Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Δανεικοί και δεύτερες ομάδες

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός κατέθεσε επίσημη πρόταση για κατάρτιση δεύτερης ομάδας. Η αλήθεια είναι ότι το ρόστερ, με τους ρυθμούς που γεμίζει κάθε μεταγραφική περίοδο, θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αριθμό παικτών. Η τακτική της συγκεκριμένης ΠΑΕ με τους δανεικούς που παραχωρεί κάθε χρόνο, είναι αντικείμενο σκληρών αποδοκιμασιών από τους περισσότερους φίλαθλους άλλων ομάδων.

Γράφει ο Μάριος Μπελεχρής

Η αναφορά, αποκλειστικά, στη συγκεκριμένη ομάδα γίνεται διότι είναι η μόνη που έχει αυτή τη δυνατότητα. Μόλις φέτος ο ΠΑΟΚ έδωσε σε 3 ομάδες της Superleague, 4 δανεικούς. Αυτό το σπορ ήταν γνωστό στο Ρέντη, χρόνια τώρα. Κατηγορήθηκαν -και ακόμα κατηγορούνται- για αλλοίωση πρωταθλήματος, αφού έχουν παίχτες σε υπερ-αρκετές ομάδες της ίδιας κατηγορίας. Γεγονός που δεν συναντάτε σε κανένα πρωτάθλημα της Ευρώπης, σε τόσο μεγάλο βαθμό. Έτσι γεννάται το ερώτημα. Δανεικοί ή δεύτερες ομάδες;

Στη Πορτογαλία, απαγορεύεται να δώσεις δανεικούς πάνω από κάποιον λογικό αριθμό. Είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει το ελληνικό πρωτάθλημα να αναπτυχθεί σε ανταγωνιστικότητα και αξιοπιστία. Οι μικρομεσαίες ομάδες θα επένδυαν στις ακαδημίες, στο παιδομάζωμα και σε παίχτες μικρότερων κατηγοριών για μεταγραφές. Έτσι θα υπήρχε μεθοδικότητα και φυσική ροή. Ένας καλός παίχτης από τη Football League θα πήγαινε σε μία ομάδα πρώτης εθνικής και οι καλύτεροι των μικρών ομάδων στις μεγάλες. Ταλέντα θα έβγαιναν κάθε χρόνο και όλα θα ήταν στον αυτόματο πιλότο. Τώρα όλοι περιμένουν από μία μεγαλύτερη ομάδα να εμπλουτίσουν το ρόστερ και να αποκτήσουν καλές σχέσεις που μπορεί να τους χρησιμεύσουν σε διοικητικά συμβούλια, σε μελλοντικές αγοραπωλησίες κλπ.

Ένα τέτοιο μέτρο θα ευνοούσε και τους ίδιους τους ισχυρούς, καθώς θα αναπτύσσονταν το πρωτάθλημα. Επίσης τα λεφτά που σκορπούσαν για παίχτες που υπολογίζονταν για δανεικοί, θα επενδύονταν σε ακριβότερες μεταγραφές που θα τους ανέβαζαν επίπεδο. Κι αν όλα αυτά δεν πείθουν, αυτό που μένει είναι η εξασφάλιση μιας ομάδας β’.

Είναι το μόνο μέτρο, σε συνδυασμό με το παραπάνω, που είναι στη σωστή κατεύθυνση. Στα πρότυπα της Ισπανίας, οι ομάδες δεν θα μπορούν να αγωνιστούν στην ίδια κατηγορία και θα αποτελούνται από παίχτες της μητρικής ομάδας. Έτσι θα εξασφαλίζεται χρόνος συμμετοχής σε παίχτες των ακαδημιών μεγάλων ομάδων που δε βρίσκουν χώρο στη πρώτη ομάδα. Για παράδειγμα, οι ακαδημίες του Ολυμπιακού είναι πίσω και λόγω των πολλών αγορών. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που μόνο καλό θα κάνει στην ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από την άλλη υπάρχουν κάποιες πρακτικές δυσκολίες. Το επίπεδο της Football League δεν είναι τόσο αναγνωρισμένο όσο αυτό της Segunda Division. Αυτό σημαίνει πως δύσκολα θα δεχτεί κάποιος παίχτης, που θα αγοραστεί από μικρομεσαία ομάδα της Superleague να αγωνιστεί εκεί. Η β' ομάδα λογικά θα απαρτίζεται μόνο από νεαρούς στην ηλικία παίχτες που ξεχώρισαν και είτε ανήκαν στις ακαδημίες είτε αγοράστηκαν πολύ νέοι.

Έτσι, για να μην καταλήξουμε πάλι στους υπεράριθμους δανεισμούς σε ομάδες ίδιας κατηγορίας, καλό θα ήταν να περάσει σχετικός κανονισμός που να βάζει όρια. Αν υπήρχαν τα όρια ο Ντε Βινσέντι θα έπαιζε βασικός στο Παναθηναϊκό και ο Σουμπίνιο επίσης (τους πήρε μέσα από τα χέρια του). Αυτό μπορεί να μην συνέφερε τον Ολυμπιακό αλλά θα βοηθούσε τον ανταγωνισμό.

Υ.Γ.: Δυστυχώς και ο ίδιος ο Ολυμπιακός δεν θέλει ανταγωνισμό. Κάποτε η Μπάγερν Μονάχου βοήθησε τη Ντόρτμουντ με τα χρέη της. Ύστερα από κάποια χρόνια βρέθηκαν αντιμέτωποι στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Υ.Γ.2: Εσύ που βιάζεσαι να πεις ότι μόνο ο Ολυμπιακός τα κάνει αυτά, να ξέρεις ότι αν είχε τη δύναμη η ομάδα σου θα τα έκανε και αυτή. Είναι, ίσως, η φύση των Ελλήνων. Η νοοτροπία μας.

5 σχόλια:

  1. Δεν είσαι αντικειμενικός φίλε κι η Τσέλσι το ίδιο κάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δανεικούς σε ομάδες ίδιας κατηγορίας, η Τσέλσι έχει μόνο δύο. Τον Λουκάκου στην Έβερτον (που είναι 6η) και τον Μόουζες στη Λίβερπουλ (που κυνηγά το τίτλο!). Δεν θα έλεγα, λοιπόν, ότι κάνει το ίδιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχει και το Μπερτναρντ(βασικός στη Βίλα)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις δίκιο! Παράλειψή μου! Πάντως και πάλι δεν είναι το ίδιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή