Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

"Βλάπτει σοβαρά εσάς και τους γύρω σας"

Κάποτε ο Τεν Κάτε, όντας προπονητής του Παναθηναϊκού, είχε διαπληκτισμό με δημοσιογράφο που τον βιντεοσκοπούσε να καπνίζει. Οι πιο σημαντικές λέξεις που ακολούθησαν την ορμή του, ήταν «παράδειγμα» και «παιδιά». Το κάπνισμα είναι μία (κακή) συνήθεια που δεν θα μπορούσε να λείπει από το χώρο του αθλητισμού.


Γράφει ο Μάριος Μπελεχρής




Για να ξεκινήσουμε τη σκέψη μας από τα βασικά, το ποδόσφαιρο και ο επαγγελματικός αθλητισμός συνολικά, είναι εικόνες! Ο Μέσι κάνει μία μαγική προσποίηση και η εικόνα αμέσως αποτυπώνεται στο μυαλό ενός παιδιού, που θα επιχειρήσει να την κοπιάρει, την επόμενη μέρα στο σχολείο. Στο μπάσκετ, το σπάσιμο της μέσης του Γκάλη, επιχειρείται από πολλούς ακόμα και σήμερα. Αν μη τι άλλο ο χώρος του αθλητισμού δημιουργεί πρότυπα, που σημαδεύουν και τις παιδικές ηλικίες.

Ο καθένας έχει δικαίωμα στο τσιγάρο, αλλά η επιρροή που μπορεί να έχει σε άλλους πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Σίγουρα το πρόβλημα ξεκινάει από το σπίτι, αλλά θα μπούμε στα χωράφια που μπορούμε να οργώσουμε. Η εικόνα, λοιπόν, είναι αποτέλεσμα δύο ανθρώπινων παραγόντων. Αρχικά συμβάλλει, αυτός που ενεργεί και ύστερα αυτός που αναλαμβάνει να μας το παρουσιάσει. Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στον δεύτερο παράγοντα, όπως πολύ σωστά σκέφτηκε ο Ολλανδός προπονητής.

Βέβαια το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι τόσο απλό. Οι καπνοβιομηχανίες είναι κερδοσκοπικές και για να επιτευχθεί ο στόχος τους, πρέπει να δημιουργηθεί η ίωση-ανάγκη, ώστε να ανατρέξουν στο φάρμακο-τσιγάρο. Το πρώτο δυνατό κύμα προώθησης του τσιγάρου ξεκίνησε από το Χόλιγουντ και εξαπλώθηκε σε όλες τις οθόνες του κόσμου. Πρωταγωνιστές χωρίς τσιγάρο, ήταν είδος προς εξαφάνιση, με σκηνές που μπολιάστηκαν για τα καλά στο μυαλό μας. Μερικά από τα δυνατά συναισθήματα που βιώνουμε και ισχυρές προσωπικότητες, συνοδεύονταν με αυτό.

Ξεφύγαμε, αλλά η θέση των αθλητών δεν απέχει πολύ ως προς το παραδειγματισμό των θεατών. Έχει, από την άλλη, μία σημαντική διαφορά από κάθε άλλον καπνιστή. Συνδυάζεται με τον τρόπο ζωής που ακολουθεί ένας άνθρωπος και τις αντοχές που παρουσιάζει εν ώρα εργασίας. Αυτό «μπερδεύει» πολλούς φέρελπις αθλητές που δεν συνδέουν το άθλημά τους με τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Ακόμα και στο κορυφαίο επίπεδο βλέπουμε γνωστά ονόματα να κάνουν καταχρήσεις, είτε αφορά στο θέμα μας είτε ποτά κ.ο.κ. Η δήλωση του Ματιέ για την σχέση του με το τσιγάρο, τη στιγμή που πήρε μεταγραφή σε κορυφαίο ευρωπαϊκό κλαμπ, διώχνει τους δισταγμούς οποιουδήποτε επίδοξου αθλητή πάνω στο κάπνισμα. Ενώ στην ίδια ομάδα έχει γίνει ένα θετικό βήμα, με την απαγόρευση του καπνίσματος στο Καμπ Νόου, ένας παίχτης της ομάδας κάνει μία λάθος δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου