Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Η αντεπίθεση των μικρών!

Έχουμε εισέλθει ήδη στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου και ο μεταγραφικός σχεδιασμός των ομάδων της Ευρώπης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.  Κάτι όμως έχει μεταβληθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κυρίως στο Αγγλικό πρωτάθλημα.

Γράφει ο Δημήτριος Σακελλάρης



Μέχρις ώρας, ήμασταν συνηθισμένοι σε μεταγραφικούς σχεδιασμούς δύο ταχυτήτων. Πιο συγκεκριμένα, γνωρίζαμε ότι οι 4-5 διεκδικητές των υψηλότερων βαθμολογικών θέσεων θα ήταν και εκείνοι που διέθεταν τα περισσότερα χρήματα. Φέτος όμως στην Πρέμιερ Λιγκ παρατηρούμε ότι οι και οι υπόλοιπες ομάδες έχουν αρχίσει το φετινό καλοκαίρι με «άγριες» μεταγραφικές βλέψεις. Ένα τέτοιο φαινόμενο φυσικά είναι καλό και μας προϊδεάζει για μία συναρπαστική και καθόλου προβλέψιμη σεζόν.

Λαμβάνοντας υπόψη τις έως τώρα προσθήκες, παρατηρώ ότι 3-4 ομάδες έχουν πριν καν συμπληρωθεί το 1/3 της μεταγραφικής περιόδου, αλλάξει επίπεδο.

Η πρώτη περίπτωση είναι εκείνη της Νόριτς. Τα «Καναρίνια» έχουν αποκτήσει ήδη ένα από τους πιο ταλαντούχους επιθετικούς παγκοσμίως το Φαν Φονσβίνκελ. Επιπλέον, είναι κοντά στην απόκτηση του Τοίβονεν που κατά τη γνώμη μου αδικείται επί χρόνια στην Αιτχόφεν καθώς είναι παγκόσμιας κλάσης. Σε αυτούς τους δύο παίκτες έρχονται να προστεθούν και οι Όλσον και Ναθαν Ρεντμοντ που αποτελούσαν δύο καταπληκτικά ταλέντα και μεταπήδησαν από την Τσάμπιονσιπ στην Πρέμιερ Λιγκ. Μόλις χθες η ομάδα ανακοίνωσε και την απόκτηση του Φερ από τη Τβέντε. Σύνολο έως τώρα λοιπόν: 22.000.000€. Καθόλου άσχημα για την 9η της περσινής βαθμολογίας.

Η Σάντερλαντ, μπορεί να έχασε το βασικό της τερματοφύλακα που έφυγε για τη Λίβερπουλ, ωστόσο μόνο με σταυρωμένα χέρια δεν κάθεται. Οι προσθήκες των Τζακερίνι και Χάντλστόουν αν επιβεβαιωθούν θα αποτελέσουν εξαιρετικές προσθήκες στο χώρο του κέντρου. Ταυτόχρονα, οι καλές σχέσεις του Ντι Κάνιο με τη Λάτσιο εξασφάλισαν τους Ντιακιτέ και Καβάντα. Έχοντας παρακολουθήσει και τους δύο, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι πρόκειται να εξαιρετικές προσθήκες. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την προσθήκη του Άλτνιτορ από το Ολλανδικό πρωτάθλημα. Αν προσθέσουμε μάλιστα και τους Μανόνε και Μαυρία τότε το σύνολο των μεταγραφών των «Μαυρόγατων» αγγίζει μέχρις ώρας τα 18.000.000€.

Μέσα Ιουλίου και στη Σαουθάμπτον ήδη κάνουν βλέψεις για Ευρώπη τον επόμενο Μάιο. Οι «Άγιοι»  έχουν ανακοινώσει μόνον δύο μεταγραφές όμως και οι δύο αποτελούν εξαιρετικές προσθήκες. Ο Λοβρέν αν και βρίσκετια στα 23 του αποτελούσε επί δύο χρόνια τον ηγέτη της αμυντικής λειτουργίας της Λυών, ενώ ο Γουανιάμα θεωρείτε ένας εκ των κορυφαίων εξελίξιμων μέσων στον κόσμο. Δύο μεταγραφές λοιπόν, 23.000.000€. Αν λάβουμε υπόψη μας και τις καθόλου ταπεινές δηλώσεις του Ποκετίνο περί επίσημου ενδιαφέροντος για Νταμιάο και Μπανέγκα, τότε είναι βέβαιο πως η Σαουθάμπτον μόνο ψηλά μπορεί να κοιτάζει.



Δε θα κουράσω αναφέροντας 13-14 ομάδες, γι’ αυτό και θα κλείσω αυτό το μικρό αφιέρωμα στην ομάδα που μέχρι σήμερα έχει κλέψει την παράσταση. Πρόκειται για τους «κύκνους της Ουαλίας» που δε δίστασαν να πάνε κόντρα σε όλους και να αποκτήσουν τον πρώτο σκόρερ της περσινής Ερεντιβιζίε, Μπόνι, δαπανώντας ένα ποσό ρεκόρ για το σύλλογο. Ταυτόχρονα απέκτησαν έναν καταπληκτικό παίκτη κατά τη γνώμη μου, το Κανιάς που πέρυσι έκανε εξαιρετική σεζόν μέχρι να παροπλιστεί λόγω της άρνησης ανανέωσης στη Μπέτις. Επίσης, η Σουόνσι έχει ήδη αποκτήσει δύο εξαιρετικά ταλέντα, ήτοι τους Σέλβι και Αμάτ δαπανώντας συνολικά μέχρι σήμερα 23.000.000€.


Σαφώς και οι υπόλοιπες ομάδες δεν υστερούν μέχρι στιγμής συμπεριλαμβανομένου των νεοφώτιστων. Το γεγονός ότι είμαστε ακόμη στις αρχές της μεταγραφικής περιόδου, το συμπέρασμα είναι πως το εν λόγω άρθρο μόνο να διανθιστεί μπορεί και σε καμία περίπτωση να ελαττωθεί. Το πρέσινγκ λοιπόν των μικρο-μεσαίων ομάδων στην Αγγλία φαίνεται να μεγαλώνει και κανείς δε μπορεί να αποκλείσει -ως τώρα- το ενδεχόμενο μία εξ αυτών να αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη την επόμενη σεζόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου