Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ο μαέστρος και οι 38 παραστάσεις

Πάνε αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που η Τότεναμ πραγματοποίησε ουσιαστικό και συνάμα εντυπωσιακό ξεκίνημα. Οι «πετεινοί» δείχνουν από την αυγή του πρωταθλήματος ότι η περσινή 6η θέση, μπορεί τη φετινή χρονιά να βελτιωθεί.

Γράφει ο Δημήτρης Σακελλάρης



Ο μαέστρος της εντυπωσιακής κατάστασης της ομάδας ακούει στο όνομα Μαουρίσιο Ποκετίνο. Ο Αργεντινός προπονητής με τα αλματώδη βήματά του εδώ και 3 χρόνια στο χώρο έχει καταφέρει από την πρώτη μέρα να περάσει στην ομάδα το στιλ ποδοσφαίρου που εκείνος επιθυμεί. Το 4-5-1 με τις συχνές εναλλαγές σε 4-3-3 βοήθησε την ομάδα να παράγει 19 κάθετες πάσες προς το striker, τη στιγμή που το ρεκόρ της ομάδας πέρυσι σε 38 επίσημα ματς ανήλθε στις 16!

Το τρικ που εφαρμόζει όμως ο Ποκετίνο δεν είναι νέο, αντίθετα το έκανε πολλές φορές και την περσινή χρονιά στη Σαουθάμπτον. Όταν η ομάδα ξεκινάει την επίθεση το αμυντικό χαφ ψάχνει να περάσει τη μπάλα απευθείας στα άκρα. Στη συνέχεια, η μπάλα πατάει ταχύτατα στο δημιουργικό χαφ κάτι που αναγκαστικά τραβάει 3 αντιπάλους πάνω του (λόγω των κοντινών πασών), αφού το λογικό είναι να ξαναδώσει τη μπάλα στο αμυντικό χαφ ή το 10άρι. Εδώ υποβόσκει όμως το τρικ, αφού το 8άρι έχοντας πάνω του τον αντίπαλο ακραίο χαφ, περνά τη μπάλα αμέσως στο αντίθετο άκρο της επίθεσης όπου το εξτρέμ έχει ελεύθερο χώρο και δύο ουσιαστικά striker, το 9άρι και το 10άρι που κάνει κάθετη κίνηση. Η συνέχεια είναι απλή, αφού μία απλή πάσα αρκεί ώστε να βρεθούν σε θέση βολής ένας από τους δύο.

Το συγκεκριμένο κόλπο που είναι εύκολα αναγνώσιμο, εύκολο στην δράση, αλλά δύσκολο στην αντίδραση. Κάτι τέτοιο τουλάχιστον απορρέει εδώ και ένα και πλέον χρόνο όταν ο Αργεντινός τεχνικός το χρησιμοποιούσε στους «Αγίους». Ταυτόχρονα όμως με την αποτελεσματικότητά του βοηθά και στην ανάδειξη ποδοσφαιριστών και κυρίως των εξτρέμ και των αμυντικών χαφ. Το συμπέρασμα εξάγεται και σύμφωνα με το έγκυρο transfermarkt.co.uk οι αξίες των εμπλεκομένων στο επιθετικό πλάνο παικτών αυξήθηκαν κατά 120% μ.ο.. Πρόκειται για τους Σνάιντερλιν, Λαλανά, Τζ. Ροντρίγκες και Λάμπερτ όπου δύο –προς ώρας- από αυτούς βρίσκονται ήδη σε άλλη ομάδα.

Αλλά και στην Τότεναμ παρατηρείται έντονα το συγκεκριμένο φαινόμενο. Παίκτες που απογοήτευσαν πέρυσι όπως ο Τσαντλί, ο Λαμέλα και ο Καπού αποδεικνύουν τη φετινή χρονιά ότι τα χρήματα που ξόδεψε πέρυσι η ομάδα ώστε να τους αποκτήσει είναι πολύ πιθανό να αποσβεστούν φέτος.

Σε γενικές γραμμές η ομάδα του Λονδίνου φαίνεται ότι φέτος μπορεί να φτάσει ψηλά αφού και το ρόστερ μπορεί να ανταποκριθεί και ο προπονητής δείχνει να κατέχει τον τρόπο ώστε να παίρνει αυτό που θέλει από τους ποδοσφαιριστές του. Η άποψή μου εν τέλει είναι ότι με κόλπα ή χωρίς οι «Πετεινοί» τη φετινή χρονιά μπορούν να θέσουν την 4άδα ως έναν βατό και όχι ουτοπικό στόχο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου