Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Τα λεφτά δε φέρνουν (πάντα) την ευτυχία


Η Uefa, πριν από μερικές μέρες, γνωστοποίησε την επιβολή βαρύτατων κυρώσεων στη Mάντσεστερ Σίτι, για καταπάτηση των κανονισμών του financial fair play. Η ποινή των «πολιτών» αγγίζει τα 60.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και περιορισμός στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας από 25 σε 21 ποδοσφαιριστές, όσον αφορά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί δείγμα του ότι η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν αστειεύεται και παίρνει δραστικά μέτρα με σκοπό το σωφρονισμό των ομάδων για ένα «οικονομικά δίκαιο παιχνίδι».


Γράφει ο Άρης Σταμόπουλος

Η είδηση έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία. Και απολύτως δικαιολογημένα. Διότι και στο παρελθόν η Uefa είχε επιπλήξει πολλάκις τις ομάδες για μη τήρηση των κανόνων του financial fair play. Ποτέ, όμως, δεν έφτασε στο σημείο να εξαντλήσει την αυστηρότητά της επάνω τους. Είναι δεδομένο ότι οι ανεξάρτητες και πλούσιες οικονομικά ομάδες, όπως οι μεγάλες παραδοσιακές δυνάμεις της Ευρώπης, δεν τρελαίνονται στην ιδέα ότι η ομοσπονδία κάνει κουμάντο στην τσέπη τους. Πόσο μάλλον οι νεόπλουτες, όπως η Σίτι και η Παρί, των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν πακτωλούς χρημάτων για να εκπληρώσουν τις υπέρμετρες φιλοδοξίες τους.

Με την παρουσία ιδιοκτητών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και πολλών ακόμα περιοχών της Ανατολής στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οι συνθήκες για ισονομία μεταξύ των ομάδων, σε οικονομικό επίπεδο τουλάχιστον, παραήταν εξαρχής δυσοίωνες. Τα λεφτά που έρχονται από εκεί, λόγω των πετρελαίων και του φυσικού αερίου που αφθονεί σε αυτές τις χώρες, είναι πολλά. Όταν, λοιπόν, κάποιος επενδυτής από εκείνες τις χώρες μπαίνει στο ποδόσφαιρο, ειδικά στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, και έχει και θέλει να ξοδέψει πολλά χρήματα. Από τη στιγμή που η Uefa τον περιορίζει με το καλημέρα, είναι λογικό να υπάρχουν παρατυπίες στην αρχή. Του δίνεται, φυσικά, ο χρόνος να προσαρμοστεί στις συνθήκες που επικρατούν. Σε ένα παιχνίδι έναν παίκτη τον κρίνεις όταν μάθει τους κανόνες και αρχίζει να παίζει σωστά. Γι αυτό το λόγο χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Uefa μέχρι σήμερα δεν είχε τιμωρήσει κάποιο παραβάτη. Είχε καιρό τώρα στη… μαύρη λίστα τη Σίτι, της οποίας οι ιδιοκτήτες δεν έδειξαν καμία διάθεση να συμμορφωθούν, σύμφωνα με τους κανόνες. Η λίστα της Uefa περιέχει άλλες οχτώ ομάδες, μεταξύ άλλων και την πρωταθλήτρια Γαλλίας, Παρί Σεν Ζερμέν. Ακούγεται ότι η επόμενη ομάδα που θα υποστεί ανάλογη τιμωρία είναι η ομάδα από τη γαλλική πρωτεύουσα. Το ζήτημα είναι η εκάστοτε ομάδα να μην ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει, ώστε οι ισολογισμοί συν και πλην να είναι ίσοι. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει, στα μέτρα του δυνατού, τις ομάδες, σε περίπτωση που το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς αλλάξει, ώστε να μην κινδυνεύουν με οικονομική κατάρρευση ή πτώχευση.

Με τη φημολογούμενη τιμωρία της Παρί να εκκρεμεί, ο προπονητής της Μονακό Κλαούντιο Ρανιερι εξαπέλυσε επίθεση κατά των μέσων με τα οποία η Παρί διαλέγει να πρωταγωνιστεί στο ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα δήλωσε, με νόημα, σε συνέντευξη τύπου : «Για τα επόμενα δέκα χρόνια, το Παρίσι μπορεί να κερδίσει τον τίτλο οκτώ φορές, εκτός αν μία άλλη ομάδα βάλει πολλά χρήματα. Η Μονακό θα μπορούσε, για παράδειγμα. Αυτό εξαρτάται από τη φιλοσοφία της, από τη φιλοσοφία του financial fair play, επίσης. Η UEFA είπε ότι η Παρί κέρδισε χωρίς fair play. Η Μονακό κέρδισε με fair play. Υπάρχουν κανόνες. Είμαστε λοιπόν οι ηθικοί πρωταθλητές»!

Συνοψίζοντας, με το να μην παίζεις σύμφωνα με τους κανόνες, το πρεστίζ σου να δέχεται ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα και δίνεις πατήματα στους ανταγωνιστές σου να αμφισβητούν την αξιοπιστία τόσο τη δική σου, ως ιδιοκτήτη, όσο και της ομάδας σου. Ο Πλατινί διάλεξε να εφαρμόσει το ποινικό σύστημα της Uefa, για το financial fair play, σε μια ομάδα που έχει οικονομική ισχύ ίδια με τα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, τα οποία ακολουθούν και την ίδια οικονομική πολιτική. Το έκανε προς παραδειγματισμό των υπολοίπων ιδιοκτητών καθιστώντας σαφείς τις συνέπειες της παραβίασης των κανονισμών. Επέλεξε το δύσβατο μονοπάτι. Το αν θα πετύχει το σκοπό του, ο χρόνος θα το δείξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου