Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

And the Oscars go to...

Πρώτο λοιπόν άρθρο και μιας που βρισκόμαστε στην αρχή της καινούργιας ποδοσφαιρικής σεζόν ,ας θυμηθούμε αυτούς που ξεχώρισαν την περσινή περίοδο με τις εμφανίσεις τους σε σύστημα 4-2-3-1. 

Γράφει ο Στάθης Συριόπουλος











GK-Manuel Neuer (Bayern Munich)

Εύκολη επιλογή αν θεωρήσουμε ότι η ομάδα του ,είχε το καλύτερο παθητικό σε γκολ ,όχι μόνο στην Bundesliga ,αλλά και μεταξύ των 5 κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Σ’ αυτό βέβαια βοήθησε η γενικότερη εικόνα της Bayern ,καθώς και οι αποκτήσεις των Dante και Javi Martinez που βοήθησαν στην γενικότερη αμυντική λειτουργία της ομάδας. Αποκορύφωμα ,το μηδέν παθητικό στα 4 παιχνίδια με Juventus και Barcelona ,καθώς κ ότι συνέβαλλε στα μέγιστα στον τελικό του Champions League ειδικά στο πρώτο ημίχρονο προκειμένου να μην χρειαστεί η Bayern να κυνηγάει την ανατροπή.

DR-Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund)

Ρωτήστε καλύτερα τον Cristiano Ronaldo να σας πει. Απροσπέλαστος αμυντικά και μ’ επιθετικές αρετές ,κατάφερε να δημιουργήσει μαζί με τον συμπατριώτη του τον Kuba ,μια εξαιρετική δεξιά πλευρά ,από την οποία προέκυψαν αρκετά γκολ με τελικό αποδέκτη τον τρίτο Πολωνό της παρέας τον Lewandowski.

DL-Jordi Alba (Barcelona)

Μπορεί στην παρθενική του χρονιά ,η Barcelona να μην θύμιζε την καλοδουλεμένη μηχανή των τελευταίων ετών και ο ίδιος να μην γινόταν πολλές φορές το τρίτο σέντερ μπακ ,ρόλο που είχε επωμιστεί ο Abidal, παρ’ όλα αυτά το νεαρό αριστερό μπακ μπορεί με την ταχύτητα του ν’ αναλάβει ολόκληρη την αριστερή πλευρά σε βαθμό αντίστοιχο του Dani Alves ,αν και του λείπουν ακόμη τα τελειώματα ,τομέα που αν βελτιώσει θα θυμίζει κάτι από την πορεία του Gareth Bale.

DC-Sergio Ramos (Real Madrid)

Η εγκαθίδρυση του τα τελευταία χρόνια ως σέντερ μπακ ,τον έχει καταστήσει ως ένα εκ των κορυφαίων στη θέση του. Η ταχύτητα στη σκέψη καθώς και η ικανότητα του στο ψηλό παιχνίδι θεωρούνται τα κορυφαία ατού του ,στα οποία μπορούμε να προσθέσουμε και την ικανότητα του ν’ ανεβάζει την μπάλα ,εξαιτίας της προϋπηρεσίας του στο δεξί άκρο της άμυνας.

DC-Dante (Bayern Munich)

Η απόκτησή του ,το περασμένο καλοκαίρι από την Gladbach ,έβαλε τέλος στο χρόνιο πρόβλημα της Bayern στη θέση του αριστεροπόδαρου σέντερ μπακ ,η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε δεινοπαθήσει είτε με τον απελπιστικά αργό Van Buyten ,είτε με τον Badsturber. Με βασικά συστατικά την δύναμη και την κυριαρχία του στις εναέριες μονομαχίες ,ο 29χρονος Βραζιλιάνος κέρδισε με την αξία του θέση βασικού ,αλλά και το κάλεσμα στην εθνική της χώρας του.

DMC-Javi Martinez (Bayern Munich)

Αν και το περασμένο καλοκαίρι τα 40 εκ. που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του ,φάνηκαν σ’ αρκετούς ιδιαίτερα πολλά και δη για την συγκεκριμένη θέση ,έδειξε καθ’ όλη την χρονιά κ’ ειδικά στα παιχνίδια με την Barcelona ,στο πως θα πρέπει να παίζεται η θέση του σύγχρονου αμυντικού χαφ στον Busquets ,αλλά και με την εμφατική εμφάνισή του στο δεύτερο ημίχρονο του τελικού ,όταν σχεδόν μόνος του και μ’ εξαφανισμένο τον Schweinsteiger ,κατάφερε να κερδίσει τις περισσότερες μάχες στον χώρο του κέντρου, δικαιώνοντας έτσι τους ιθύνοντες της Bayern και με το παραπάνω για την επιλογή τους.

MC-Bastian Schweinsteiger (Bayern Munich) (C)

Η ψυχή της Bayern. Μαζί με τον Javi Martinez ,συνέθεσαν το καλύτερο δίδυμο στον άξονα, περνώντας τα σκήπτρα από τους Xavi-Iniesta. Μπορεί στο τελικό του Champions League να λιγοψύχησε μαζί με τον Lahm ,μπροστά στην προοπτική ενός ακόμη χαμένου τελικού ,δεν παύει όμως ν’ αποτελεί σημείο αναφοράς της σύγχρονης Bayern και να θεωρείται ένας από τους πιό πλήρεις παίχτες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. 

AMR-Marco Reus (Borussia Dortmund)

Ο πλέον χαρισματικός παίχτης των φιναλίστ Ευρώπης και Γερμανίας. Λόγω της ευχέρειάς του ν’ αγωνίζεται είτε στο κέντρο ,είτε στα πλάγια της μεσοεπιθετικής γραμμής της Dortmund, μαζί με την εκτελεστική του ικανότητα ,την ταχύτητα και την άριστη τεχνική, αποτέλεσε τον τρόμο και τον φόβο για κάθε αντίπαλο που είχε αντιμέτωπο. Πήρε από τις πλάτες του την ομάδα της Βεστφαλίας και ίσως αν δεν έλειπε ο κολλητός του Mario Gotze στον μεγάλο τελικό ,πιθανόν η κούπα να είχε βαφτεί στα κιτρινόμαυρα. 

AML-Gareth Bale (Tottenham Hotspur)

Όντας παίχτης της χρονιάς στην Αγγλία από δημοσιογράφους και παίχτες, καλύτερος νεαρός παίχτης και συμμετοχή στην καλύτερη εντεκάδα της Premier League ,θα ήταν κρίμα κ’ άδικο να μην συμπεριλαμβάνεται και στην τρέχουσα λίστα. Αν και πλέον έχει ελεύθερο ρόλο στον άξονα, ώστε να έχει την ευκαιρία να δοκιμάζει το πόδι του περισσότερες φορές απ’ ότι στα πλάγια, τον τοποθετούμε στ’ αριστερά απ’ όπου και συνηθίσαμε να τον βλέπουμε. 

AMC-Isco (Malaga)

Το χρυσό παιδί των Ισπανών. Το φυσικό του ταλέντο μαζί με την εμπειρία του Joaquin ,λίγο έλειψαν να οδηγήσουν την ομάδα της Ανδαλουσίας δευτερόλεπτα μακριά από τα ημιτελικά του Champions League ,στην παρθενική παρουσία της Malaga. Μπορεί ν’ αγωνιστεί εξίσου καλά και στα πλάγια ,αλλά η θέση του επιτελικού μέσου φαίνεται να είναι η ιδανικότερη θέση γι’ αυτόν αν αναλογιστούμε την πολύ καλή αίσθηση του χώρου που διαθέτει καθώς και την φαντασία του.

FC-Robin van Persie (Manchester United)

Αν οι κόκκινοι διάβολοι έφτασαν τόσο εύκολα στην κατάκτηση του εικοστού πρωταθλήματος της ιστορίας τους ,αυτό οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στο εύκολο γκολ που τους παρείχε ο Ολλανδός. Αφού παράτησε το Λονδίνο και την Arsenal ,κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα στα 9 χρόνια παραμονής του στο Νησί καθώς και το δεύτερο σερί χρυσό παπούτσι και προσδοκά και για το τρίτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου