Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΝΒΑ : Αυτό το ζευγάρι ποιός θα το σταματήσει;

Golden State Warriors και Cleveland Cavaliers αποτελούν αποδεδειγμένα τις καλύτερες ομάδες στο NBA τα τελευταία 2 χρόνια. 2 σερί τελικούς και από 1 τίτλο για τον καθένα τους. Φέτος ξαναμπήκαν με τον τίτλο του φαβορί και με στόχο να γίνουν το πρώτο ζευγάρι στην ιστορία που θα αναμετρηθούν για το δαχτυλίδι του πρωταθλητή για 3η συνεχόμενη σεζόν. Θα επιβεβαιωθούν άραγε τα προγνωστικά ή θα δούμε κάποιον/κάποιους από τους υπόλοιπους 28 να μπαίνουν “σφήνα”;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς


Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει λένε, και αυτό ταιριάζει γάντι στην περίπτωση των Cavs. Έτσι λοιπόν στο Ohio οι προσθαφαιρέσεις ήταν ελάχιστες το καλοκαίρι, και μόνο όσον αφορά παίκτες που έρχονται από την άκρη του πάγκου. Και πως να κάνουν αλλιώς όταν η τριάδα James – Irving – Love είναι μια από τις καλύτερες της λίγκας και πριν 5 μήνες πέτυχαν μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των τελικών. Σίγουρα είναι η πιο δυνατή ομάδα της Ανατολής και οποιαδήποτε άλλη έκβαση πέρα από την πρόκριση στους τελικούς του πρωταθλήματος θα θεωρηθεί αποτυχία. Αν παρουσιαστεί πάντως στα ίδια στάνταρ με πέρσι ο Lebron που κακά τα ψέματα είναι το Α και το Ω της ομάδας, δύσκολα δεν θα φτάσουν μέχρι τέλους.

Βίοι αντίθετοι για τους Warriors. Και ενώ πέρσι έφτασαν κυριολεκτικά μια ανάσα από το 2ο σερί πρωτάθλημα, είδαν το 3 – 1 υπέρ τους να γίνεται 3 – 4. Και ποιά ήταν η απάντηση τους σε αυτό το κάζο; Υπέγραψαν το μεγαλύτερο όνομα της free agency, τον Kevin Durant. Έτσι έγιναν παντοδύναμοι με την τριάδα Curry – Thompson – Durant να μπορεί να σκοράρει εύκολα 70-75 πόντους σε ένα βράδυ. Άδειασαν βέβαια αρκετά τον πάγκο τους για να γίνει αυτό, όμως δείχνουν μια σκάλα παραπάνω από τους υπόλοιπους διεκδικητές στην Δύση.

Ο δρόμος προς την κορυφή σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα όμως. Και οι δυό τους θα έχουν να ξεπεράσουν αρκετούς σκόπελους προκειμένου να σηκώσουν το τρόπαιο. Ειδικά για τους Warriors, ας μην ξεχνάμε ότι βρίσκονται στην πιο ανταγωνιστική περιφέρεια από τις δύο. Εκεί που ο κύριος αντίπαλος τους ακούει στο όνομα San Antonio Spurs. Μπορεί ο γερόλυκος Duncan να κρέμασε τα παπούτσια του και οι Parker – Ginobili να έχουν έναν επιπλέον χρόνο στις πλάτες τους, όμως διαθέτουν τον καλύτερο αμυντικό του NBA (Kawhi Leonard) και τον καλύτερο ίσως προπονητή (Gregg Popovich). Προσθέστε και την απόκτηση του Pau Gasol και θα δείτε γιατί αποτελούν το αντίπαλο δέος. Ήδη πέρασαν με εμφατικό τρόπο από την Oracle Arena.

Λίγο πιο κάτω φαίνεται να βρίσκονται οι Clippers και οι Thunder. Οι πρώτοι κυνηγάνε επιτέλους το βήμα παραπάνω. Διαθέτουν εδώ και 3 – 4 χρόνια ένα από τα καλύτερα ρόστερ της Δύσης, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν δικαιώσει τις προσδοκίες. Το ξεκίνημα τους ωστόσο είναι ενθαρρυντικό και ίσως ήρθε η ώρα τους να φτάσουν έστω μέχρι τους τελικούς της περιφέρειας. Ενώ οι δεύτεροι μπαίνουν στην μετά – Durant εποχή. Ο Russell Westbrook είναι πλέον ο απόλυτος άρχοντας της ομάδας με μέσους όρους που αγγίζουν το triple – double. Βέβαια πέρα του Oladipo λείπει μάλλον κάποιος άλλος αστέρας, αλλά αν συνεχίσουν σε αυτούς τους ρυθμούς και με σωστή διαχείριση του superstar τους θεωρώ ότι μπορούν να τερματίσουν μέχρι και εντός τετράδας. Από εκεί και πέρα συναντάμε τους Rockets που θέλουν να επανακάμψουν μετά από μια κακή χρονιά και χωρίς Dwight Howard πλέον, αλλά και τους Blazers. Ακόμα μάλλον δεν είναι σε θέση να ξεπεράσουν Warriors και Spurs, όμως είναι μια ομάδα με μπόλικο ταλέντο που θα προσέξουμε τα επόμενα χρόνια.

Στην Ανατολή τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Η ψαλίδα των Cavaliers από τους διώκτες τους αναμφισβήτητα δεν είναι τόσο μικρή. Ουσιαστικά μόνο 2 ομάδες φαίνονται ικανές να τους βάλουν δύσκολα και να διεκδικήσουν την πρόκριση στα play-off απέναντι τους στο 6ο ή 7ο παιχνίδι. Εκτιμώ ότι Hawks και Bulls είναι οι κύριοι αντίπαλοι. Οι πρώτοι έχουν τον πιο υποτιμημένο all – star (Millsap), αντικατέστησαν τον Horford με τον Howard και αν μπει επάξια στα παπούτσια του Teague ο Schroder που πήρε “προαγωγή”, θα φτάσουν ψηλά. Με την σειρά τους οι Bulls άλλαξαν αρκετά, αλλά χωρίς να βγουν χαμένοι. Ναι μεν η απουσία του Gasol στην ρακέτα θα είναι αισθητή αφού δεν αντικαταστάθηκε επάξια, ωστόσο η απόκτηση του Wade έδωσε μια παραπάνω λύση από την περιφέρεια και ελπίζουν ο Rondo να δώσει κάτι παραπάνω από τον επιρρεπή σε τραυματισμούς Rose. Βέβαια το μακρινό σουτ θα αποτελεί πρόβλημα αρκετές φορές. Πέρα από τις ομάδες της Atlanta και του Chicago, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ενισχυμένοι φέτος Pacers που θεωρώ ότι έχουν μέσα στις 2 – 3 καλύτερες αρχικές πεντάδες της περιφέρειας, αλλά και οι Raptors. Έχουν καλή ομάδα και κορμό, έναν DeRozan που πετάει φωτιές σε αυτές τις 2,5 βδομάδες αλλά πάντα στα play – offs παρουσιάζονται αγνώριστοι (προς το χειρότερο). Θα το αλλάξουν αυτό φέτος;

Ήδη πάντως η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με μπόλικο ενδιαφέρον, με άλλες ομάδες να εντυπωσιάζουν κι άλλες να απογοητεύουν. Με κάτι παραπάνω από 70 αγώνες όμως να απομένουν όλα είναι ρευστά. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πρόκειται για το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη και τα προγνωστικά πολλές φορές είναι για να ανατρέπονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου