Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Gary Neville: Ένα λάθος με ημερομηνία λήξης!

Είναι γεγονός πως η πορεία της Βαλένθια αποτελεί μία από τις πιο δυσάρεστες εκπλήξεις για την εφετινή La Liga. Το μάρμαρο για την κάκιστη αγωνιστική εικόνα πλήρωσε ο προπονητής, Νούνο Εσπίριτο Σάντο, του οποίου η φυγή γέννησε προσδοκίες τον κόσμο για τον επόμενο τεχνικό της ομάδας. Και εκεί που όλοι περίμεναν να ακούσουν ένα μεγάλο ευρωπαϊκό όνομα, τελικά άκουσαν… Γκάρι Νέβιλ!

Γράφει ο Άρης Σταμόπουλος


Η διοίκηση των “νυχτερίδων”, μετά την κατασπατάληση των περίπου 150.000.000 ευρώ για μεταγραφές το καλοκαίρι και τη μη στήριξη στον άνθρωπο που οδήγησε την ομάδα στην επιστροφή της στο Champions League, έπειτα από 2 χρόνια απουσίας από το θεσμό και 1 χρόνο απουσίας από την Ευρώπη(!), προτίμησε μία κίνηση με δεδομένο ρίσκο. Ο Νέβιλ υπήρξε σημαντικός παίκτης με μεγάλη καριέρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εξαιρετικός αναλυτής στο Skysports και assistant coach στην Εθνική Αγγλίας, ως δεξί χέρι του Ρόι Χόντζσον. Ποτέ όμως δεν είχε βρεθεί σε σύλλογο ως πρώτος προπονητής.

Αρχική επιλογή ήταν ο Ράιαν Γκιγκς. Μετά την αρνητική του απάντηση, η πρόταση για συνεργασία πήγε στον Νέβιλ. Όπως καταλαβαίνετε οι διοικούντες του συλλόγου είχαν πάρει ήδη την απόφαση πως ο επόμενος προπονητής θα ήταν στοίχημα. Δεν πήγαν στην πεπατημένη. Δεν επέλεξαν κάποιον έμπειρο να “κουμαντάρει τη φρεγάτα”. Σαν άλλοι Nick the Greek, επέλεξαν να τζογάρουν και όπου βγει. Δε διάλεξαν όμως κάποιον παντελώς ανίδεο. Όποιος είχε την τύχη να παρακολουθήσει την εκπομπή που έκανε ο Νέβιλ, μαζί με τον Κάραγκχερ, στο Skysports μπορεί να συνειδητοποιήσει πως ο νυν τεχνικός της Βαλένθια έχει απίστευτες τακτικές γνώσεις και εξαιρετική οξυδέρκεια στο πώς αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο.

Έναν προπονητή όμως δεν τον κάνουν επιτυχημένο τα παραπάνω. Τον κάνουν τα αποτελέσματα. Και σε αυτόν τον τομέα δε μπορούμε να πούμε πως διαπρέπει ο Νέβιλ. Έχοντας κάτσει σε 13 παιχνίδια στον πάγκο των “νυχτερίδων”, μετρά 4 νίκες( όλες στο Κύπελλο), 3 ήττες( η μία στο ντεμπούτο του με αντίπαλο τη Λυών για το Champions League) και 6 ισοπαλίες( η μία στο Κύπελλο). Και όλα αυτά συνοδεύονται με 5 ισοπαλίες και 2 ήττες στα 7 παιχνίδια πρωταθλήματος που έχει κοουτσάρει. Η ισοπαλία 2-2 με τη Ρεάλ, στο πρώτο παιχνίδι της Βαλένθια για το 2016, αποτελεί το μεγαλύτερο παράσημο. Εντούτοις, η ομάδα της πόλης με το 5ο σημαντικότερο ευρωπαϊκό λιμάνι φιγουράρει στη 12η θέση του βαθμολογικού πίνακα της La Liga, με την απόσταση από τις θέσεις με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια να είναι στους 9 βαθμούς. Ταυτόχρονα, είναι η δεύτερη ομάδα με τις περισσότερες ισοπαλίες (10) στο πρωτάθλημα μετά τη Ντεπορτίβο ΛαΚορούνια (11).

Σε μία head to head σύγκριση μεταξύ των Νέβιλ και Σάντο, διακρίνει κανείς ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά. Ο Νέβιλ έχει κερδίσει μόλις το 30.75% των αγώνων, την ώρα που ο Πορτογάλος απολυόταν με ποσοστό νικών που άγγιζε το 40% (8 νίκες σε 20 ματς). Η διαφορά τους ανοίγει όμως στις ήττες και τις ισοπαλίες, με το Νέβιλ να έχει 23.10% στην πρώτη και 46.15% στη δεύτερη κατηγορία, ενώ ο Σάντο είχε 40% και 20% αντίστοιχα. Ο Άγγλος αναμφίβολα έχει δημιουργήσει μια ομάδα που χάνει δύσκολα αλλά και που κερδίζει ακόμη πιο δύσκολα. Στα 7 παιχνίδια πρωταθλήματος έχει κερδίσει μόλις 5 βαθμούς, της ώρα που ο προκάτοχός του είχε 9 κερδισμένους βαθμούς στα 7 πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος και 10 βαθμούς στα 6 επόμενα! Σε μία τελευταία σύγκριση επί ίσοις όροις, ο Σάντος είχε να επιδείξει 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες στα πρώτα 13 παιχνίδια φέτος. Επομένως, αν ο Πορτογάλος προπονητής απολύθηκε με αυτά τα αποτελέσματα, μήπως ο Νέβιλ έπρεπε ήδη να έχει αποχωρήσει;

Εν κατακλείδι, η Βαλένθια τρέχει το χειρότερο σερί αγώνων της στο πρωτάθλημα εδώ και 30 ολόκληρα χρόνια( 10 αγώνες δίχως νίκη). Στα 7 από τα 10 έχει τον Νέβιλ στον πάγκο της. Αυτό τον καθιστά το χειρότερο προπονητή της ομάδας εδώ και 30 χρόνια. Ένας διόλου κολακευτικός τίτλος για να ξεκινήσει να χτίζει κανείς την προπονητική σου καριέρα. Ο ίδιος σε δηλώσεις του τόνισε πως θα ήθελε να μείνει στη Βαλένθια και μετά τη λήξη του συμβολαίου του, το οποίο εκπνέει το καλοκαίρι. Θεωρείται δεδομένο όμως πως οι ιθύνοντες των “νυχτερίδων” θα στραφούν σε πιο έμπειρες και αξιόπιστες λύσεις την καλοκαιρινή περίοδο. Αν ο Νέβιλ καταφέρει να ανατρέψει το κλίμα μένει να το δούμε στο προσεχές μέλλον. Προς το παρόν, είναι ένας αναλώσιμος προπονητής με ημερομηνία λήξης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου