Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Η μεγαλύτερη ευκαιρία της Άρσεναλ

Πέρασαν τρία χρόνια από τον τελευταίο τελικό της Άρσεναλ. Τότε είχε χάσει το τρόπαιο από τη Μπέρμιγχαμ, ομάδα της Τσάμπιονσιπ. Τώρα έχει την ευκαιρία να κάνει ότι δεν έκανε τότε. Ο τελικός της 17ης Μαϊου είναι η ευκαιρία για μία μικρή εξιλέωση για την έκβαση της χρονιάς.

Γράφει ο Κωστής Γκόρος





Από χθες το βράδυ, η Άρσεναλ πανηγυρίζει την πρόκριση της στον τελικό του FA Cup. Έστω και δύσκολα, κατάφερε να αποκλείσει την κάτοχο Γουίγκαν. Μία ομάδα που παίζει μία κατηγορία πιο κάτω, αλλά αποδείχτηκε σκληρό καρύδι. Χρειάστηκαν τα πέναλτι για να επικρατήσει η ποιότητα και η εμπειρία έναντι του ενθουσιασμού.

Η Άρσεναλ , αν και ήλεγχε απόλυτα τον ρυθμό, παρουσίασε τη συνεχόμενη μέτρια εικόνα της. Πολύ κατοχή, καλή κυκλοφορία μπάλας, αλλά καθόλου απειλητική. Η διπλή και τριπλή ζώνη άμυνα της Γουίγκαν της έβαλε δύσκολα. Άλλωστε, έχει αποδειχτεί πολλάκις φέτος ότι η Άρσεναλ ζορίζεται με τις κλειστές άμυνες. Από την άλλη, η Γουίγκαν επέτρεψε στον αντίπαλο να παίξει το παιχνίδι του και περίμενε την ευκαιρία για αντεπίθεση. Σπανίως κατάφερε να χτυπήσει στην κόντρα, λόγω των καλών και γρήγορων επιστροφών των ΄΄κανονιέρηδων΄΄.

Στο δεύτερο ημίχρονο, το σκηνικό δεν άλλαξε αλλά υπήρξε ανατροπή δεδομένων. Σε μία κατεβασιά της Γουίγκαν, ο Μερτεζάκερ υπέπεσε σε πέναλτι. Ένα πέναλτι που μετουσιώθηκε σε γκολ και έβαλε σε θέση οδηγού τη Γουίγκαν από το πουθενά. Τα ΄΄μαύρα σύννεφα΄΄΄πάνω από το Γουέμπλεϊ είχαν αρχίσει να πυκνώνουν όσο περνούσε η ώρα και η Άρσεναλ δεν αντιδρούσε. Το ενδεχόμενο μίας νέας (παταγώδους) αποτυχίας ήταν προ των πυλών. Ώσπου, η ανωτερότητα της Άρσεναλ σε συνδυασμό με την τύχη έδωσε το πολυπόθητο γκολ. Από ένα σουτ της απελπισίας, ο ΄΄μοιραίος΄΄ Μερτεζάκερ βρέθηκε στην πορεία της μπάλας και αυτή κατέληξε στα δίχτυα. Η γκρίνια και η μιζέρια μετατράπηκαν σε μεγάλη ανακούφιση.

Το ματς πήγε στην παράταση, όπου και εκεί είδαμε μία επανάληψη του πρώτου ημιχρόνου. Τη Γουίγκαν σε παθητικό ρόλο και την Άρσεναλ να πιέζει περισσότερο με πιο απειλητικές, αλλά όχι αποτελεσματικές φάσεις. Ώσπου, έφτασε η ώρα των πέναλτι.

Εκεί υπερτέρησε η εμπειρία της Άρσεναλ και ειδικά του Φαμπιάνσκι. Ο Πολωνός τερματοφύλακας απέκρουσε τα δύο πρώτα πέναλτι των παικτών της Γουίγκαν και έθεσε σε ρόλο φαβορί την ομάδα του. Αρτέτα, Κάλστρομ, Ζιρού και Καθόρλα δεν λάθεψαν και έστειλαν την Άρσεναλ στον τελικό της 17ης Μαϊου στο ίδιο γήπεδο.

Είναι η ευκαιρία της να επιστρέψει στα τρόπαια μετά από 9 ολόκληρα χρόνια ανομβρίας. Σε περίπτωση που το κάνει, η ταμπέλα του ΄΄looser΄΄ δεν θα φύγει, αλλά θα δώσει μία ικανοποίηση σε όλους τους φίλους της. Τόσα χρόνια έβλεπαν ωραίο θέαμα, αλλά αυτό δεν απέφερε κάποιον τίτλο. Παράλληλα, είναι η ευκαιρία της να τους γλυκάνει μετά την έκβαση της σεζόν. Από κει που ξεκίνησε ως άξια διεκδικήτρια του πρωταθλήματος, κατέληξε σε εκτροχιασμό από την κούρσα και οδυνηρές συντριβές στα ντέρμπι.


Υ.Γ. Σύμπτωση ή μη, ο τελευταίος τίτλος της ήταν το FA Cup. Μήπως η ίδια διοργάνωση είναι εφαλτήριο για την πιο συχνή κατάκτηση τίτλων;

Υ.Γ.2 Αντίπαλος της η Χαλ. Ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά κατώτερων δυνατοτήτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου