Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ολλανδία: Πιο... κάτω χώρα!

Η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού φτάνει αισίως στο τέλος της και τα πεπραγμένα της μπορούν πλέον να εξάγουν τα πρώτα χρήσιμα συμπεράσματα. Μία από τις πρώτες μου σκέψεις κοιτώντας τον Ευρωπαϊκό μεταγραφικό χάρτη, ήταν ότι η χώρα που ίσως βγαίνει πιο αποδυναμωμένη σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι η Ολλανδία.

Γράφει ο Δημήτριος Σακελλάρης


Ανέκαθεν, και ειδικά την τελευταία δεκαετία, το Ολλανδικό πρωτάθλημα  αποτελούσε ένα εργοστάσιο παραγωγής ποδοσφαιριστών για τα πρωταθλήματα των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών. Οι αθλητές που γαλουχήθηκαν ποδοσφαιρικά στην Ολλανδία και μεγαλούργησαν στα υπόλοιπα πρωταθλήματα είναι πολυάριθμοι. Παρόλα αυτά όμως, το ποδόσφαιρο τους πάντα κρατούσε σαν οπισθοφυλακή κάποιους παίχτες που του επέτρεπαν να συνεχίζει να κοιτάει ψηλά σε συλλογικό επίπεδο.

Κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται να συμβαίνει τη φετινή χρονιά. Τα αποτελέσματα των μεταγραφών αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι το Ολλανδικό πρωτάθλημα κάθε αυτό έχει χάσει τεράστια ποδοσφαιρική και αναπόφευκτα εμπορική αξία. Η πιθανή μεταγραφή του Έριξεν στην Τότεναμ θα αποτελέσει απλά το κερασάκι στην τούρτα των αποχωρήσεων.

Δεν είναι όμως μόνο η περίπτωση του Δανού. Από τους πρώτους που αποχωρίστηκαν την Ερεντιβιζίε ήταν και ο κορυφαίος σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος Βιλφρεντ Μπόνι(31 γκολ σε 30 ματς) που πέταξε για την Ουαλία και τη Σουόνσι. Αν συμπεριλάβουμε και τις αποχωρήσεις των Τσαντλί, Λενς, Άλντιτορ και Μέρτενς παρατηρούμε ότι το Ολλανδικό ποδόσφαιρο μέσα σε 3 μήνες έχει χάσει μία δύναμη πυρός της τάξεως των 100+ γκολ.

Η αποδυνάμωση όμως δε σταματά εδώ και συνεχίζεται στις υπόλοιπες θέσεις. Στο χώρο του κέντρου, η από ώρα σε ώρα αποχώρηση του Έριξεν θα σημάνει και την πιο δυσάρεστη είδηση για τους Ολλανδούς και κυρίως τους φιλάθλους του Άγιαξ(93% επιτυχία στις πάσες και 16 ασσίστ). Αν μάλιστα συμπεριλάβουμε και τους Φαν Χίνκελ , Φερ, Στρούτμαν και Τζούρισιτς τότε το πρωτάθλημα των «τουλιπών» χάνει μία δυναμική της ισχύος των 50+ ασσίστ.


Στην άμυνα το αποτέλεσμα δεν είναι εύκολα εμφανές. Η πιο τρανταχτή αποχώρηση ακούει στο όνομα Ντε Βρι από την Αϊντχόφεν προς Σκωτία. Ο 21χρονος ποδοσφαιριστής ανακηρύχτηκε ως ο κορυφαίος αμυντικός της περσινής σεζόν. Στη φυγή του Ολλανδού, προσθέτουμε και αυτές των Ντάγκλας, Πίετερς καθώς και τον Αντελβάιρελντ που ανακοινώνεται αυτή την ώρα από την Ατλέντικο στη Μαδρίτη καθιστώντας τις άμυνες αισθητά αδύναμες κυρίως στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Σε αντίθεση με τις αποχωρήσεις, οι Ολλανδικοί σύλλογοι έχουν ξοδέψει μέχρι στιγμής λιγότερα από 15εκατ. ευρώ στο σύνολο τους (πηγή: goal.com) και η πιο ακριβή μεταγραφή είναι εκείνη του Μπρούμα από την Τσέλσι στην Αϊντχόφεν. Βέβαια, θα μου πείτε ότι ποτέ οι Ολλανδικοί σύλλογοι δε ξοδεύουν αρκετά χρήματα για μεταγραφές, όμως όταν σε μια χρονιά «τραυματίζεται» τόσο πολύ το υλικό του πρωταθλήματός σου είναι αδύνατον οι ανερχόμενοι ποδοσφαιριστές να κρατήσουν μόνοι τους συλλόγους σε υψηλό επίπεδο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η φθορά είναι πλέον δια γυμνού οφθαλμού εμφανής με τις εμφανίσεις των Ολλανδικών ομάδων στα προκριματικά των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Καμία εκ των Αϊντχόφεν, Άλκμαρ και Φέγενοορντ δεν έπεισε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ αντίστοιχα. Είναι εμφανές τουλάχιστον στους δικούς μου οφθαλμούς ότι η φετινή χρονιά στην Ολλανδία δε μπορεί με βάση τα έως τώρα δεδομένα να χαρακτηριστεί ελπιδοφόρα σε διεθνές επίπεδο. Ο καιρός όμως είναι εκείνος που θα αποφανθεί στο τέλος. Καλό Φθινόπωρο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου