Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

NBA : Στον απόηχο του trade deadline

Αν υπάρχει κάτι που συναρπάζει τους φίλους του ΝΒΑ κατά την διάρκεια μιας σεζόν, εκτός από τα play-offs, είναι το All-Star Game και η περίοδος πριν το trade deadline. Σήμερα λοιπόν θα επικεντρωθούμε στις προσθαφαιρέσεις που έγιναν στα ρόστερ (ή και αυτές που δεν έγιναν τελικά) τις τελευταίες ημέρες, και οι οποίες άλλαξαν κάποιες από τις ισορροπίες στο καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη. Που όπως είναι φυσικό ανέδειξαν νικητές και χαμένους.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς

Στην πιο σημαντική κίνηση, οι Pelicans έφεραν στην Νέα Ορλεάνη τον DeMarcus Cousins, ο οποίος μαζί με τον Anthony Davis δημιουργούν το καλύτερο δίδυμο ψηλών της λίγκαν. Ο “Boogie” ήταν δεδομένο ότι δεν πέρναγε καλά στο Sacramento, η ομάδα του δεν έχει παρουσιάσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και έτσι και οι δύο έψαχναν την κατάλληλη ευκαιρία για να χωρίσουν οι δρόμοι τους. Τελικά οι Pelicans ήταν αυτοί που προσέφεραν τον rookie τους Buddy Hield, τον έμπειρο μεν αλλά με “γυάλινα γόνατα” Tyreke Evans, τον Langston Galloway και ένα pick για να πάρουν τον Cousins μαζί με τον Omri Casspi. Μια κίνηση που σίγουρα ενίσχυσε την NOLA. Ο Cousins μπορεί να είναι περίεργος και οξύθυμος χαρακτήρας και να αποτελεί ένα ερωτηματικό αν θα βάλει το εγώ του κάτω από την ομάδα, όμως μια οι Pelicans έκαναν μια γερή αναβάθμιση, και μάλιστα δεν αποκλείεται να τους δούμε κόντρα στους Warriors στα play-offs. Όσον αφορά τους Kings, ετοιμάζονται να μπουν σε μια νέα εποχή δίνοντας ευκαιρίες σε νέα παιδιά που διαθέτουν (μεταξύ των οποίων και ο Παπαγιάννης).

Κερδισμένοι όμως βγήκαν και οι Raptors. Οι οποίοι μέσω δύο διαφορετικών trades έδωσαν τον αναπληρωματικό τους SG Terrence Ross και τον ασταθή Jared Sullinger, για τον δυναμικό power forward Serge Ibaka και το αμυντικό εργαλείο P.J.Tucker. Έτσι ενίσχυσαν τόσο την αρχική πεντάδα τους όσο και την second unit τους, ειδικά αν καταφέρουν να πείσουν τον Ibaka να ανανεώσει το καλοκαίρι. Θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω στα play-offs, οπού συνήθως παθαίνουν πατατράκ, και τώρα είναι ίσως η ευκαιρία τους.

Καλά deals για τον πάγκο τους φαίνεται να έκαναν και οι Rockets, Wizards, Hawks. Οι “Ρουκέτες” έστειλαν τον Brewer στους Lakers για τον Lou Williams, έναν παίκτη που μπορεί να σκοράρει 20 πόντους ανά αγώνα και να ηγηθεί του πάγκου των Houston. Ήταν μάλιστα η πρώτη κίνηση του θρυλικού Magic Johnson σαν προέδρου των Lakers, ο οποίος θέλει να τους ξαναβάλει στον χάρτη. Οι Wizards με την σειρά τους πήραν τον Κροάτη σουτέρ Bojan Bogdanovic από τους Nets, μια κίνηση με ουσία αφού ναι μεν από τις θέσεις 1 έως 3 είναι από τις πληρέστερες ομάδες της Ανατολής, όμως δεν παίρνουν την ανάλογη βοήθεια από τον πάγκο. Τέλος οι Hawks έστειλαν τον επιρρεπή σε τραυματισμούς Tiago Splitter στους Sixers για τον ανεβασμένο φέτος Ilyasova.

Σε άλλες σημαντικές κινήσεις, οι Thunder απέκτησαν από τους Bulls τον βετεράνο F-C Taj Gibson και τον τριτοετή Doug McDermott για τους παγκίτες γκαρντ Morrow και Payne, καθώς και τον Γάλλο Lauvergne. Επίσης από το Dallas στην Philadelphia μετακινήθηκαν οι Bogut και Anderson, ενώ το αντίθετο δρομολόγιο έκανε ο Nerlens Noel. Ανταλλαγή και μεταξύ Blazers – Nuggets, με τους πρώτους να παίρνουν τον Nurkic και ένα pick πρώτου γύρου, και τους δεύτερους τον Mason Plumlee. Με μια πρώτη ανάγνωση, η ζυγαριά φαίνεται να γέρνει υπέρ των Thunder, Mavericks και Nuggets αντίστοιχα.

Είδαμε όμως και ανταλλαγές να μην γίνονται. Το όνομα του Jimmy Butler ήταν αυτό που ακούστηκε πιο έντονα, όπως επίσης και των Paul George και Carmelo Anthony. Δύο all – star παίκτες οι οποίοι ανεβάζουν επίπεδο οποιονδήποτε τους αποκτήσει. Οι Celtics μάλιστα ήταν η ομάδα που έδειξε το πιο ζωηρό ενδιαφέρον ίσως. Κι αυτό διότι διαθέτει πιθανότατα τα πιο ελκυστικά ανταλλάγματα σε όλο το ΝΒΑ. Πέρα από το ότι μπορεί να προσφέρει παίκτες όπως ο Bradley, o Smart και ο Crowder που ναι μεν δεν είναι μεγάλα ονόματα αλλά είναι χρήσιμοι για τις περισσότερες ομάδες, έχει κάτι ακόμα πιο σημαντικό : draft picks. Ειδικά τα draft picks πρώτου γύρου των Nets που έχουν στην κατοχή τους για το 2017 και το 2018 φαντάζουν... λουκούμι. Παρ'ότι προσέγγισαν μερικές ομάδες, στο τέλος δεν έκαναν τίποτα τελικά. Η λογική λέει πάντως ότι την βραδιά του draft τον Ιούνιο, τουλάχιστον κάποιο από τα 2 αυτά picks θα κοιτάξουν να το δώσουν για ένα πρωτοκλασσάτο όνομα.

Πάντως ειδικά για τους Butler και Anthony δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να τους βλέπουμε να αλλάζουν στρατόπεδα. Για τον μεν Butler φαίνεται ότι οι σχέσεις του με τους Bulls έχουν διαταραχτεί, ενώ το τελευταίο διάστημα είχαμε και έναν “εμφύλιο” μεταξύ Butler – Wade – Rondo. Ενώ όσον αφορά τον Anthony είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Είχε πάει στην Νέα Υόρκη με σκοπό να σηκώσει κάποιον τίτλο, και αντ'αυτού είναι σε μία από τις 5 - 6 χειρότερες ομάδες την Ανατολής την τελευταία πενταετία. Τα χρόνια για εκείνον περνάνε σιγά – σιγά, άρα και οι ευκαιρίες του για ένα δαχτυλίδι. Λέτε ωστόσο να τον δούμε σύντομα να ανταμώνει με τον κολλητό του Lebron James; Διόλου απίθανο.


Με αυτά λοιπόν, έκλεισε κι άλλο ένα trade deadline. Έτσι άλλες ομάδες ενισχύθηκαν στην προσπάθεια τους για ένα καλύτερο πλασάρισμα εν'όψει play – offs, και άλλες αποδυναμώθηκαν, με την προοπτική όμως είτε να μπουν σε rebuild mode είτε να πάρουν κάποιο υψηλότερο pick την βραδιά του draft. Πιο ουσιαστικά συμπεράσματα, σύντομα στα παρκέ και τις οθόνες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου