Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

H Τσέλσι... προσεχώς!

Ίδια εποχή πέρυσι ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε δηλώσει πως η ομάδα θα μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα από την επόμενη σεζόν. Δήλωση και πλάνο , που τηρήθηκαν στο ακέραιο μιας και φέτος η Τσέλσι αυτοανακηρύσσεται έτοιμη να διεκδικήσει την κορυφή που εδώ και 2 μήνες είναι χρώματος, γαλάζιου.

Γράφει ο Δημήτρης Σακελλάρης



Έτοιμη φυσικά δεν είναι μόνον στα λόγια , αφού φροντίζει να το αποδεικνύει και μέσω των μέχρι τώρα μεταγραφών. Μεταγραφές ουσίας όπως οι Ντ. Κόστα, Σ. Φάμπρεγκας και Φ. Λουίζ που έρχονται να καλύψουν νευραλγικές θέσεις που πέρυσι η ομάδα παρουσίαζε αισθητά προβλήματα.

Στο πρόσωπο του Ισπανού striker, ο Ζ. Μουρίνιο ψάχνει να βρει τον επιθετικό που θα προσφέρει γκολ στην ομάδα και μέσα από τη μεγάλη περιοχή, κάτι που πέρυσι οι μπλε δεν εκμεταλλεύτηκαν σχεδόν καθόλου. Αντίθετα, αναγκαζόταν να τραβάει τους επιθετικούς εκτός περιοχής προκειμένω να επέλθει η φάση (1η σε σουτ εκτός περιοχής στο πρωτάθλημα η Τσέλσι, 11η σε σουτ εντός περιοχής). Ο πρώην επιθετικός της Ατλέτικο έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Είναι poacher, παίζει με πλάτη και έχει με ευκολία το γκολ τόσο με το κεφάλι όσο και με τα δύο πόδια. Αυτός είναι λοιπόν, το φετινό στοίχημα της ομάδας επιθετικά.

Ένα άλλο μόνιμο πρόβλημα της ομάδας ήταν η θέση του 8ριού. Ο Φρανκ Λάμπαρντ πέρυσι βοήθησε λιγότερο, τη στιγμή που ο τραυματισμός του Φαν Χίνκελ και η αγωνιστική κάμψη του Μικέλ, ανάγκασαν την ομάδα να ξεδιπλώνεται σχεδόν αποκλειστικά από τα άκρα. Τη λύση του προβλήματος αυτού θα επωμιστεί φέτος, ο Σεσκ Φάμπρεγκας. Ο Ισπανός, έκανε αυτή ακριβώς τη δουλειά στην Άρσεναλ, πριν αποφασίσει ο Πεπ Γκουαρντιόλα να τον βάλει πιο μπροστά στη Μπαρτσελόνα. Το γρήγορο μοίρασμα της μπάλας, το τρέξιμο και η ηγετικότητα είναι τα στοιχεία που δίπλα σε ένα καλό αμυντικό χαφ (Μάτιτς, Ραμίρες και το φετινό στοίχημα Τσαλομπά) αναμένεται να βγουν εύκολα στην επιφάνεια και να βοηθήσουν την ομάδα δημιουργικά.

Ο Φ. Λουίζ είναι ο παίκτης που θα αγωνίζεται στην αριστερή πλευρά της άμυνας. Πρόκειται ίσως για τον πιο φορμαρισμένο ποδοσφαιριστή στη θέση αυτή παγκοσμίως και σίγουρα αναμένεται να καλύψει επάξια το κενό του Ρωμαίου πια, Άσλει Κόουλ. Πρόκειται για παίκτη γρήγορο, άψογο ανασταλτικά και με εξαιρετικές προωθήσεις και σέντρες. Σίγουρα, η ομάδα έκανε πολύ καλή επιλογή αποκτώντας τον.

Μεταγραφές όμως η Τσέλσι είχε και εσωτερικές, αφού πολύ σπουδαίοι παίκτες όπως οι Λουκάκου, Κουρτουά, Ζουμά, Άτσου, Μαρίν και Ρομέου είναι μερικοί μόνον από αυτούς που κάνοντας εξαιρετικές χρονιές ανά την Ευρώπη δε μπορούν φέτος να αγνοηθούν. Κι αν για τους Κουρτουά και Ζουμά γνωρίζουμε ότι θα παραμείνουν, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και για τους υπόλοιπους. Αν πάντως εκείνοι, ή κάποιοι άλλοι που δεν αναφέρονται άνωθι παραμείνουν στο ρόστερ πρέπει να αξιοποιηθούν καθώς το ταλέντο τους είναι μεγάλο και η ηλικία τους άκρως παραγωγική.

Πρακτικά, λοιπόν η ομάδα δεν πρόκειται να αλλάξει πολλά στη φιλοσοφία της. Το 4-5-1 θα παραμείνει με τα πρόσωπα να μεταβάλλονται. Τσεχ και Κουρτουά θα μοιράζονται τους αγώνες, Ιβάνοβιτς, Κέιχιλ, Τέρι και Λουίζ, θα έχουν ρόλο… αμυντικό, τη στιγμή που Ραμίρες και Μάτιτς θα δώσουν τη μάχη για το «6». Πιο μπροστά, σίγουρος είναι ο Φάμπρεγκας, με έντονες πινελιές Φαν Χίνκελ, ενώ στα πλάγια οι Γουίλιαν, Σούρλε, Σαλά και Όσκαρ θα καλύψουν τις δύο από τις τρεις θέσεις του δημιουργικού κέντρου με την άλλη να είναι «reserved» από τον Αζάρ. Όσον αναφορά τη γραμμή κρούσης; Ντ. Κόστα, Φ. Τόρες είναι οι σίγουροι για τη μάχη με 90% handicap υπέρ του πρώτου και δυνατό αουτσάιντερ το φευγάτο… Λουκάκου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου