Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Το φαινόμενο Γιάννης Μπουρούσης

Το όνομα του είναι από τα πιο πολυσυζητημένα φέτος όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στα 33 του ο Γιάννης Μπουρούσης διανύει την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του και έχει κάνει πολλούς να αναθεωρήσουν άποψη για εκείνον. Άλλωστε μιλάμε για έναν παίκτη που πάντα ήξερε να συγκεντρώνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς



Ποιός να το έλεγε στον Μπουρούση αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο που ασχολείται με το μπάσκετ πριν 5 μήνες ότι σήμερα θα βρισκόταν σε αυτή την θέση. Ήταν Σεπτέμβριος του 2015 όταν ο Έλληνας σέντερ βρισκόταν ακόμα χωρίς ομάδα, αφού η διετής παρουσία του στην Ρεάλ Μαδρίτης είχε ολοκληρωθεί. Στο διάστημα αυτό κατάφερε να κάνει το triple crown πέρσυ με την “Βασίλισσα”, έστω κι αν στο δεύτερο μισό της σεζόν είχε παραγκωνιστεί αρκετά. Μπορεί στο περασμένο Eurobasket να είχε αξιοπρόσεκτη παρουσία αλλά δεν είχε καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον κάποιας μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας, με αποτέλεσμα να βρεθεί ένα βήμα μακριά από την... Κίνα και τα 3 εκατομμύρια ευρώ για διετές συμβόλαιο! Στο “παρά πέντε” όμως η Λαμποράλ Κούτσα έκανε το μπάσιμο και απέσπασε την υπογραφή του, σε μια κίνηση που αποδείχτηκε σοφή και για τους δύο.

Η συνέχεια γνωστή. Στην 14η συνεχόμενη παρουσία του στην Euroleague (κάτι το οποίο έχει επιτύχει μόνο εκείνος), ο Καρδιτσιώτης σέντερ έχει σπάσει όλα τα κοντέρ. 14.1 πόντοι (9ος στην σχετική λίστα), 9.5 ριμπάουντ (1ος), 2 ασίστ και 21.8 συνολικά στο σύστημα αξιολόγησης (2ος) αποτυπώνουν την εκρηκτική παρουσία του. Παρόμοια είναι και τα νούμερα του στην Ισπανική Λίγκα (13.9 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ), επίδοση που του έχει χαρίσει το βραβείο του MVP για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Η Λαμποράλ μάλιστα βρίσκεται στην 4η θέση εντός συνόρων, στην Euroleague διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες και μετά από χρόνια αποδίδει καλά.

Κι όμως, ο Μπουρούσης είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ονόματα στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ. Είναι ίσως ο μόνος εν ενεργεία Έλληνας παίκτης που έχει “ενώσει” Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς απέναντι του. Τους μεν πρώτους λόγω του τρόπου που έφυγε από το λιμάνι και των δηλώσεων που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας για τους προέδρους της ομάδας, και τους μεν δεύτερους λόγω των ξεσπασμάτων που είχε όσο ακόμα αγωνιζόταν στους “ερυθρόλευκους”, όπως το γνωστό σκηνικό στο Final – 4 του Βερολίνου.

Αρκετοί άλλωστε τον έχουν κατηγορήσει μεταξύ άλλων ότι δεν παίζει άμυνα, ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί απέναντι σε καλούς αντίπαλους σέντερ και άλλα. Ωστόσο αν για ένα πράγμα δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κάποιος, είναι για το πάθος του. Μπορεί πολλές φορές να έχει παρασυρθεί από αυτό, όμως σχεδόν πάντα είναι αφοσιωμένος στον στόχο του και ζει για τα μεγάλα παιχνίδια. Κάτι το οποίο έχει δείξει και με την φανέλα της Εθνικής Ομάδας, της οποίας είναι πιστός στρατιώτης εδώ και 11 χρόνια και για την οποία έχει ρισκάρει την υγεία του, παίζοντας ακόμα και με σπασμένο χέρι σχεδόν!

Μπορεί να είναι ο παίκτης που πολλοί λατρεύουν να μισούν, να μην έχει κερδίσει τόσους τίτλους μέχρι τώρα όσους άξιζε, αλλά σίγουρα είναι ένας παίκτης που έχει πετύχει αρκετά πράγματα με την αξία του. Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να του προσάψει έλλειψη ταλέντου. Αν είχε κάνει ίσως 1-2 πιο σωστές επιλογές στην καριέρα του, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα από τα καλύτερα σέντερ στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Προς το παρόν πάντως ο Μπουρούσης μπορεί να υπερηφανεύεται ότι αυτή την στιγμή είναι πιθανότατα ο καλύτερος σέντερ στην Euroleague, και έχει ακόμα 2-3 χρόνια μπροστά του προκειμένου να επιτύχει παραπάνω πράγματα τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και με την Εθνική Ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου