Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ελλάδα, το ποδοσφαιρικό φυτώριο της Ιταλίας

Μία από τις μεγαλύτερες αγορές του Ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν ανέκαθεν η Ιταλία. Τα τελευταία χρόνια όμως το φαινόμενο αυτό έχει αυξηθεί γεωμετρικά και όλο και περισσότεροι Έλληνες ποδοσφαιριστές μικρής ηλικίας αφήνουν τη χώρα μας για την ποδοσφαιρική Ιταλία.

Γράφει ο Δημήτρης Σακελλάρης
Απεσταλμένος των Αλλαξομπαλιών στο Μιλάνο




Τα παραδείγματα είναι πολλά, όπως και οι λόγοι που ωθούν τους νεαρούς παίκτες να ξενιτευτούν ποδοσφαιρικά. Πιο ακριβά συμβόλαια, προοπτική καριέρας, μικρή απόσταση, παρόμοιο κλίμα και σχετικά κοινή ποδοσφαιρική ιδιοσυγκρασία αρκούν για να πείσουν την οικογένεια αλλά και τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή να αλλάξει χώρα.

Αφορμή αυτού του άρθρου υπήρξε η σημερινή ανακοίνωση της Σαμπντόρια της απόκτησης με τη μορφή δοκιμής δύο Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Αναφέρομαι στους Δημήτρη Τζουμάκη(16) και Βασίλη Πηρουνάκη(15) από Α.Ε.Λ. και Ο.Φ.Η. αντίστοιχα. Οι νεαροί που δεν έχουν ακόμη υπογράψει επαγγελματικά συμβόλαια θα προσπαθήσουν να πείσουν με την απόδοσή τους και αν τα καταφέρουν θα μετακομίσουν μόνιμα στη Γένοβα προσπαθώντας να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Τάσου Δώνη που βρίσκεται μια ανάσα από τη συμμετοχή του με την επίσημη ομάδα της Γιουβέντους.

Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι τρεις περιπτώσεις. Το Ιταλικό σκάουτινγκ στο Ελληνικό έδαφος έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο και σχεδόν κάθε χρόνο κάποιος ποδοσφαιριστής αναχωρεί για την Ιταλία. Μόλις πριν μερικούς μήνες, η Κάλιαρι ανακοίνωσε την απόκτηση του Μάριου Οικονόμου(20) από τον Π.Α.Σ. Γιάννενα, ενώ παλαιότερα οι περιπτώσεις των Π. Ταχτσίδη, Π. Κονέ, Β. Καραγκούνη, Σ. Γκέντζογλου και Σ. Παπασταθόπουλου επιβεβαιώνουν την πιο πάνω θέση.

Πρόκειται για μια σημαντική είδηση όχι μόνο για την ομάδα της Σαμπντόρια που ενισχύει τα φυτώριά της αλλά και για το σύνολο του Ελληνικού ποδοσφαίρου, που ακόμη και σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές καταφέρνει να κρατήσει ζωντανές τις εξαγωγές του.

Εξαγωγές που όμως δε φροντίζει καθόλου να εκμεταλλευτεί οικονομικά. Πιο συγκεκριμένα, στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία τα συμβόλαια των U15 ποδοσφαιριστών είναι κλειστά 2ετή με τη σύμφωνη γνώμη της οικογενείας. Στην Ελλάδα και την Ιταλία, τα συμβόλαια είναι μονοετή (έως 1/7) και πολλές φορές –κυρίως στις μικρές και περιφερειακές ομάδες- για γραφειοκρατικούς και φορολογικούς σκοπούς αποφεύγονται. Μάλιστα, αρκετοί σύλλογοι ακόμη και της Football League προσπαθούν μετά μανίας να διαλύσουν τις ομάδες U17 ώστε να προωθούνται οι ποδοσφαιριστές κατευθείαν από τα εφηβικά τμήματα(U15). Ο σκοπός φυσικά είναι η αποφυγή πληρωμής της συντήρησης του ποδοσφαιριστή από τόσο μικρή ηλικία.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί αν όχι σε όλο, σε μεγάλο μέρος του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Μία ανεξάντλητη πηγή ακόμη και εσόδων για τη χώρα έχει βυθιστεί στην αδιαφάνεια και τη σήψη. Καλή επιτυχία στους δύο νεαρούς ποδοσφαιριστές!

1 σχόλιο: