Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Μια latin ομάδα στο soft ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Η Ατλέτικο Μαδρίτης κατάφερε και απέκλεισε την Μπαρτσελόνα, παίρνοντας το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Βλέποντας τα τελευταία δυο χρόνια την δουλειά του Ντιέγκο Σιμεόνε, βγαίνει το συμπέρασμα πως μόνο τυχαία δεν είναι η πορεία της και δείχνει πως ήρθε για να μείνει!

Γράφει ο Ραφαήλ Νησιάγκας




Ο Σιμεόνε ήρθε από του πουθενά βγάζοντας στην επιφάνεια την επιθυμία του να εφαρμόσει μια latin ποδοσφαιρική νοοτροπία στην ομάδα του, αφήνοντας στην άκρη το ευρωπαϊκό προφίλ των επιθετικών αρετών που βασίζεται σε soft παίκτες στα άκρα.

Σε 2,5 χρόνια παρουσίας έχει κατακτήσει ένα Europa League, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και ένα κύπελλο Ισπανίας. Από μια ομάδα με απλά καλό όνομα, έχει διαμορφώσει χαρακτήρα νικητή κάνοντας πρωταθλητισμό, καθώς την τρέχουσα σεζόν βρίσκεται στην κορυφή της Πριμέρα Ντιβιζιόν και στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ!

Ο χαρακτήρας του Σιμεόνε έχει αφομοιωθεί από το ρόστερ συνολικά και βλέπουμε μια συμπαγή ομάδα, οργανωμένη, επιθετική, δυνατή, συγκεντρωμένη, παθιασμένη με τις γραμμές κοντά. Όντας από τις λίγες πλέον ομάδες που αγωνίζονται με 4-4-2, προτιμά να αφήσει χώρο στον αντίπαλο και να έχει αυτός την μπάλα. Το ασφυχτικό και σκληρό pressing οδηγεί τον αντίπαλο στο λάθος και την Ατλέτικο στην αντεπίθεση. Παίζει με υπομονή, επιμονή, πείσμα και λίγο «βρώμικα». Χαρακτηριστικά του ποδοσφαιριστή Ντιέγκο Σιμεόνε!

Η φυγή του Φαλκάο βοήθησε τους «Ροχιμπλάνκος» να απελευθερωθούν και να μην αναζητούν μονίμως τον target man παικταρά τους. Κάτι που έκανε τον Σιμεόνε να ωθήσει τους παίκτες τους να βγάλουν το… 150% των δυνατοτήτων τους.

Η προετοιμασία για τον κάθε αγώνα είναι η εξής. Δεν ενδιαφέρεται κανείς για το ποιος είναι ο αντίπαλος, ούτε ποιος αγώνας είναι ο επόμενος στο πρόγραμμα. Ο κάθε αγώνας αντιμετωπίζεται σαν τελικός, σαν να είναι ο τελευταίος της καριέρας των ποδοσφαιριστών. Και με βάση τον αντίπαλο δημιουργούνται 2-3 εναλλακτικές τακτικές για να χτυπήσουν το εκάστοτε παιχνίδι.

Οι περισσότεροι παίκτες της Ατλέτικο, αλλά και ο Κάρλο Αντσελότι μετά από αγώνα με την Ρεάλ, έχουν εκφράσει στην άποψη τους πως ο “Cholo” θα αποτελέσει έναν από τους καλύτερους προπονητές στο μέλλον. Ο ίδιος ο Σιμεόνε πάντως έχει δηλώσει πως για να καταφέρει να κάνει πρωταθλητισμό… τον βοήθησε πολύ η εμπειρία στην προσπάθεια παραμονής στη Serie A, όντας προπονητής της Κατάνια!

Πλέον θεωρώ φαβορί για την κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος την Ατλέτικο. Ο χαρακτήρας έχει διαμορφωθεί και η ψυχολογία βρίσκεται στα ύψη αυτή τη στιγμή, άσχετα με το αν θα καταφέρει να προκριθεί στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν και ποντάρω σε μια ακόμα πρόκριση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου