Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Πιστή στο ραντεβού της

http://u.goal.com/183900/183983hp2.jpgΌπως σε κάθε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ύστερα απο την ανεξαρτητοποίηση της, έτσι και στο φετινό, στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, η Τσεχία είναι πιστή στο ραντεβού της εξασφαλίζοντας την 5η διαδοχική παρουσία της. Μάλιστα θα βρεθεί αντίπαλος της εθνικής μας ομάδας στον πρώτο όμιλο της διοργάνωσης.

Αν εξαιρέσουμε την κατάκτηση του τροπαίου ως Τσεχοσλοβακία το 76’ στον τελικό με την Δ.Γερμανία, η Τσεχία έχει βρεθεί 2 φορές πολύ κοντά στο να κατακτήσει το τρόπαιο. Και τις δύο όμως δεν τα κατάφερε «πέφτοντας» θύμα των κανονισμών της ΦΙΦΑ.

Η πρώτη της συμμετοχή στο Γιούρο ως Τσεχική Δημοκρατία ήταν στην διοργάνωση του 1996 στην Αγγλία όπου κατάφερε να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης ενάντια στην Γερμανία του Κλίσμαν. Η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε 1-1 και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση εκεί όπου η Τσεχία έπεσε θύμα του «χρυσού γκολ», ενός κανονισμού της ΦΙΦΑ που δεν ήταν τόσο διάσημος τότε. Στο 95ο λεπτό ο Μπίρχοφ με ένα περίεργο σουτ έκανε το 2-1 και αυτόματα έληξε τον τελικό χαρίζοντας το τρόπαιο στα «Πάντσερ».

http://wiki.phantis.com/images/thumb/8/84/Dellas-czechrepublic.jpg/300px-Dellas-czechrepublic.jpgΤην δεύτερη φορά που η Τσεχία την «πάτησε» στην παράταση ήταν στον αλησμόνητο ημιτελικό του 2004 όπου το «γκολ και φύγαμε για τελικό» του Δέλλα στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, δεν έδωσε την ευκαιρία στους Τσέχους να ισοφαρίσουν μιας και το παιχνίδι έληξε επιτόπου. Ο λόγος αυτή τη φορά το «ασημένιο γκολ» που πέτυχε η Ελληνική ομάδα που ως νικήτρια στο ημίχρονο της παράτασης γινόταν αυτόματα και νικήτρια του ημιτελικού.

Πέρα από τον τελικό του 96’ και τον ημιτελικό του 04’, η Τσεχία δεν έχει κάποια ανάλογη παρουσία μιας και στις άλλες δύο συμμετοχές της (2000,2008) δεν κατάφερε να προχωρήσει από την φάση των ομίλων.  

Ο Μιχάλ Μπίλεκ διαδέχθηκε τον Ιβάν Χάσεκ στην θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πρόκρισης στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Ο Μπίλεκ δημιουργώντας μια ομάδα με νέα πρόσωπα, κατάφερε να στείλει την Τσεχία στα τελικά του Γιούρο χωρίς όμως να εντυπωσιάσει.
http://img.blesk.cz/img/2/normal480/981360_sport-fotbal-reprezentace-kvalifikace-cesko-lichtenstejnsko-ceske-budejovice-michal-bilek-crop.jpgΜε πολλούς πρωτοκλασάτους και έμπειρους παίκτες να αποχωρούν όπως οι Ουιφαλούσι, Κόλερ, Γιανκουλόφσκι, Γκριγκέρα κ.α, οι "Νάροδιακ" προκρίθηκαν στα πλέι οφ ως δεύτεροι με βραχεία κεφαλή από την τρίτη Σκωτία που είχε μόλις 2 βαθμούς λιγότερους. Στα μπαράζ κατάφεραν και έκαμψαν την αντίσταση από το Μαυροβούνιο και με συνολικό σκορ 3-0 προκρίθηκαν στα τελικά της διοργάνωσης.

Ο 47χρονος τεχνικός έχει φτιάξει μια νέα εθνική ομάδα με πολλούς παίκτες να μην έχουν συμπληρώσει ούτε 10 συμμετοχές με το εθνόσημο. Διατηρώντας τους «τρεις σωματοφύλακες» (Τσεχ, Ροζίτσκι, Μπάρος) αλλά και τον Πλασίλ, ο Μπίλεκ έχει προσθέσει την δική του πινελιά φέρνοντας αρκετά πρόσωπα-πολυεργαλεία που μπορούν να παίζουν αρκετές θέσεις. Οι περισσότεροι εξ αυτών αγωνίζονται εκτός συνόρων σε ξένα πρωταθλήματα μιας και η Τσέχικη «Γκαμπρίνους Λίγκα» δεν είναι αρκετά ανταγωνιστική σε σχέση με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα της Ευρώπης. 

http://www1.pictures.gi.zimbio.com/Czech+Republic+v+Portugal+Group+Euro2008+p2LgHbOtWhnl.jpgΚάτω από τα δοκάρια ο Τσέχ έχει κλειδωμένη την θέση του βασικού τερματοφύλακα. Στον τομέα της άμυνας προτιμήθηκε ο Ράιτοραλ της Βικτόρια Πλζεν από τον Ποσπέχ της Μάινζ για την θέση του δεξιού μπακ ενώ αριστερά θα παίζει ο Μίχαλ Κάντλετς. Στο κέντρο της άμυνας, θέση βασικού διεκδικούν οι Σελασιέ, Σίβοκ, Χούμπνικ και Πούντιλ που είχαν μοιρασμένο χρόνο συμμετοχής στα προκριματικά ενώ ο Σούχι που είχε γεμάτη χρονιά στην Σπαρτακ Μόσχας, προτιμήθηκε αντί του Ραζνόχ και έχει και αυτός πιθανότητες να διεκδικήσει θέση βασικού.

Στον χώρο του κέντρου ο Χούμπτσμαν της Σαχτάρ θα παίξει λογικά μπροστά από τους αμυντικούς στον ρόλο του αμυντικού χαφ ενώ μπορεί να παίξει εξίσου καλά την θέση του σέντερ μπακ και θα καλύπτει τα κενά όταν χρειάζεται. Πιο μπροστά ο Γίρασεκ θα πλαισιώνει τον Ροζίτσκι ο οποίος είναι το κλειδί της ομάδας. Ο παίκτης της Άρσεναλ είναι το κλασικό δεκάρι που οργανώνει και κυκλοφορεί το παιχνίδι ενώ μπορεί να σκοράρει όποτε χρειαστεί. Δίπλα του το πολυεργαλείο που ακούει στο όνομα Πλασίλ, μπορεί να παίξει όλες τις θέσεις του κέντρου ενώ ο Πίλαρ θα διεκδικήσει θέση στα χαφ. Σε περίπτωση τραυματισμού του Ροζίτσκι ο Κολάρ θα αναλάβει την αντικατάσταση του ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και μαζί σε κάποια παιχνίδια.
http://www.images99.com/i99/02/72376/72376.jpg
Στην γραμμή της επίθεσης ο έμπειρος Μπάρος θα αποτελέσει εκτός απρόοπτου την βασική επιλογή ενώ ο πρώτος σκόρερ στο Τσέχικο πρωτάθλημα, Λάφατα μαζί με τον Ρέζεκ της Ανόρθωσης, τον Νέτσιντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον Πέκχαρτ της Νυρεμβέργης, αποτελούν τις υπόλοιπες λύσεις.

Η Τσεχία είναι μια ομάδα με παίκτες που μπορούν να καλύπτουν πολλές θέσεις στο γήπεδο και έτσι ο προπονητής της έχει την δυνατότητα να ανακατεύει την τράπουλα χρησιμοποιώντας διάφορα συστήματα. Αν κρίνουμε από τα τελευταία παιχνίδια της, η ομάδα θα παραταχθεί σε ένα 4-4-2 που μπορεί να μετατραπεί εξίσου σε ρόμβο στο κέντρο με τον Ροζίτσκι να αναλαμβάνει την δημιουργία του παιχνιδιού. 

Εκτός από την εθνική μας ομάδα, οι Τσέχοι θα αναμετρηθούν με την διοργανώτρια Πολωνία καθώς και με την δυνατή Ρωσία και θα παλέψουν τουλάχιστον για την δεύτερη θέση που δίνει την πρόκριση για τα προημιτελικά. Αν ήταν σε έναν άλλο όμιλο θα ήταν αυτόματα το αουτσάιντερ αλλά με αυτήν την κλήρωση έχει αρκετές πιθανότητες για την πρόκριση. Και μπορεί η ομάδα να μην εντυπωσιάζει από άποψη ονομάτων όμως αποτελείται από ένα αρκετά εργατικό σύνολο που με "σημαιοφόρο" τον Ροζίτσκι μπορεί να κάνει αρκετές ζημιές και να απειλήσει την εθνική μας ομάδα στον δρόμο για τους 8.



Κώστας Καραγιαννόπουλος
Για τα υπόλοιπα άρθρα μου πατήστε:
http://goo.gl/HehLn
                                                                                                           


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου