Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Τα λάθη πληρώνονται ακριβά

Η 26η αγωνιστική στην Ιταλία αποτελεί παρελθόν. Η Γιουβέντους δείχνει ασταμάτητη στο δρόμο προς την κατάκτηση ενός ακόμη “Scudetto”. Δε θα καταπιαστώ όμως με τη "Γιούβε" σήμερα, παρά με τη φετινή δυσάρεστη, στα μάτια μου, έκπληξη του φετινού Campionato. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη Νάπολι.

Γράφει ο Άρης Σταμόπουλος




Οι Partenopei*, όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας, ξεκίνησαν μια χρονιά με φιλοδοξίες για μεγάλα πράγματα. Για πορεία πρωταθλητισμού. Και πώς να μην έχουν άλλωστε; Τα περίπου 60.000.000 ευρώ της πώλησης του μεγάλου αστεριού του συλλόγου ( Καβάνι) στην νεόπλουτη Παρί-Σεν-Ζερμέν έφεραν στην ομάδα της επαρχίας της Καμπανίας τους Γκονζάλο Ιγκουαΐν, Ραούλ Αλμπιόλ, Χοσέ Καγιεχόν από τη Ρεάλ Μαδρίτης καθώς και τους Ζαπάτα, Ρεβεγιέρ και Μέρτενς. Παίκτες που, αν μη τι άλλο, είναι ικανοί να αλλάξουν επίπεδο έναν σύλλογο από κάθε άποψη. Παίρνει έναν φτασμένο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο προπονητή, τον Ράφα Μπενίτεθ, έχει έναν κορμό από την περσινή ομάδα με Μάτζο,Πάντεβ και Χάμτσικ και όλα καλά μέχρι αυτό το σημείο.

Εδώ είναι που αρχίζουν τα λάθη. Είσαι ο Αορέλιο Ντε Λαορέντις. Είσαι ο πρόεδρος της Νάπολι και θέλεις να κυνηγήσεις κάτι παραπάνω από την περσινή 2η θέση. Και τι κάνεις; Αδυνατείς να κρατήσεις τον Μόργκαν Ντε Σάνκτις, τον βασικό σου τερματοφύλακα και έναν παίκτη έμπειρο με εγνωσμένη αξία, ο οποίος παίρνει μεταγραφή σε μια ομάδα με παρόμοιους στόχους με σένα, τη Ρόμα. Στέλνεις δανεικό στη νεοφώτιστη Σασσουόλο τον ένα βασικό σου κεντρικό αμυντικό (Κανναβάρο) και αφήνεις ελεύθερο τον άλλο (Καμπανιάρο) που καταλήγει στην Ίντερ. Το κερασάκι στην τούρτα; Αποκτάς δανεικό τερματοφύλακα. Και ποιον τερματοφύλακα; Τον μεγαλύτερο γκαφατζή της Premier League τα τελευταία χρόνια. Τον Πέπε Ρέινα. Έναν τερματοφύλακα ασταθή, επιρρεπή στο λάθος, δίχως ίχνος σοβαρότητας στο παιχνίδι του. Το συμβόλαιό του με τη Λίβερπουλ εκπνέει το ερχόμενο καλοκαίρι και η ομάδα του Merseyside έψαχνε απελπισμένα τρόπο να τον ξεφορτωθεί. Έναν παίκτη που είναι ο «διασκεδαστής» στην εθνική ομάδα της Ισπανίας και που τον έχουν για να χαλαρώνει με τα αστεία του τα αστέρια των «Φούριας Ρόχας». Και φυσικά τον πορτιέρο που έχει συνδέσει το όνομά του με τα πιο απίθανα highlights στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Και όχι με την καλή έννοια.


Πέρα από οποιαδήποτε πλάκα, η καριέρα του συγκεκριμένου παίκτη ακολουθεί όλο και πιο φθίνουσα πορεία από το 2008 μέχρι σήμερα. Μετά το εκτός 1-1 στην έδρα της Λιβόρνο, την περασμένη Κυριακή που διαμορφώθηκε με αυτογκόλ(!) του Ρέινα, η Νάπολι έχασε πολλές από τις ελπίδες της για την κατάκτηση της 2ης θέσης ενώ βρίσκεται 17 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Γιουβέντους. Επειδή οι αριθμοί δε λένε ψέματα να αναφέρω μόνο ότι η Νάπολι φέτος σε 26 παιχνίδια πρωταθλήματος έχει δεχθεί 29 γκολ. Με άλλα λόγια, δέχεται πάνω από 1 γκολ ανά αγώνα!1,12 γκολ για να είμαι πιο σαφής. Στο περσινό πρωτάθλημα, όταν και τερμάτισε 2η, σε 38 αγώνες δέχθηκε 36 γκολ. Ήτοι 0,95 γκολ ανά αγώνα, μόλις 7 παραπάνω από όσα έχει δεχθεί μέχρι τώρα και υπολείπονται ακόμη 12 αγωνιστικές! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν γιατί η ομάδα με τη 2η καλύτερη επίθεση στην Ιταλία βρίσκεται στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Οι μεγάλες ομάδες χτίζονται από την άμυνα και κυρίως από τον «άσο». Η περσινή Νάπολι με τις φετινές προσθήκες θα έπρεπε να ήταν μια ομάδα που θα διεκδικούσε το “Scudetto”. Ο λάθος σχεδιασμός είναι αυτό που της έχει κοστίσει μέχρι στιγμής. Της στερεί το δικαίωμα στο όνειρο του πρωταθλήματος και μαζί τη δυνατότητα να δώσει χαρές στους φιλάθλους της εφάμιλλες με εκείνες της δεκαετίας του 80’ όταν ο μεγάλος Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα την έβαλε για τα καλά στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Τότε που η Νάπολι είχε κατακτήσει τα 2 μοναδικά της πρωταθλήματα Ιταλίας καθώς και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1988-1989 κόντρα στη Στουντγκάρδη των Κλίνσμαν, Σμάλερ και Γκοντίνο σε διπλούς τελικούς.

Για τη φετινή Νάπολι η χρονιά δε θα πρέπει να θεωρηθεί αποτυχημένη. Παρά τη διαφαινόμενη αποτυχία στο πρωτάθλημα βρίσκεται ήδη στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας όπου θα αντιμετωπίσει τη Φιορεντίνα τον ερχόμενο Μάιο. Παράλληλα, είναι στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ με την προοπτική της ευρωπαϊκής διάκρισης να είναι ορατή. Αν θέλει η Νάπολι να μετατραπεί από ομάδα κομπάρσος σε ομάδα πρωταγωνίστρια στην Ιταλία και σε διεκδικήτρια του τίτλου θα πρέπει να μάθει από τα φετινά της λάθη. Να καθίσουν μαζί στο τραπέζι διοίκηση και προπονητής και να βρουν λύσεις για το μέλλον. Γιατί το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού εστί. Από τα λάθη μας μαθαίνουμε, κι ας τα πληρώνουμε ακριβά καμιά φορά.


*Το παρατσούκλι των οπαδών της Νάπολι (Partenopei) προέρχεται από τον αρχαίο ελληνικό μύθο της Παρθενόπης. Σύμφωνα με το μύθο η Παρθενόπη (Partenope) ήταν μια από τις Σειρήνες που με το θελκτικό τραγούδι τους πλάνευαν του περαστικούς θαλασσοπόρους με αποτέλεσμα να πέφτουν τα πλοία τους πάνω σε κοφτερά βράχια και να πνίγονται στη θάλασσα. Όταν ο Οδυσσέας πέρασε από εκεί διέταξε τους άνδρες του να βουλώσουν με κερί τα αυτιά τους για να μην ακούσουν το τραγούδι τους και να δέσουν τον ίδιο στο κατάρτι του πλοίου.
Η Παρθενόπη απελπισμένη που ο Οδυσσέας δεν ανταποκρίθηκε στο θέλγητρο της φωνής της έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε. Το νεκρό της σώμα το ξέβρασε το κύμα στη νοτιοδυτική Ιταλία. Εκεί το βρήκαν και το ενταφίασαν Έλληνες άποικοι της Κύμης. Ονόμασαν την αποικία αυτή Παρθενόπη, όπου είναι η σημερινή Νάπολι.

3 σχόλια:

  1. Εντάξει η τελευταία παράγραφος μεγάλο respect.Δίνει επίπεδο στο αρθράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια!Δύο σε ένα!Και ενημέρωση και μόρφωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά φίλε μου. Ότι καλύτερο μπορούμε κάνουμε!

      Διαγραφή