεταφέρει τις διαρρεύσεις κύκλων της διοίκησης πως η ομάδα πρώτη φορά παρουσιάζεται εντελώς φρέσκια στη διοργάνωση και ότι οι παίχτες πρέπει να αποκτήσουν χημεία. Πραγματικά, γέλασα μόλις το άκουσα διότι κάθε χρόνο γίνονται ακριβώς τα ίδια. Θα αναφέρω ως παράδειγμα τα δύο τελευταία χρόνια δηλαδή από τη στιγμή της αποχώρησης του Βαλβέρδε.  Το 2012 ο Ο.Σ.Φ.Π. με προπονητή το Ζαρντίμ αποκτά 15 ποδοσφαιριστές και ξεκινάει μια νέα αρχή. Ένα χρόνο μετά καταστρέφεται συθέμελα ο όποιος κορμός και η ομάδα αποκτά άλλους 19 παίχτες ξεκινώντας πάλι από την αρχή. Εδώ οι ελλείψεις χημείας φάνηκαν στην Παρί των εκατομμυρίων, δε θα έκαναν την εμφάνιση στους «Πειραιώτες»;

Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό για όποια ομάδα θέλει να διατηρήσει ισχυρό ποδοσφαιρικό “Brand Name». Παλαιότερα, ένα τέτοιο αποτέλεσμα είχε εκδιώξει τον Σόλιντ από την ομάδα αμέσως, αλλά τώρα, οι παίχτες αξίζουν συγχαρητήρια γιατί το πάλεψαν για 45 λεπτά. Αυτή η αντίδραση κόσμου, διοίκησης και τύπου, το μόνο που καταφέρνει είναι να μειώνει το Ευρωπαϊκό DNA της ομάδος πλέκοντας της το εγκώμιο που λίγο έλειψε να δεχθεί 5-6 γκολ από την εντελώς ασύνδετη και κάκιστα στημένη Παρί.

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το 2008 ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την παντοδύναμη εκείνη την εποχή Ιντερ του «φρέσκου» Ζοσέ Μορίνιο. Αν και οι πολυμετοχικοί τότε «Πράσινοι» έχασαν αρκετές ευκαιρίες τελικά η ομάδα ηττήθηκε με 0-2 στο ΟΑΚΑ. Την επόμενη μέρα σύσσωμος ο αθλητικός τύπος, η διοίκηση και το τεχνικό επιτελείο έψαλαν παιάνες υπέρ της τρομερής προσπάθειας των παικτών του Τεν Κάτε.

Φυσικά και μιλάμε για διαφορετικές περιπτώσεις έχοντας όμως το ίδιο πρόσημο. Μακάρι για τους Πειραιώτες να ακολουθήσει η τότε πορεία του ΠΑΟ και να περάσουν στους «16» της διοργάνωσης όμως με τέτοιο χάιδεμα και καθόλου ουσιαστικά προετοιμασία μόνο εύκολο δε φαντάζει.


6 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβα τον γελοντα!;!; Μηπως το φρεσκια εννοουσαν νεανικη ?? Μολις 4 παικτες του ολυμπιακου ειναι γεννημενοι κατω απο 1985 (ιμπαγασα,ντομινγκες,φουστερ και χολεμπας και αυτος το 1984) ολοι οι αλλοι ειναι κοντα στο 1990. Αρα καταλαβαινεις. απειρη να ελεγες θα ηταν πιο ορθο.

    τελειως αστοχη η συγκρηση σου με τον παο της περιοδου 2008-2009. δεν θυμαμαι τοτε ο παο να ειχε κανει καλο ματσ , οπως και το επομενο με την ανορθωση( 3-1).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, κατ' αρχάς ευχαριστώ για την ανάγνωση του άρθρου. Με το "φρέσκια" εννοούσε νέα και όχι νεανική. Εν ολίγοις αυτό που γράφω είναι ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού ακούει την ίδια καραμέλα περί αλλαγής της ομάδας και αλλαγής του βασικού κορμού, που αν και είναι αληθές είναι καταστρεπτικό μέσα στο γήπεδο. Τώρα, όσο αναφορά στη σύγκριση, μάλλον δεν είχες δει το ματς στο Ο.Α.Κ.Α. Δες το, υπάρχει στο Youtube.

      Διαγραφή
  2. Το εχω δει το ματς στο οακα. επισης αλλο λαθος. Ο Σολιντ δεν ειχε εκδιωχθει αμεσως. εκατσε στον ολυμπιακο ολη την περιοδο 2005-2006 με ολα τα αρνητικα αποτελεσματα στο ch.L (1-3 απο Rozeborg ,2-1 απο ρεαλ και Λυων,1-4 απο λυων,1-1 εκτος με roseborg kai νικη 2-1 με ρεαλ 4 βαθμοι.) χαλια δλδ. παρ'ολα αυτα συνεχισε και την επομενη περιοδο στον ολυμπιακο αλλα μεχρι τα μισα της περιοδου 2006-2007 καθως μετα απο μια καταστροφικη χρονια στο ch.l (2-4 me valencia , 2-2 me sahktar εκτος , 0-1 με ρομα εντος , 1-1 με ρομα εκτος, 2-0 με βαλενθια κ<ι 1-1 με σακταρ στο καραισκακι τελευταια αγωνιστικη μαζεψαμε μολις 3 βαθμους. καλη σου νυχτα και καλη συνεχεια με τα αρθρα σου.

    δεν υπαρχει το Βιντεακι στο youtube.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμάσαι τα πρωτοσέλιδα του Πρωταθλητή την επομένη; Ήταν ήδη παρελθόν. Καλό βράδυ και σε ευχαριστώ για το χρόνο που αφιέρωσες!

      Διαγραφή
    2. ηταν ηδη παρελθον απο την ηττα απο τον παο(0-1) αυτογκολ κοστουλας και γενικοτερα απο τις εμφανισεις του ολυμπιακου και στην Ελλαδα(κα ευρωπη βεβαιως). μπορει η ομαδα να νικαγε αλλα δεν επειθε με την αποδοση της. απλα μετα το ματσ με την σακταρ επαληθευτικε οτι ηταν γνωστο μηνες πριν...

      Διαγραφή
  3. Ευχομαστε μια πορεια ισαξια της φανελας. και κατα τη γνωμη μου επρεπε να μεινει ο Ζαρντιμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή