Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Και εγένετο... UEFA Nations League!

Τα μέλη της UEFA υπερψήφισαν την νέα διοργάνωση των Εθνικών ομάδων, την National League. Η εν λόγω διοργάνωση αντικαθιστά τα φιλικά παιχνίδια των ομάδων και ουσιαστικά αλλάζει το τοπίο των προκριματικών, καθώς αδύναμες θεωρητικά ομάδες θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να προκριθούν σε μεγάλες διοργανώσεις.

Γράφει ο Ραφαήλ Νησιάγκας



Ας δούμε λίγο τι εστί National League. Το νέο σχέδιο του Μισέλ Πλατινί εγκρίθηκε ομόφωνα και από τις 54 ομοσπονδίες-μέλη της UEFA και θα αντικαταστήσει από το καλοκαίρι του 2018 τα διεθνή φιλικά και να δώσει ελπίδες συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε εθνικές ομάδες που δεν έχουν με το ισχύον σύστημα πολλές πιθανότητες.

Σύμφωνα με την UEFA, η National League θα κάνει πιο ενδιαφέροντα τα φιλικά παιχνίδια των εθνικών ομάδων δίνοντας ένα ουσιαστικό κίνητρο.

Οι εθνικές ομάδες θα χωριστούν σε ομίλους όπως το Τσάμπιονς Λιγκ και θα αγωνίζονται σε ημερομηνίες που έχουν οριστεί τα φιλικά τους παιχνίδια. Επίσης, θα είναι χωρισμένες σε κατηγορίες  με βάση την δυναμικότητά τους, ακριβώς όπως γίνεται και στις προκριματικές φάσεις των Euro και Μουντιάλ.

Τέλος, θα υπάρχουν και κατηγορίες, δηλαδή οι τελευταίες ομάδες θα υποβιβάζονται και οι πρώτες τέσσερις θα παίζουν ανά διετία σε ουδέτερο έδαφος, κάτι σαν το μπασκετικό Final Four, με τον νικητή να κατακτά το εισιτήριο για την τελική φάση της διοργάνωσης. Με αυτό τον τρόπο η UEFA ελπίζει να δώσει νέο ενδιαφέρον όπως κι εμπορική αξία σε όλα τα φιλικά των εθνικών ομάδων.

Αναλυτικά το αρχικό σχέδιο προβλέπει:

Την διάκριση των ομάδων σε τέσσερις κατηγορίες των 12-14 ομάδων ανάλογα με την δυναμικότητά τους.

Κάθε κατηγορία θα έχει τρία ή τέσσερα μίνι-τουρνουά με εντός και εκτός έδρας παιχνίδια για κάθε ομάδα κάτι που σημαίνει ότι δυνατές, θεωρητικά, ομάδες μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες, το φθινόπωρο του 2018.

Κάθε νικητής του μίνι πρωταθλήματος, θα περνάει στα ημιτελικά της κατηγορίας και ο νικητής κάθε κατηγορίας, θα κερδίζει μια θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2020. Αυτό σημαίνει ότι ομάδες όπως το Σαν Μαρίνο, το Γιβραλτάρ ή τα νησιά Φαρόε που θα είναι στην τελευταία κατηγορία έχουν πραγματικές ελπίδες πρόκρισης στα τελικά του Euro 2020.

Oι υπόλοιπες 20 θέσεις (μιας και οι τέσσερις θα καλυφθούν από το Nations League) του Euro θα πληρωθούν με το ισχύον σύστημα των προκριματικών.

Τέσσερις από τις 13 θέσεις που παίρνει η Ευρώπη για το Μουντιάλ θα πληρώνονται επίσης από τους δύο πρώτους των δύο πρώτων γκρουπ δυναμικότητας από το Nations League.

ΥΓ: Ο τίτλος του άρθρου θα μπορούσε να είναι και ο εξής. «Όταν το μάρκετινγκ ξεπέρασε την αξία του ποδοσφαίρου». Διότι ο κύριος Πλατινί δεν ντράπηκε και άφησε να εννοηθεί πως το νέο του παιδί, το Nationals League, δημιουργείται καθαρά για χρήματα με σκοπό την εξ ολοκλήρου εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου. Διότι τι; Θα αφήσουμε να διεξάγωνται αγώνες χωρίς εμπορική χρήση; Δεν λέει! Για να δούμε λοιπόν αν ακόμα μία φαινή ιδέα του κυρίου Πλατινί θα πιάσει. Διότι όσον αφορά το Financial Fair Play, δεν φαίνεται να του έχουν δώσει σημασία και πολλές ομάδες... Διότι ναι σίγουρα. "You care about football".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου