Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Vive la France!

Καλησπέρα σας,

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα του ιστότοπού μας  για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση του UEFA EURO 2012, σειρά παίρνει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Laurent Blanc. Έτσι μετά από τις Ιταλία και Ιρλανδία στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι Τρικολόρ.

Τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας δεν είχε καταφέρει και πολλά πράγματα. Παρόλο που η πρώτη διοργάνωση το 1960 είχε φιλοξενηθεί στη Γαλλία –χαρίζοντάς της μάλιστα την τέταρτη θέση- έπρεπε να περάσουν 24 χρόνια ώστε να δούμε ξανά τους Τρικολόρ σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το 1984 σε μία διοργάνωση που διετελέσθει και πάλι στη χώρα, η Γαλλική ομάδα κατέκτησε απρόσμενα κόντρα σε πολύ δυνατούς αντιπάλους το πρώτο κύπελλό της στο θεσμό. Ακολούθησε μια κοιλιά και από το 1992 και μετά αποτέλεσε μία από τις πιο δυνατές και υπολογίσιμες δυνάμεις του θεσμού. Το 2000 κατάφερε να επανέλθει στην πρώτη θέση του βάθρου κερδίζοντας την αξιόμαχη Ιταλία στην παράταση με ένα γκολ του Τρεζεγκέ κάνοντας ουσιαστικά το ανάποδο από ότι έκανε η Εθνική ομάδα της Ισπανίας το 2008 και το 2010, να κατακτήσει δηλαδή κολλητά το παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Το 2004 αποκλείσθηκε από την Ελληνική ομάδα που μετέπειτα κατέκτησε το κύπελλο, ενώ το 2008 έμεινε έξω σε έναν όμιλο φωτιά κόντρα σε Ιταλία, Ρουμανία και Ολλανδία.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα, με την εθνική ομάδα της Γαλλίας να κυνηγά την εθνική και ποδοσφαιρική καταξίωση. Για να καταφέρουν να βρεθούν στην Πολωνία και την Ουκρανία, οι Γάλλοι πέρασαν εύκολα από τον  προκριματικό όμιλο με κύρια αντίπαλο τη Βοσνία συγκεντρώνοντας 21 βαθμούς και κάνοντας μόνο μία ήττα. Στα γήπεδα της τελικής φάσης του UEFA EURO 2012 θα τεθεί αντιμέτωπη με τις ομάδες της Αγγλίας, της Ουκρανίας και της Σουηδίας. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συγκεκριμένος όμιλος αποτελεί ίσως μαζί με τον δεύτερο, τους πιο αμφίρροπους του θεσμού, οπότε οι Τρικολόρ θα πρέπει να αναζητήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται το ελάχιστο των τεσσάρων βαθμών ώστε να βρεθούν στη φάση των 8. Το συγκεκριμένο όμως εγχείρημα θα είναι αρκετά δύσκολο αν λάβουμε υπόψη ότι εκτός από την πάντα διψασμένη Αγγλία, η διοργανώτρια Ουκρανία και η φορμαρισμένη Σουηδία θα έχουν το ίδιο ακριβώς πράγμα στο μυαλό τους. Πρόκειται επομένως για έναν όμιλο «φωτιά» που και οι τέσσερεις ομάδες είναι άξιες πρόκρισης.

Στα αγωνιστικά θέματα, με βάση το ρόστερ που ακούγεται ότι θα πάρει μαζί του ο Λοράντ Μπλαν, δεν αναμένεται να έχουμε πολλές αλλαγές τη σύνθεση των παιχτών και τον τρόπο παιχνιδιού. Με άλλα λόγια, ο 46χρονος τεχνικός αναμένεται να διατηρήσει το καθαρό 4-2-3-1 με οποίο έβαλε την ομάδα του να αγωνιστεί στα παιχνίδια της προκριματικής φάσης. Πιο συγκεκριμένα κάτω από τα δοκάρια, η θέση του κατά τη γνώμη μου ενός εκ των δύο καλύτερων τερματοφυλάκων αυτή τη στιγμή στον κόσμο Lloris πρέπει να θεωρείται κλειδωμένη. Στο χώρο της άμυνας, την τεράστια απώλεια του Bakary Sagna στο δεξί άκρο θα προσπαθήσει να καλύψει ο Réveillère της Lyon. Αριστερά αναμένεται να βρεθεί ο ταχύτατος Clichy, ενώ στα στόπερ το δίδυμο των πολύ φορμαρισμένων Mexes και Rami αναμένεται να είναι υπεύθυνο να αναχαιτίζει τις αντίπαλες προσπάθειες. Στο χώρο του κέντρου ο Blanc συνηθίζει πριν την τριάδα επιτελικών να μοιράζει τους ρόλους.  Αυτό σημαίνει ότι ο Μ’Villa είναι εκείνος στον οποίο αναθέτεται ο πιο βαρετός και δύσκολος ρόλος του παιχνιδιού, δηλαδή να μην προωθείται ποτέ και να παίζει ακριβώς μπροστά από το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Δίπλα του ο Cabaye είναι εκείνος που ουσιαστικά θα παίρνει τη μπάλα από την άμυνα και θα πρέπει να τη δώσει όσο καλύτερα γίνεται στην τριάδα επιτελικών μπροστά του ή αλλιώς να είναι ένας καθαρός playmaker, χωρίς να αγνοεί τα αμυντικά του καθήκοντα. Στο χώρο μεταξύ του κέντρου και της αντίπαλης περιοχής αναμένεται να δούμε την τριάδα των Ribery, Nasri και Ben Arfa από αριστερά προς τα δεξιά. Εκείνοι θα είναι αρμόδιοι αφενός στο να δημιουργούν φάσεις, αφετέρου στο να ψάξουν το μοναδικό προωθημένο που αναμένεται να είναι ο δαιμονιώδης φέτος Benzema. Στα παιχνίδια των Τρικολόρ στην προκριματική φάση είδαμε πολλές φορές τον παίχτη στην κορυφή του κέντρου να αλλάζει και να μετατρέπεται σε δεξί χαφ και τούμπαλιν. Αυτό δημιουργεί πλουραλισμό στη μεσαία γραμμή και αποσυντονίζει την αντίπαλη ομάδα στα man-to-man μαρκαρίσματα. Έχει δηλαδή την ικανότητα που λίγες ομάδες έχουν στο να αλλάζουν θέσεις οι παίχτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο και αναμένεται σίγουρα να το εκμεταλλευτεί.

Κλείνοντας λοιπόν την αναφορά μου στην εθνική ομάδα της Γαλλίας θα ήθελα να θέσω επί τάπητος ένα θέμα που ακούστηκε κυρίως στα Ελληνικά και τα Αγγλικά μέσα ενημέρωσης και σχολιάστηκε αρνητικά, δηλαδή αυτό της μη κλίσης του Djibril Cissé. Η συγκεκριμένη επιλογή του Blanc με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Από τη στιγμή που αναμένεται η ομάδα να παραταχθεί με έναν καθαρά προωθημένο είναι αδιανόητο να έχει μαζί της τέσσερεις διαθέσιμους. Έτσι λοιπόν η τριάδα των Benzema, Giroud και Remy όπου και οι τρεις έχουν κάνει σεζόν καριέρας θα ήταν κρίμα να χάλαγε από την επιλογή ενός παίχτη με λιγότερο από μισή επιτυχημένη χρονιά στα πόδια του με την QPR.


Για τις υπόλοιπες αναρτήσεις μου πατήστε: http://goo.gl/JSck7

Ευχαριστώ,
Δημήτριος Σακελλάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου