Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

I feel devotion : Η ώρα των καλύτερων

Αναμονή τέλος. Μετά από μια σειρά προημιτελικών και 4 σειρές παιχνιδιών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το καθένα για διαφορετικούς λόγους, το Βερολίνο ετοιμάζεται αυτό το τριήμερο να φιλοξενήσει το Final – 4 της Euroleague ξανά μετά το 2009. Ποιος θα είναι αυτός που θα διαδεχτεί την Ρεάλ Μαδρίτης; Οι Αλλαξομπαλιές συνεπείς στο ραντεβού τους με τις μεγάλες διοργανώσεις, μας παρουσιάζουν τους 4 μονομάχους.


Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς








ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Κάθε χρόνο ξεκινάει ως ένα από τα 2-3 κυρίαρχα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Πάντα όμως φτάνει στην πηγή και δεν έχει καταφέρει να πιεί νερό από το 2008. Θύμα μάλιστα αρκετές φορές του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού. Με τις δύο ελληνικές ομάδες απούσες όμως φέτος από τα ημιτελικά, αυτή την φορά ελπίζει να σηκώσει τον 7ο τίτλο της. Ο Δημήτρης Ιτούδης θέλει να γίνει ο δεύτερος Έλληνας προπονητής που κατακτά την Euroleague και δείχνει να έχει πολλές ελπίδες. Αρκεί βέβαια οι παίκτες του να μην φανούν πάλι “λίγοι” στα κρίσιμα. Κι αν τα προηγούμενα 2 χρόνια ο Μίλος Τεόντοσιτς ήταν αυτός που έβγαζε μάτια, φέτος βρήκε έναν άξιο συμπαραστάτη στο πρόσωπο του MVP της φετινής διοργάνωσης, Νάντο ντε Κολό. Ο Γάλλος στην 2η χρονιά του στην Μόσχα κάνει πράγματα και θαύματα και οδήγησε τους Ρώσους με άνεση στο Βερολίνο, παίρνοντας σημαντικότατες βοήθειες τόσο από τον Μίλος όσο και από τον καλύτερο αμυντικό για την τρέχουσα σεζόν, Κάιλ Χάινς. 91 πόντους ανά παιχνίδι σχεδόν σημειώνει η ΤΣΣΚΑ, οπότε καταλαβαίνει κανεις ότι για να τους περιορίσει κάποιος πρέπει να οδηγήσει το ματς σε χαμηλό τέμπο και ασφυκτική πίεση.


Ούλκερ Φενερμπαχτσέ

Μετά από πολλές μαζεμένες αποτυχίες τόσο για την Φενέρ όσο και για το τούρκικο μπάσκετ γενικότερα, σιγά – σιγά έχουν αρχίσει να εδραιώνονται στην ελίτ της Ευρώπης. Και ένας από τους σημαντικότερους λόγους είναι και η παρουσία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην άκρη του πάγκου. Ο Ζοτς μεταμόρφωσε την Φενέρ από σκορποχώρι σε ένα σκληρό σύνολο, το οποίο για δεύτερη συνεχή χρονιά θα δώσει το παρόν στο Final – 4. Η απώλεια του Μπιέλιτσα το καλοκάιρι σίγουρα ήταν σημαντική, ωστόσο παίκτες που ήρθαν όπως ο Ντατόμε κι ο Ούντοχ κάλυψαν επάξια το κενό. Ο δεύτερος μάλιστα μαζί με τον Βέσελι συνθέτουν ίσως το καλύτερο δίδυμο ψηλών της διοργάνωσης. Με λίγη παραπάνω εμπειρία απ'ότι πέρσυ (παρά το νεαρό της ηλικίας αρκετών παικτών), με δύο πάικτες στο ρόστερ (Σλούκα, Άντιτς) που έχουν γευτεί την χαρά της κορυφής, οι Τούρκοι θέλουν επιτέλους να κατακτήσουν τον πρώτο τους τίτλο. Ο Ζέλικο έχει το know – how της επιτυχίας, κάτι το οποίο θέλει να μεταδώσει και στους αθλητές του. Υστερούν λίγο ίσως σε βάθος ρόστερ σε σχέση με το έτερο φαβορί ΤΣΣΚΑ, όμως μην ξεχνάμε ότι σε ένα Final – 4 είναι πολύ εύκολο από 1ος να βρεθείς 4ος και αντίστροφα.


Λοκομοτίβ Κούμπαν

Από τις πιο ενδιαφέρουσες ομάδες να παρακολουθέι κάποιος φέτος. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε εκπληκτική δουλειά στον πάγκο των Ρώσων και τους οδήγησε δικαίως στο πρώτο Final – 4 της ιστορίας τους. Κι όλα αυτά με ένα ρόστερ που δεν επέτρεπε μεγάλο rotation. Ωστόσο κατάφερε να προκριθεί με άνεση στα προημιτελικά, και σε μια εκπληκτική σειρά με την Μπαρτσελόνα να γυρίσει από το 1 – 2 και να κάνει μια μεγάλη ανατροπή στο σκορ στο 5ο παιχνίδι και να πάρει αυτή το εισιτήριο για το Βερολίνο. Σταρ της ομάδας ο χαρισματικός γκαρντ Μάλκολμ Ντιλέινι, αλλά και ο Άντονι Ράντολφ που στην 2η χρονιά του μακριά από το ΝΒΑ είναι από τους ψηλούς που εντυπωσίασαν φέτος. Πυροβολούν ακατάπαυστα έξω από την γραμμή των 6.75 και όποιος τους αφήσει ελεύθερους πιθανότατα θα το μετανιώσει. Σίγουρα δεν είναι το φαβορί απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, όμως ένας ημιτελικός ανάμεσα σε 2 ομάδες από την ίδια χώρα πάντα είναι ιδιαίτερος αγώνας. Κι ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει να προσθέσει άλλο ένα σημαντικό παράσημο στο ενεργητικό του.


Λαμποράλ Κούτσα

Στο ξεκίνημα της σεζόν οι περισσότεροι μάλλον πίστευαν ότι το ταβάνι των Βάσκων είναι η φάση των 16. Εκείνοι όμως βάλθηκαν να τρελάνουν κόσμο. Πρώτα κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ολυμπιακό και Κίμκι και να προκριθούν σαν 2οι από τον πιο δύσκολο όμιλο της Euroleague που έχει υπάρξει με το τρέχον σύστημα. Στα προημιτελικά μπορεί να είχαν να αντιμετωπίσουν αρκετούς τραυματισμούς, αλλά αυτό μάλλον τους πείσμωσε περισσότερο. Εξ ου και η πρόκριση με sweep απέναντι στον Παναθηναϊκό! Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς οδήγησε λοιπόν την ομάδα από την Βιτόρια σε μια από τις μεγαλύτερες υπερβάσεις των τελευταίων ετών. MVP της πορείας αυτής φυσικά ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος στα 33 του δείχνει πιο ώριμος από ποτέ και δίκαια αναδείχτηκε και μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης. Ξέρουν ότι είναι ήδη κάτι παραπάνω από πετυχημένοι που έφτασαν μέχρι εδώ, οπότε με την ταμπέλα του αουτσάιντερ θα κάνουν το παιχνίδι τους κι ό,τι βγει. Μπορούν άραγε να αγγίξουν το θαύμα;



Πρόγραμμα


Παρασκευή 13/5, 19:00 : ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Λοκομοτίβ Κούμπαν
Παρασκεύη 13/5, 22:00 : Ούλκερ Φενερμπαχτσέ – Λαμποράλ Κούτσα


Κυριακή 15/5, 18:00 : Μικρός τελικός

Κυριακή 15/5, 22:00 : Μεγάλος τελικός


*Φωτογραφία από Twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου