Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Οι μεγαλύτεροι ''κλέφτες'' είναι Βαυαροί

Η φημολογούμενη μετακίνηση του Γκιουντογκάν στη Μπάγερν είναι μία καλή αφορμή για να επιβεβαιωθεί και ο τίτλος αυτού του άρθρου. Χρόνια τώρα, η Μπάγερν εξειδικευόταν στο να ¨κλέβει¨ τους καλύτερους παίκτες στη Γερμανία. Βασικά τους αξιοποιεί προς όφελος της.

Γράφει o Κωστής Γκόρος 






Πάει πάρα πολύς καιρός που ξεκίνησε αυτή η αγορά. Και θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια. Η Μπάγερν πάντοτε χρησιμοποιούσε το brand name της για να πετύχει το σκοπό της. Μόνιμη διεκδικήτρια του πρωταθλήματος και συνεχόμενες παρουσίες σε Τσάμπιονς Λιγκ. Αν προσθέσουμε και τις μεγάλες χορηγίες, αυτό συνεπάγεται περισσότερα έσοδα. Επομένως, υπήρχε η δυνατότητα για υψηλούς μισθούς που θα δελέαζαν τον κάθε παίκτη εντός της χώρας.

Το θέμα όμως είναι ότι οι μεταγραφές που έκαναν οι Βαυαροί δεν ήταν αυτοσκοπός. Δεν έπαιρναν παίκτες για να πουν ότι πήραν παίκτες. Με τις μεταγραφές των καλύτερων διαθέσιμων, ενίσχυαν το ρόστερ και γινόντουσαν πιο ανταγωνιστικοί. Στόχευαν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μαζί με τους παίκτες από την ακαδημία, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό κράμα που θα πετύχαινε σε Γερμανία και Ευρώπη. Και στο τέλος τα κατάφερναν.

Ένα ακόμα στοιχείο της καλής δουλειάς της Μπάγερν με τους νεοφερμένους παίκτες είναι η υστεροφημία τους. Μαζί με την ομάδα, ανέβαιναν και αυτοί σε επίπεδο και αξία. Η τιμή τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ανέβαινε κατακόρυφα και σύντομα θα βρισκόντουσαν στο στόχαστρο μεγάλων συλλόγων. Όσοι έφυγαν από τη Μπάγερν με μεταγραφή, έφυγαν με μεγάλα ποσά και εξίσου παχυλούς μισθούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μάριο Γκόμεζ. Μετά από μία μέτρια χρονιά, πουλήθηκε έναντι 22 εκατομμυρίων εξαργυρώνοντας την παικτική του αξία όσο ήταν στην ομάδα.

Για να παραθέσουμε και λίγα ονόματα από τους εγχώριους παίκτες που πήρε η Μπάγερν, θα ξεκινήσουμε από τον πιο σπουδαίο. Ο λόγος για τον Γκερντ Μίλερ. Ο παγκόσμιας κλάσης επιθετικός ξεκίνησε την καριέρα του από την άσημη Νόρντλίνγκεν. Στην πρώτη του χρονιά πέτυχε 51 γκολ σε 31 ματς. Η Μπάγερν δεν άργησε να τον κάνει τον δικό της και το μετά είναι γνωστό σε όλους. Πιο πρόσφατα, ξεχωρίζουν οι μεταγραφές των Μπάλακ, Νόιερ, Κλόζε. Και τον τελευταίο χρόνο έχει πάρει ήδη δύο παίκτες από την μεγάλη της αντίπαλο Ντόρτμουντ. Τον Γκέτσε και τον Λεβαντόφσκι. Και όπως ειπώθηκε στην αρχή, φημολογείται ότι θα γίνουν τρεις.

Το κυριότερο όλων είναι ότι δίνει μεγάλη βάση στους Γερμανούς. Ανέκαθεν ο κορμός της Μπάγερν στηριζόταν σε γηγενείς παίκτες που παράλληλα στελέχωναν και την εθνική ομάδα. Εκεί οφείλονται και οι επιτυχίες της όλο αυτό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου