Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Η φετινή Premier League σε αριθμούς!

Η σεζόν 2016-2017 της Premier League αποτελεί εδώ και λίγες ημέρες παρελθόν με την Chelsea να επιστρέφει στην κορυφή. Στο παρόν άρθρο ξεχωρίσαμε με τη χρήση της στατιστικής τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά των φετινών 38 αγωνιστικών του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου.

Γράφει ο Δημήτρης Σακελλάρης




Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί ότι η Premier league αποτέλεσε φέτος το πιο ακριβό πρωτάθλημα στην ιστορία (έστω και χωρίς κύριο χορηγό μετά από 20 χρόνια) σπάζοντας τόσο το ρεκόρ εισιτηρίων όσο και το ρεκόρ μεταγραφικής συναλλαγής (σε χρηματική αξία -P. Pogba, Manchester United). Επιπλέον, η φετινή χρονιά ήταν η πρώτη από την ίδρυση του θεσμού(1992) που δε συμμετείχαν οι χωριάτες της Aston Villa.

Ας προχωρήσουμε όμως στην καθαυτή ποδοσφαιρική ουσία με τη βοήθεια των αριθμών και της στατιστικής. Εντυπωσιακή επιθετικά φέτος παρουσιάστηκε η Tottenham, αφού ανά αγώνα επιχείρησε κατά μέσο όρο 17,6 σουτ (ρεκόρ 5ετίας) αφήνοντας στην τελευταία θέση και εν τέλει τον υποβιβασμό τη Middlesbrough με μόλις 9,1 σουτ (κατά 3 μονάδες πιο χαμηλό σε σχέση με κάθε άλλη ομάδα του πρωταθλήματος). Όσον αφορά την επίδοση των "πετεινών" ιδιαίτερο γεγονός αποτελεί το ότι εκτέλεσαν φέτος το 61% των επιθέσεών τους σε ανοικτό γήπεδο και το 47% εξ αυτών πραγματοποιήθηκαν εκτός περιοχής, στατιστικό που αποδεικνύει α) την εμπιστοσύνη των παικτών στο μακρινό σουτ και β)την έλλειψη ποιοτικού επιθετικού περιοχής (πολύ κακή σεζόν ο Jansen). Εντελώς αντίθετα έπαιξαν φέτος οι πρωταθλητές όπου σε 38 αγώνες εξαπέλυσαν μόλις το 6% των προσπαθειών τους εκτός περιοχής στατιστικό που οφείλεται κυρίως α) στην εμπιστοσύνη στον επιθετικό περιοχής (D. Costa) και β) στο συντριπτικό ποσοστό παιχνιδιού με σέντρες από τα πλάγια (75% - πρώτη θέση μαζί με Hull City).

Συνεχίζοντας επιθετικά, παρατηρούμε το εκπληκτικό ποσοστό κατοχής στην περιοχή του αντιπάλου που κατείχε η Manchester City που άγγιξε το 33% της συνολικής χρονικής διάρκειας ενός αγώνα! Με λίγα λόγια, οι Πολίτες δεν άφηναν τον αντίπαλο να αναπνεύσει για περίπου 30 λεπτά ανά παιχνίδι, επίδοση που φανερώνει την επίδραση της ποδοσφαιρικής ταυτότητας του Guardiola καθώς και την ποδοσφαιρική ευφυία των δημιουργών της ομάδας. Τέλος, αξιοπρόσεκτη είναι η διαφορά στην προσέγγιση των ομάδων στα παιχνίδια. Ενώ λοιπόν η Everton είναι τελευταία στην κατάταξη των 20 ομάδων σε παραγωγικότητα στα πρώτα λεπτά (0,1 goal τα πρώτα στο 0-15'), προελαύνει πρώτη σε goal στα τελευταία 15' (0,6 goal στο 75-90'). Η επίδοση αυτή φυσικά δεν είναι τυχαία αφού ο R. Koeman κατ' εξοχήν ανήκει στην κατηγορία προπονητών που προσαρμόζονται στον τρόπο του αντιπάλου και χρειάζεται χρόνο στο ματς για να φτιάξει τη στρατηγική του. Αντίθετη πορεία με τα "ζαχαρωτά" ακολούθησε η Watford (0,5 στο 0-15' και μόλις 1 γκολ στη σεζόν στο 75-90').

Στο χώρο της άμυνας παρατηρούμε την εξαιρετική επίδοση της Manchester City με μόλις 7,9 παθητικά σουτ ανά ματς, στατιστικό βέβαια που οφείλεται στη συντριπτική κατοχή που διατηρεί στο παιχνίδι της όπως αναλύσαμε παραπάνω. Στον αντίποδα, η Sunderland μέτρησε κατά μέσο όρο 17,8 σουτ παθητικό σε κάθε παιχνίδι κάτι που έφερε εν τέλει και την τελευταία θέση στο βαθμολογικό πίνακα. Επίσης, οι "Μαυρόγατες" μοιράστηκαν με τη Middlesbrough την τελευταία θέση στην κατοχή στο μισό του αντιπάλου (16% - αρνητικό ρεκόρ 5ετίας). Όσον αφορά την αρχή και το τέλος του παιχνιδιού, ενδιαφέρον αποτέλεσε η επίδοση της Southampton με συνολικά 2 goal παθητικό στο 0-15' και της Burnley με μόλις 3 goal συνολικό παθητικό στο τελευταίο τέταρτο των αγώνων (75-90'). Τέλος, στον πειθαρχικό έλεγχο, το βραβείο της πιο "fair play" ομάδας παίρνει η Swansea με 0,3 κίτρινες κάρτες ανά ματς και 0 κόκκινες σε όλη τη σεζόν!

Στο κομμάτι της τακτικής αξιοσημείωτο ήταν ότι μετά την κυριαρχία του 4-3-3 επί δύο χρόνια, φέτος εκείνο που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο στην premier League ήταν το 4-2-3-1. Συνολικά, πιο επιτυχημένα αποδείχθηκαν το 4-3-3 (2,8 goal ανά ματς) και το 4-4-2 (3,5 goal ανά ματς). Αντίθετα, καθόλου παραγωγικά αποδείχθηκαν το 4-3-1-2 (1,3 goal ανά ματς) και το 3-4-3 (0,7 goal ανά ματς αλλά με λίγες εφαρμογές). Το στατιστικό δείχνει τη στροφή του ποδοσφαίρου σε πιο συντηρητικά συστήματα, χωρίς εξτρέμ και με διπλές γραμμές στα άκρα. Στο κομμάτι της κατοχής η παράταξη του 5-4-1 αναδείχθηκε πρώτη με ΜΟ 62% και άξια εκπρόσωπο τη Watford. Τέλος, το καλύτερο σύστημα για την έναρξη του ματς αποδείχθηκε το 4-2-3-1 με 1,1 goal και 0,3 παθητικό στο 0-15' ενώ στο τελευταίο τέταρτο, το 3-4-3 (1 goal ανά ματς επιθετικά και 0,3 παθητικό) φιγουράρει άξια την πρώτη θέση.

Για το τέλος αφήσαμε τις ατομικές διακρίσεις. Ενώ λοιπόν ποδοσφαιριστής της σεζόν δίκαια αναδείχθηκε ο N. Kante, εκείνος που έκλεψε την παράσταση με τα κατορθώματά του ήταν ο Id. Gueye της Everton. Ο Σενεγαλέζος μέσος αναδείχθηκε πρώτος σε κλεψίματα (4,1 ανά ματς), τάκλιν (5,6 ανά ματς) και ευστοχία κοντινών πασών (85% σε 3280 αγωνιστικά λεπτά συμμετοχής). Αξιοσημείωτη ήταν επίσης και η χρονιά του C. Eriksen με 3,1 πάσες καθαρής ευκαιρίας (key pass) και 0,5 ασίστ ανά ματς! Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε ότι οι G. Sigurdsson και ο S. Aguero αναδείχθηκαν οι άνθρωποι της εκκίνησης με 0,1 ασίστ και 4,6 σουτ αντίστοιχα στο 0-15' και οι R. Barkley με 0,2 ασίστ και Ol. Giroud με 3,1 σουτ εκείνοι του τέλους.

Η Premier League είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμο λόγω των σπουδαίων αθλητών, προπονητών αλλά και επιστημόνων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με αυτό ετησίως. Τα τελευταία χρόνια, η διαθέσιμη εκτεταμένη ροή δεδομένων προσφέρει μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για στατιστική ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με τις ομάδες και την πορεία τους στη σεζόν. Όσον αφορά το μέλλον, και δει την επόμενη σεζόν κανείς δεν ξέρει. Ραντεβού τον Αύγουστο στα γήπεδα…

*Στατιστική ανάλυση από δεδομένα του ιστότοπου OPTASports.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου