Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Μια ευγενική χορηγία!

Σαράντα βαθμοί, λιώνει το κορμί, και ακολουθώντας τη λύση της Φουρέιρα, πήγαμε παραλία. Διακοπές τέλος, τα κεφάλια μέσα και αναρωτιέμαι πραγματικά: υπάρχει άλλο έθνος -όχι η εφημερίδα- σαν το Ελληνικό;

Γράφει ο Μάριος Μπούλης


Ο Έλληνας, μπορεί να του παίρνουν το σπίτι, μπορεί να του παίρνουν το αυτοκίνητο, μπορεί να βάζει το χέρι στην τσέπη και να πιάνει τον… αστράγαλο, αλλά διακοπές θα πάει. Και όχι μόνο αυτό, μετά τις διακοπές, ο Έλληνας θα κυκλοφορεί με πένθος στο μπράτσο και μαύρη γραβάτα και η Ελληνίδα με μαύρα, για να τιμήσουν το πένθος που περνάνε επειδή τελειώνει το καλοκαίρι….

Αρκετά όμως με σάλτσες και ιστορίες, ας πάμε λίγο στα πιο σοβαρά και ας κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά. Το καλοκαίρι που περνάει σιγά σιγά τήρησα αυτό που κάνω τα τελευταία χρόνια και δεν είδα κανένα φιλικό, δεν είμαι ο προπονητής της εκάστοτε ομάδας για να ασχοληθώ με αυτά τα παιχνίδια, και δεν είναι και κάτι που θα τραβήξει το ενδιαφέρον μου. Είδα την έναρξη του τεράστιου πρωταθλήματος μας και τα επίσημα παιχνίδια του ΠΑΟΚ και με αυτά θα ασχοληθώ.

Δεν θα μιλήσουμε ούτε για Μέταλιστ, ούτε για το έκτος παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τη Σάλκε. Αυτά πάλιωσαν πλέον και δεν υπάρχει λόγος να δοθεί τόση σημασία, όση αξίζει το εντός έδρας παιχνίδι με τους Γερμανούς. Που ήταν πράγματι ένα ραντεβού με την ιστορία για τον ΠΑΟΚ και ένα ραντεβού με αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Πολλοί θα έχουν αναρωτηθεί τι σχέση μπορεί να έχει ο τίτλος του άρθρου με τον αγώνα. Εξηγούμαι αμέσως. Έτσι όπως κύλησε ο αγώνας, η πρόκριση της Σάλκε θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί μία ευγενική χορηγία του πρώην προπονητή της, Χουμπ Στέφενς. Ο Στέφενς είχε κάνει ένα πολύ σωστό στήσιμο, κατέβασε σωστά την ομάδα σε αυτό το 4-2-3-1 και στο πρώτο ημίχρονο βοήθησε το ότι έπαιζε κατά κάποιο τρόπο με δύο κόφτες. Πολλή σωστή ήταν και η κίνηση του Ολλανδού να βάζει στην κορυφή τον Σαλπιγγίδη όταν αμυνόταν η ομάδα για να μπορεί να πιέζει ψηλά.


Και ναι. Εδώ τελειώνουν τα καλά. Είναι απίστευτο να παίζεις ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι, και να έχεις ως προς την παρουσία σου μόνο δύο θετικά στοιχεία. Και θα ξεκινήσω απ’ την άμυνα προφανώς. Έχεις ένα παιχνίδι που παίζεις τη χρονιά, και βάζεις ρε Ολλανδέ τον εγωισμό σου πάνω απ’ αυτό; Ποιος Σκόνδρας αριστερά; Το παιδί είναι ένας πολύ καλός ακραίος μπακ, ξέρει να κόβει, ανεβαίνει όταν επιτίθεται η ομάδα, καλύπτει χώρους, αλλά πού;; ΔΕΞΙΑ!!!! Πιάσε το Σπυρόπουλο, μιλήστε και θα έπαιζε, δηλαδή ηλίθιος είναι ο Σπυρόπουλος να μην παίξει καλά σε ένα τέτοιο παιχνίδι που θα τον βοηθούσε και προσωπικά και θα κέρδιζε την εκτίμηση σου; Όχι ότι ο Σπυρόπουλος είναι τίποτα σπουδαίο, αλλά δεν θα υπήρχε αυτό το χάλι από αριστερά.

Δέχεται το γκολ ο ΠΑΟΚ, γίνεται το φάουλ του Τζόουνς που πήρε την κόκκινη και αποφασίζει ο Ολλανδός να κάνει αλλαγές. Ρε Στέφενς, ναι σε σένα μιλάω, πας και βγάζεις τον Σαλπιγγίδη και τον Αθανασιάδη; Ο Σαλπιγγίδης ήταν ο πιο έμπειρος παίκτης για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια μαζί με τον προπονητή που έπαιζε μέσα στο γήπεδο, και εννοώ τον Κατσουράνη, και ξέρεις ότι αν του βγει μία φάση θα το βάλει το γκολ. Και βγάζεις και τον Αθανασιάδη….. Έχει ήδη βάλει ένα γκολ, έχει ρέντα, και τον βγάζεις; Και το κακό δεν είναι μόνο ποιους βγάζει, αλλά και ποιους βάζει. Βάζεις το Νέσιντ που ακόμα δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του, και τον Ολίσε που δεν έχει πατήσει ποτέ περιοχή λες και έχει νάρκες εκεί μέσα;


Ήταν και λάθος η λογική, αφού έβαλα το πρώτο πάω να βάλω και το δεύτερο να τελειώνω τώρα που παίζει ο άλλος με 10. Αφού το αμυντικό χαφ πήρε την κόκκινη, καθίστε πίσω, περιμένετε τον αντίπαλο, και μόλις έρθει η στιγμή, αντεπίθεση και γκολ. Σε αυτό όμως μπορώ να δικαιολογήσω το Στέφενς. Ο Λάζαρ φάνηκε ότι έλειπε, γιατί και τρεξίματα μπορεί να δώσει, προφανώς πολύ περισσότερα απ ’τον  Τζιόλη, μπορεί να κρατήσει  περισσότερο τη μπάλα και κυρίως μπορεί να ηρεμήσει το παιχνίδι, κάτι που έλειπε.

Ο ΠΑΟΚ φέτος έχει κάνει κάποια λάθη σε μεταγραφές, και πιστεύω ότι ο Ιβάν σύντομα θα το καταλάβει. Ο Στέφενς, όπως και κάθε Ολλανδός προπονητής, είναι καλός στο να στήσει την ομάδα, να την κοουτσάρει πριν τον αγώνα, να της μάθει ένα σύστημα, αλλά μέχρι εκεί. Αν και η χειρότερη μεταγραφή του ΠΑΟΚ, και θα το καταλάβει ο Ιβάν το λάθος του, ήταν ο Ζαγοράκης…..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου