Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Από Λιλουά...Πολίτης.


Καλησπέρα σας,

Ένα από τα πιο σημαντικά και διαρκή μεταγραφικά σίριαλ τερματίσθηκε πριν καν ανοίξει η φετινή μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού. Πρόκειται για τον Eden Hazzard όπου επί δεκαοχτώ περίπου μήνες άλλαζε σχεδόν καθημερινά ποδοσφαιρική στέγη με βάση τα δημοσιεύματα των αθλητικών εφημερίδων όλης της Ευρώπης. Απ’ ότι φαίνεται όμως η Manchester City είναι η ομάδα που τελικά κέρδισε την καρδιά του νεαρού παίχτη από τις Κάτω Χώρες. Το συγκεκριμένο άρθρο λοιπόν είναι αφιερωμένο εξ’ ολοκλήρου στο νέο απόκτημα των Πολιτών. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


Πριν αναλύσουμε εκτενώς τον τρόπο που μπορεί να βοηθήσει την νέα του ομάδα, καλό θα είναι να πούμε κάποια λόγια για το ποιος είναι ο Eden Hazzard στο γήπεδο, σύμφωνα με τα έως τώρα παιχνίδια του σε Λιλ και εθνική Βελγίου. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν καθαρόαιμο εξτρεμ που σπάνια θα δεις να γυρίζει στην άμυνα να βοηθήσει, αλλά γνωρίζεις ότι από τη μέση και μπροστά είναι σχεδόν μία ομάδα μόνος του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι φέτος στα ματς που δεν αγωνίστηκε η ομάδα του αμυντικά συνέχισε να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά εμφανώς αντιμετώπιζε πρόβλημα δημιουργίας στην επίθεση. Ο νεαρός Βέλγος κυρίως στα παιχνίδια του εντός των Γαλλικών συνόρων συνηθίζει να κινείται στην αριστερή πτέρυγα και χρησιμοποιώντας την ντρίπλα και το αριστερό του πολύ καλό πόδι, να δημιουργεί ρήγματα από εκεί. Παρόλο που μιλάμε για έναν καθαρά αριστεροπόδαρο πολλές φορές ειδικά με την εθνική του ομάδα θα τον δεις να τοποθετείται και να αγωνίζεται στη δεξιά πλευρά παίζοντας μόνο με το ανάποδο πόδι. Πέρα όμως από αυτό, ο Hazzard έχει ιδιαίτερη έφεση στο σκοράρισμα πράγμα δυσεύρετο για τους σημερινούς ακραίους επιθετικούς.  Εν ολίγοις, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο όταν η μπάλα παίζεται από την αντίθετη πλευρά εκείνος να ντουμπλάρει τον επιθετικό και να τοποθετείται σαν κεντρικός επιθετικός. Έχει καταφέρει ούτε λίγο ούτε πολύ σε δύο χρονιές να σημειώσει 31 γκολ και μοιράσει 25 ασίστ. Τέλος, όταν η ομάδα του αμύνεται ο ίδιος γνωρίζοντας ότι υστερεί προτιμά να καλύπτει την πάσα και να μην επικεντρώνεται στο man to man.

Αυτός είναι λίγο πολύ ο Eden Hazzard που εδώ και περίπου  δυόμιση χρόνια έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ομάδων της Γηραιάς Ηπείρου. Σύμφωνα λοιπόν με τις δηλώσεις του ιδίου ανήκει πλέον στο ρόστερ της Manchester City. Τα χρήματα και οι λεπτομέρειες του συμβολαίου αφενός δεν έχουν ανακοινωθεί και αφετέρου λίγο ενδιαφέρουν τους καθαρά λάτρες του ποδοσφαίρου εντός των τεσσάρων άσπρων γραμμών του γηπέδου. Με ποιο τρόπο όμως μπορεί να βοηθήσει τη νέα του ομάδα και σε ποιο βαθμό;

Σύμφωνα με όσα παρατέθηκαν πιο πάνω, μιλάμε εξ’ ολοκλήρου για έναν παίχτη που αγωνίζεται στις πλευρές. Ο Roberto Mancini, ο νυν προπονητής των πολιτών, συνηθίζει να χρησιμοποιεί ένα είδος 4-4-1-1. Με βάσει τις τωρινές επιλογές και την ανάπτυξη, ίσως η επιλογή του Hazzard να μην είναι και τόσο χρήσιμη αφού για να χρησιμοποιηθεί ο Βέλγος ουσιαστικά θα πρέπει να κάτσει στον πάγκο ένας εκ των δύο επιθετικών της ομάδας και το σύστημα να μετατραπεί σε ένα είδος 4-5-1 ή 4-3-3. Συνεπώς μιλάμε για πεντάδα κέντρου με τους Silva, Nasri και Hazzard να αναλαμβάνουν τη δημιουργία στο χώρο της μεσαίας γραμμής και να πλαισιώνουν τον μοναδικό προωθημένο. Άλλο ενδεχόμενο είναι ο Ιταλός τεχνικός να χρησιμοποιήσει τις προπονητικές του ικανότητες και να διδάξει στον Βέλγο την άμυνα με σκοπό να τον μετατρέψει σε καθαρό αριστερό χαφ, κρατώντας τους δύο επιθετικούς μπροστά. Στο συγκεκριμένο σενάριο όμως ένας εκ των Silva, Nasri και Toure πρέπει να μείνει στον πάγκο. Τρίτο και ίσως πιο δύσκολο προς υλοποίηση πλάνο είναι ο Mancini να τοποθετήσει τον Hazzard δίπλα στον επιθετικό ή ακριβώς από πίσω του και συνεπώς να τον αποκόψει από τις πλευρές. Η συγκεκριμένη επιλογή όμως είναι σχεδόν μη υλοποιήσιμη αφού πάλι ένας εκ των δύο επιθετικών θα πρέπει να καθίσει στον πάγκο και επιπρόσθετα αφαιρεί από τον Βέλγο τις πολύ καλές του σχέσεις με τα άκρα τις επίθεσης όπου έφτιαξε το όνομά του.

Βλέπουμε λοιπόν ότι αν δεν υπάρξει κάποια αποχώρηση από το ρόστερ των Πολιτών τότε προς το παρόν η μεταγραφή του Eden Hazzard στη Manchester City αποτελεί έξτρα επιλογή ή ακόμη πιο ξεκάθαρα κίνηση εντυπώσεων πριν καν ανοίξει η μεταγραφική περίοδος. Προσωπικά πιστεύω ότι η επιλογή του νεαρού Βέλγου αποτελεί πολύ δυνατή κίνηση για τους «Ουράνιους Μπλε» και  μένει να δούμε πως ο Ιταλός έμπειρος τεχνικός θα μπορέσει να διαχειριστεί και τον παίχτη αλλά και το ρόστερ που συνεχώς στελεχώνεται  με νέους σταρ χωρίς να αποδεσμεύει σχεδόν κανέναν. Μη ξεχνάμε ότι η σύνθεση κάθε ομάδας αποτελείται από 11 ποδοσφαιριστές και 7 αναπληρωματικούς…

Ευχαριστώ,
Δημήτριος Σακελλάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου