Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ένα πρωτάθλημα πολλών μνηστήρων


 Όταν κάποιος μιλάει για το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο δεν μπορεί παρά να αναφέρεται στο Αμερικάνικο Πρωτάθλημα Μπάσκετ, το ΝΒΑ. Το μέρος που φαντασία και πραγματικότητα μπερδεύονται, αναμειγνύονται, που οι θρύλοι γεννιούνται, που ομάδες και παίκτες γίνονται κομμάτι της ιστορίας.

Γράφει ο Άρης Σταμόπουλος




Η οικονομική κρίση δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει και το ΝΒΑ. Παρόλα αυτά δεν μείωσε ούτε στο ελάχιστο το επίπεδο, την ποιότητα και την αξιοπιστία της Λίγκας. Το προϊόν, μέσα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, προστατεύτηκε ως κόρη οφθαλμού ενώ ταυτόχρονα διατηρήθηκαν χορηγοί και συμφωνίες των περασμένων ετών. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για το πρωτάθλημα με τα ακριβότερα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Αμερική και για αθλητές που μεγάλες επώνυμες μάρκες αθλητικού εξοπλισμού κυριολεκτικά παρακαλάνε για εμπορικές συμφωνίες μαζί τους. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι αρκετοί από αυτούς τους αθλητές βρίσκονται στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο τότε το ερώτημα γιατί η κρίση δεν επηρέασε το ΝΒΑ απαντάται από μόνο του.

Ένας ακόμη λόγος που οι 30 ομάδες δεν «αιμορράγησαν» οικονομικά είναι το περίφημο φαινόμενο του «salary cup» που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Τι είναι το «salary cup»; Είναι η δυνατότητα που δίνεται σε μια ομάδα να ξοδεύει χρήματα καθαρά για το αγωνιστικό κομμάτι της ( συμβόλαια παικτών, προπονητών, σκάουτερς κλπ.). Όλες οι ομάδες του ΝΒΑ ξεκινούν ουσιαστικά από την ίδια αφετηρία κάθε καλοκαίρι. Μπορούν δηλαδή να ξοδέψουν μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό για τη διαμόρφωση του έμψυχου δυναμικού τους. Αν κάποια ομάδα ξοδέψει λιγότερα χρήματα δε σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά θα μπορεί να ξοδέψει όσα της αναλογούν συν το υπόλοιπο της προηγούμενης χρονιάς. Αν όμως μια ομάδα υπερβεί το συγκεκριμένο πλαφόν που έχει ορίσει η Λίγκα τότε αναγκάζεται να πληρώσει φόρο πολυτελείας. Κάτι σαν το «financial fair» play που προσπαθεί εις μάτην να εφαρμόσει η UEFA στο ποδόσφαιρο εδώ και αρκετά χρόνια.

Στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα, βλέπουμε είναι η αλήθεια φέτος ένα αποδυναμωμένο πρωτάθλημα πολλών μνηστήρων για τον τίτλο. Και εξηγούμαι. Ναι μεν οι ομάδες οι οποίες δείχνουν ικανές για το δαχτυλίδι του πρωταθλητή έχουν αυξηθεί σε σχέση με παλαιότερες εποχές ταυτόχρονα όμως υπάρχει τεράστια διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των πρώτων ομάδων και των ομάδων που κυνηγάνε μια θέση στα play-offs. Το ΝΒΑ φημίζεται ως το πρωτάθλημα των μεγάλων ανατροπών και των δυνατών συγκινήσεων. Που ο τελευταίος μπορεί να νικήσει τον πρώτο και μια ομάδα μεσαίας δυναμικής να κάνει πορεία πρωταθλητισμού στην post-season. Φυσικά και γίνονται εκπλήξεις και φέτος αλλά παρατηρείται αισθητή μείωση της ανταγωνιστικότητας και σε αυτό έχει συμβάλλει το γεγονός ότι οι πολύ καλοί παίκτες έχουν μαζευτεί σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν υπάρχει η μέχρι πρότινος ομοιογενής αντιστοιχία καλών παικτών και ομάδων.

Δίχως αμφιβολία κερδισμένες από την όλη κατάσταση ήταν σαφέστατα οι ομάδες της Δύσης έναντι των ομάδων της Ανατολής. Πέρα από το Miami και την Indiana, οι υπόλοιπες ομάδες της ανατολικής περιφέρειας απογυμνώθηκαν αγωνιστικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για πρώτη, ίσως, φορά στην ιστορία η 3η ομάδα στην κατάταξη απέχει 11 ολόκληρες νίκες από την κορυφή (Torondo Raptors) ενώ η 7η και η 8η (Charlotte Bobcats και Atlanta Hawks)λογικά θα μπουν στα play-offs με αρνητικό ρεκόρ σε νίκες και ήττες! Στον αντίποδα, η Δύση έχει επωφεληθεί της όλης ιστορίας παρουσιάζοντας έντονο ανταγωνισμό για την πρωτιά. Ουσιαστικά 4 ομάδες κυνηγούν ενεργά την 1η θέση της κανονικής περιόδου ανάμεσά τους οι San Antonio Spurs, η Oklahoma City Thunder, οι Los Angeles Clippers και οι Houston Rockets. Για να κατανοήσετε τη διαφορά δυναμικότητας των ομάδων απλά να πω ότι η 8η ομάδα της Δύσης ( Dallas Mavericks) όχι μόνο δεν έχουν αρνητικό ρεκόρ αλλά έχουν καλύτερο ρεκόρ από την 3η ομάδα της Ανατολής κι όμως κινδυνεύουν να μη βρίσκονται στην post-season!

Φαβορί για τον τίτλο ξεκινούν ασφαλώς οι περσινοί πρωταθλητές Miami με την Indiana και τις υπόλοιπες 4 ομάδες της δυτικής περιφέρειας να θέλουν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των πρώτων τα τελευταία 2 χρόνια. Απέχουμε μόλις 20 αγωνιστικές για τα play-offs, όταν και θα ξεκινήσει το πραγματικό μπάσκετ, όπως συνηθίζουν να λένε οι Αμερικάνοι. Γνώμη μου, ότι μέχρι το 2ο γύρο των play-offs δύσκολα θα δούμε επικές αναμετρήσεις σε κάποια από τις σειρές. Ποτέ δε λέω ποτέ, βέβαια, διότι μιλάμε για το ΝΒΑ, το πρωτάθλημα που η λογική και ο ρεαλισμός πάνε περίπατο.

Ευχή μου είναι το θέαμα που έχουμε δει ως τώρα να το παρακολουθήσουμε στο εκατονταπλάσιο. Γιατί ΝΒΑ σημαίνει θέαμα, σημαίνει δύναμη, σημαίνει πάθος, σημαίνει συγκινήσεις, σημαίνει ο νόμος του ισχυρού. Ο μαγικός κόσμος του ΝΒΑ σου κόβει την ανάσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου