Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Μήπως ήρθε ο καιρός;

Έχουμε και λέμε: Λίβερπουλ-Μάντσεστερ 1-0 με τη Λίβερπουλ να κάνει το 3 στα 3και το  Στάριτζ να πετυχαίνει 3 γκολ σε 3 αγώνες. Και καθώς τα κεφάλια μπαίνουν μέσα, αναρωτιέμαι,  μήπως αυτά είναι σημάδια ενθρόνισης για τους κόκκινους του Μερσισάιντ; Γιατί όχι; Η Λίβερπουλ έχει να γευτεί τη στέψη του πρωταθλητή τόσα χρόνια όσα είναι ο κολλητός μου (23).

Γράφει ο Βαγγέλης Λουπέτης


 Η Λίβερπουλ έγινε η πρώτη ομάδα μετά την Τσέλσι του 2010-11 που ξεκινάει τη σεζόν με 3x3 χωρίς να δεχθεί γκολ , σημάδι  που δείχνει το πόσο θέλουν οι κόκκινοι να πρωταγωνιστήσουν στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ας εξετάσουμε λίγο τις μεταγραφικές κινήσεις για αρχή. Μέσα σε μια βδομάδα , οι άνθρωποι της Λίβερπουλ απέκτησαν 4 παίχτες , κίνηση που δείχνει μεταγραφικό σχεδιασμό πριν την επίσημη έναρξη της σεζόν και τη προετοιμασία. Ο λόγος για τους Λουίς Αλμπέρτο , Ιάγκο Ασπάς  , Σιμόν Μινιολέ και Κόλο Τουρέ. Δύο προσθήκες από Ισπανία και δύο από Αγγλία. Ο 20άχρονος μεσοεπιθετικός Λουίς , ερχόμενος από την ομάδα της Σεβίλλης , αναζητά στην Πρέμιερ Λιγκ την ομάδα που θα τον ανδρώσει ποδοσφαιρικά. Με μόλις 7 συμμετοχές στην Σεβίλλη αλλά σημαντική παρουσία στην Σεκούντα με την Μπαρτσελόνα  Β', ο Ρότζερς θέλει να «βρει» σ’ αυτόν  το επιθετικό ισπανικό DNA που θέλει κάθε προπονητής στην ομάδα του. Επόμενος παίκτης είναι  ο Ασπάς. Το κανόνι της Θέλτα , επιβραβεύτηκε με τη μεταγραφή του στη Λίβερπουλ. Σε 136 συμμετοχές είχε πετύχει 46 γκολ και βοήθησε μέγιστα στην άνοδο της «Βίγκο» στη μεγάλη κατηγορία. Ο Ρέινα στην Νάπολι. Ε και; Η Λίβερπουλ αντικατέστησε επάξια τη θέση του στον άσσο με τον Σιμόν Μινιολέ. Ο Βέλγος τερματοφύλακας έκανε 3 γεμάτες σεζόν με τις «μαυρόγατες» έτσι ο Ρότζερς επικαλέστηκε την άμεση μεταγραφή του στο λιμάνι. 


Μέχρι πριν είκοσι δύο ώρες η Λίβερπουλ είχε θωρακίσει την άμυνα της με τον Κόλο Τουρέ αλλά δαπανώντας 22 εκ. λίρες, περίπου 33 εκ. ευρώ, απέκτησε τον Μαμαντού Σακχό και τον 20άχρονο Τιάγκο Ιλόρι από την Σπόρτιγκ. Ο επί σειρά ετών βασικός  σέντερ μπακ της ΠΣΖ Σακό προτίμησε να δοκιμάσει την τύχη του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, δείχνοντας ότι θέλει να είναι μέτοχος στη νέα απόπειρα της Λίβερπουλ να ξαναγίνει ο «Βασιλιάς των Λιονταριών». Για τον μικρό Πορτογάλο δεν ξέρουμε πολλά, αλλά για να δαπανούνται 8 «μύρια» για πάρτι του σημαίνει ότι ο Ρότζερς κάτι βλέπει στο διάβα! Το πιο πιθανό βέβαια είναι να δοθεί δανεικός ο μικρός για να «ψηθεί». Και τελειώνουμε μεταγραφικά με δύο δανεισμούς κυρίως για την αριστερή πλευρά. Όχι του Τσίπρα, του γηπέδου. Περίεργη η κίνηση να αφήσει μόνο δανεικό η Βαλένθια τον Αλί Σισσοκό στη Λίβερπουλ. Ο 25άχρονος αριστερός μπακ θα δώσει μάχη για να κερδίσει την θέση του Ενρικέ αλλά οι «Ρεντς» τον προορίζουν για μπακ απ του Ισπανού. Επίσης η απόκτηση του Βίκτορ Μόσες από την Τσέλσι δίνει βάθος πάγκου τόσο αριστερά όσο και δεξιά κυρίως επιθετικά.

Με τον Ιρλανδό στο τιμόνι , η Λίβερπουλ επενδύει για δεύτερη χρονιά σε έναν νέο προπονητή (40 ετών) με φιλοδοξίες, να ανεβάσει την ομάδα στην κορυφή των επιτυχιών. Μιας και φέτος δεν υπάρχουν Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις , ο τεχνικός της Λίβερπουλ έχει όλη την σεζόν μπροστά του να επικεντρωθεί στο διακαή πόθο όλων των φίλων της ομάδας. Την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Ρότζερς λοιπόν θέλει να το επιτύχει με ένα σύστημα που μοιάζει με το 4-2-3-1. Και λέω μοιάζει, γιατί με αυτό που έβλεπα πέρσι , μου θύμιζε ένα περίεργο 3-5-2 ή 3-5-1-1. Τέλος πάντων, θέση βασικών φαίνεται να έχουν πάρει οι εξής. Κάτω από τα δοκάρια, ποιος άλλος από τον Μινιολέ; Αν και με τον Τουρέ να κοσμεί τις επιλογές των σέντερ μπακ , ο Ρότζερς μάλλον θέλει κάτι σε στυλ Γιάννης Καλλιτζάκης. Ή η μπάλα θα περνάει ή ο παίχτης! Άρα στόπερ οι Άγγερ και Σκρτελ. Δεξιά ο Τζόνσον και αριστερά ο Ενρίκε. Για το κέντρο ο Λούκας κόφτης και ο Τζέραρντ αρκούν με Κουτίνιο και Χέντερσον να πλαισιώνονται αριστερά και δεξιά αντίστοιχα. Λίγο πιο μπροστά για να γίνει το 2-3 του κέντρου βλέπουμε τον Άσπας , που ουσιαστικά παίζει πίσω από τον αριστερό «κανονοπόδαρο»  Στάριτζ.

Με αυτή την συνταγή και με το «Φασούλι, φασούλι γεμίζει το σακούλι» τρεις νίκες δηλαδή με 1-0 και αυτές από γκολ του… Δανιήλ , οι δύο μάλιστα απέναντι σε Γιουνάιτεντ και Άστον Βίλλα , η Λίβερπουλ εδραιώνεται στη πρώτη θέση με 9 βαθμούς σε 3 αγωνιστηκές. Το ζήτημα είναι να καταφέρει να αποσπάσει και στην συνέχεια τους απαιτούμενους βαθμούς στην έδρα της κυρίως , ώστε σιγά-σιγά να απομακρύνεται από τους διεκδικητές του Μάντσεστερ και του Λονδίνου. Είναι κρίμα να μην βλέπεις την Λίβερπουλ στο Τσάμπιονς Λιγκ , να μην είναι υποψήφια για την κατάκτηση του τίτλου. 23 χρόνια είναι πολλά μακριά από τίτλο πρωταθλήματος, ακόμα και η ΑΕΚ θα πάρει τίτλο έπειτα από 20 χρόνια , έστω της Γ’ εθνικής. Τουλάχιστον δεν έχει χάσει το σεβασμό της σαν ομάδα , όπως άλλες στην Ελλάδα , και παραμένει φόβητρο για όσους πατούν το χλοοτάπητα του Άνφιλντ. Η συνέχεια στις οθόνες μας! Μέχρι τότε όλα είναι ανοιχτά για κάθε σύλλογο στην Αγγλία, καθώς μπάλα είναι και γυρίζει.

Πάντως κατά τη γνώμη μου για την Λίβερπουλ είναι η ώρα. RISE UP!

1 σχόλιο: