Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Αλλαγή σελίδας με έντονο ρίσκο!

Η αλλαγή σελίδας στη Μίλαν είναι πλέον γεγονός. Μετά τις επανειλημμένες αποτυχίες του Μ. Αλέγκρι, η διοίκηση αποφάσισε να τον αντικαταστήσει και στη συνέχεια παραδώσει τα κλειδιά και το μέλλον της ομάδας στον Κλάρενς Ζέεντορφ. Μια κίνηση σίγουρα πολλά υποσχόμενη αλλά και με έντονο ρίσκο. 

Γράφει ο Δημήτριος Σακελλάρης





Ο 37χρονος Ολλανδός, αναλαμβάνει -με το καλημέρα- ίσως τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική πρόκληση της ζωής του. Να βγάλει δηλαδή, την ομάδα από το αγωνιστικό και βαθμολογικό τέλμα που έχει περιέλθει. Πιο συγκεκριμένα, οι «Ροσονέρι» βρίσκονται στη μέση της βαθμολογίας, μακριά από κάθε στόχο και χωρίς κανέναν αγωνιστικό προσανατολισμό. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του Κλάρενς· να καταφέρει να ξαναδώσει στην ομάδα την αγωνιστική ταυτότητα που είχε καιρό τώρα χάσει. Πώς θα γίνει αυτό; Πάμε να δούμε...

Κάθε ομάδα παγκοσμίως που περνά μια δύσκολη περίοδο έχει ανάγκη από την αλλαγή του κλίματος. Αυτή ήταν και η 1η αρμοδιότητα του Κλάρενς, να αντικαταστήσει δηλαδή το αίσθημα του ηττημένου με εκείνο του νικητή. Και το κατάφερε πρερίφμηα στο 1ο του τεστ, αφού η ομάδα κέρδισε -έστω και δύσκολα- την αξιόμαχη Ελλάς Βερόνα. Μία τυπική νίκη, που όμως είχε τεράστια ψυχολογικά οφέλη για την ομάδα.

Μετά λοιπόν το 1ο βήμα, ακολουθεί το 2ο για τον φρέσκο στην προπονητική Ολλανδό. Τι προβλέπει; Μα φυσικά την μετάδοση προς υιοθέτηση στους παίκτες του της νέας αγωνιστικής ταυτότητας της ομάδας. Ήδη από το 1ο του ματς φάνηκαν κάποιες από τις προθέσεις του. Μπορεί τα πρόσωπα που χρησιμοποίησε να ήταν κατά 10/11 τα ίδια και το σύστημα αυστηρά 4-3-2-1, όμως οι κινήσεις του από το πάγκο παρότρυναν τους παίκτες του να αποφύγουν τη μονότονη επιθετική ανάπτυξη από τον άξονα και να περάσουν τη μπάλα περισσότερο στα πλάγια. Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε ότι με τη χρησιμοποίηση του Χόντα αντί του Ρομπίνιο επιθυμούσε να δώσει μεγαλύτερο πλάτος στην ανάπτυξη της ομάδας, κάτι που για τη Μίλαν του Αλέγκρι φάνταζε εξωπραγματικό. Δια του λόγου το αληθές, η Μίλαν σε 90’ πραγματοποίησε 7 σέντρες από τα πλάγια, τη στιγμή που ο μέσος όρος της μέχρι στιγμής σε 19 αγώνες ήταν 2,6!

Κι αν το 1ο και το 2ο βήμα λαμβάνουν ως θέσφατο το ήδη υπάρχον ρόστερ, το 3ο αφορά την ενίσχυση της ομάδας. Για καλή του τύχη ο κ. Ζέεντορφ αναλαμβάνει την ομάδα μεσούσης της μεταγραφικής περιόδου κάτι που του δίνει το δικαίωμα να πλάσει το ρόστερ όπως εκείνος επιθυμεί. Το σημαντικότερο είναι να κατασταλάξει σε ένα πλάνο στο μυαλό του, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο δεδομένου ότι βρίσκεται στην ομάδα λιγότερο από 7 μέρες και έχει μόλις άλλες 7 για να πραγματοποιήσει τις όποιες κινήσεις του. Αν τελικά συνεχίσει να στηρίζει την από τα πλάγια δημιουργία τότε σχεδόν επιβάλλεται η απόκτηση ενός 2ου «Χόντα» για την άλλη πλευρά. Το ρήμα «επιβάλλεται» μπορεί να είναι βαρύ, αλλά αυτή τη στιγμή η ομάδα δε διαθέτει κανέναν ακραίο ποδοσφαιριστή από την αριστερή πλευρά. Οι υπόλοιπες θέσεις περνούν σε 2η μοίρα αφού υπάρχουν ποδοσφαιριστές που τις καλύπτουν με επιτυχία. Ονόματα ακούγονται πολλά και το σίγουρο είναι πως ο Γενάρης θα είναι «καυτός» στο Μιλάνο προς το τέλος του, τουλάχιστον μεταγραφικά…

Αυτά είναι κατά τη γνώμη μου τα πρώτα 3 βήματα που πρέπει να ανέβει ο Κλάρενς Ζέεντορφ στο καινούργιο του πλέον ρόλο στην ομάδα. Αν καταφέρει να τα περάσει χωρίς να ζαλιστεί και να πέσει, τότε μετά ο δρόμος στρώνει και το μέλλον στο τιμόνι της ομάδος φαντάζει βαθύ. Δε μένει παρά να του ευχηθούμε καλή επιτυχία!

1 σχόλιο: