Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Με χρώμα Πρέμιερ Λιγκ


http://www.irishtimes.com/blogs/gallery/files/2011/10/85.gif
Μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις στα προκριματικά του Γιούρο 2012 ήταν αναμφισβήτητα η εθνική ομάδα της Ιρλανδίας η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει στα μπαράζ την πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης. Μια εθνική άπειρη στον θεσμό μιας και αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή της στα τελικά του Γιούρο με την πρώτη να είναι το μακρινό 1988.


Η ομάδα του Τζιοβάνι Τραπατόνι κατάφερε να πάρει την πρόκριση στα μπαράζ  τερματίζοντας δεύτερη, 2 βαθμούς πίσω από την Ρωσία, έχοντας ως κύριες αντιπάλους την Αρμενία και την Σλοβακία. Με πρώτο βιολί τον Ρόμπι Κιν, η Ιρλανδία κατάφερε να εξασφαλίσει εύκολα την 2η θέση ενώ κόντραρε στα ίσα και την πολύ δυνατή ρώσικη ομάδα.

Στα μπαράζ συνάντησε την Εσθονία (επίσης μεγάλη έκπληξη) την οποία κατάφερε να την αφήσει νωρίς εκτός μιας και το 0-4 στο Ταλλίν δεν άφηνε πολλά περιθώρια για ανατροπή του σκηνικού.  Έτσι και έγινε με το 1-1 στο Δουβλίνο να εξασφαλίζει την μεγάλη πρόκριση για την Ιρλανδία μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.

http://img.dailymail.co.uk/i/pix/2008/05_01/Trapattoni0105_468x328.jpgΟ Ιταλός τεχνικός είναι αναμφισβήτητα ο αρχιτέκτονας αυτής της ομάδας. Αναλαμβάνοντας την εθνική το 2008 κατάφερε μέσα σε 2 χρόνια να διεκδικεί την πρόκριση για τα τελικά του μουντιάλ της νοτίου Αφρικής.  Ίσως να τα είχε καταφέρει αν ο Σουηδός διαιτητής Χάνσον στα μπαράζ με την Γάλλια δεν είχε κατοχυρώσει το γκολ πρόκρισης των «Τρικολόρ» όταν ο Ανρί έκανε κοντρόλ φανερά με το χέρι (το παραδέχτηκε και ο ίδιος μετά τον αγώνα) πριν δώσει την ασίστ στον Γκαλάς που έκανε το 1-1 στην παράταση δίνοντας τέλος στα όνειρα της πολύ καλής Ιρλανδίας. Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν και άλλα τόσα γράφτηκαν εκείνη την βραδιά αλλά το δια ταύτα ήταν ότι η Ιρλανδία δεν έδωσε το παρόν στην μεγάλη γιορτή της νοτίου Αφρικής.

Ως ο γηραιότερος προπονητής της διοργάνωσης, ο Τραπατόνι πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του ΕΙΡΕ και δεν θα μπορούσε να μην έχει φιλοδοξίες για κάτι καλό στα γήπεδα της Πολωνίας και Ουκρανίας . Με το ρόστερ της ομάδας του να συνδέει παλιούς και νέους και να έχει χρώμα Πρέμιερ Λιγκ, η Ιρλανδία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια μικρή εθνική Αγγλίας μιας και από όλους τους παίκτες που κλήθηκαν μόνο 2 αγωνίζονται εκτός Μεγάλης Βρετανίας ενώ από τους "Βρετανούς", ένας μόνο αγωνίζεται εκτός της Φούτμπολ Λιγκ. 

Με πολλούς παίκτες να είναι βασικοί στις ομάδες τους στην Πρέμιερ Λιγκ, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Ιρλανδία δεν έχει ένα έμπειρο σύνολο για να μια αξιοπρεπή εμφάνιση;
Με τον πολύπειρο και πρώτο σε συμμετοχές στην εθνική, Γκίβεν κάτω από τα δοκάρια και με τους έμπειρους αμυντικούς Νταν και Ο’ Σέι στα μετόπισθεν ο Ιταλός έχει μια γερή και έμπειρη από τα γήπεδα της Αγγλίας, αμυντική γραμμή με τους  Γουάρντ και Κέλι να καλύπτουν τα άκρα στα μπακ.
  
http://static.guim.co.uk/sys-images/Football/Pix/pictures/2010/9/3/1283532882081/Robbie-Keane-playing-for--005.jpgΣτον άξονα ο Γουέλαν της Στοουκ και ο Άντριους της Γουεστ Μπρομ θα είναι το κεντρικό δίδυμο μαζί με το «πολυεργαλείο» Γκίμπσον ενώ ο ΜακΚλιν με τον Χαντ και τον ΜακΓκίντι θα έχουν πιο επιθετικό ρόλο. Μπροστά ο Ιταλός τεχνικός θα έχει μια πληθώρα επιλογών με τον έμπειρο και πρώτο σκόρερ στην προκριματική φάση Ρόμπι Κιν μαζί με τους Λονγκ, Ντόιλ, Γουόλτερς και Νταφ να φτιάχνουν μια πολύ δυνατή επιθετική γραμμή που θα δυσκολέψει σίγουρα τους αντίπαλους αμυντικούς.

Μεγάλος απόν θα είναι ο μέσος της Γουίγκαν, Τζέιμς ΜακΚάρθι ο οποίος με δική του απόφαση δεν θα ενισχύσει την χώρα του τον Ιούνιο καθώς θέλει να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του, ο οποίος πάσχει από καρκίνο.
Το θέμα είναι αν ο Τραπατόνι θα τολμήσει να χτυπήσει τους αντιπάλους με 3 επιθετικούς ή αν θα βασιστεί στην αμυντική τακτική και την δυνατότητα αντεπιθέσεων με τους γρήγορους χαφ που διαθέτει. Με τον όμιλο να συμπεριλαμβάνει την πρωταθλήτρια Ισπανία, την δυνατή Ιταλία και την ταλαντούχα Κροατία τα πράγματα δεν είναι εύκολα και η Ιρλανδία θα κοιτάξει κυρίως να χαρεί την συμμετοχή της και να αποκτήσει εμπειρίες για το μέλλον. 

Θα είναι λάθος όμως να ξεγράψει κανείς από τώρα τα «αγόρια με τα πράσινα». Η Ιρλανδία είναι ομάδα με αρκετό ταλέντο και με το γρήγορο αγγλικό παιχνίδι της καθώς και με την καλή άμυνα που την χαρακτηρίζει (δεν είχε δεχθεί γκολ για 15 ώρες σε επίσημο παιχνίδι) είναι ικανή να κάνει ζημιές και όποιος την θεωρήσει «σάκο του μποξ» θα την πατήσει.
Μάλιστα αποδείχθηκε και στην πράξη αν και σε επίπεδο φιλικού αγώνα μιας και το καλοκαίρι έδωσε φιλικά με Ιταλία και Κροατία καταφέρνοντας να κερδίσει και να πάρει ισοπαλία αντίστοιχα.



Κώστας Καραγιαννόπουλος
Για τα υπόλοιπα άρθρα μου πατήστε:
http://goo.gl/HehLn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου