Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Ποδόσφαιρο στα Ληξιαρχεία!

Τεράστιες προεκτάσεις έχει λάβει τελευταία το σκάνδαλο της ηλικίας του Μιναλά, του παίκτη που η φυσιογνωμία του διαφέρει αισθητά από την ηλικία του. Είναι όμως το μόνο περιστατικό στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια; Αν όχι, έχει κάνει η FIFA κάποιο βήμα ώστε να περιορίσει το συγκεκριμένο, επικίνδυνο φαινόμενο;

Γράφει ο Δημήτρης Σακελλάρης
Απεσταλμένος των Αλλαξομπαλιών στο Μιλάνο! 



Οι απορίες πολλές, τα δεδομένα λίγα, οι ισορροπίες λεπτές. Αυτό το τρίπτυχο είναι που περιγράφει επακριβώς την κατάσταση του θέματος της ηλικίας του νεαρού ποδοσφαιριστή των «Λατσιάλι». Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όπως τα αναπαράγει ο ιταλικός και διεθνής τύπος.

Όλα ήταν ήσυχα κι ωραία στη Ρώμη ώσπου, στις 2/2/14 ανακοινώθηκε επίσημα η υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου με τον Τζεφ Μιναλά που αγωνιζόταν από τον Ιούλιο του 2013 στις ακαδημίες. Μαζί με τα χαρτιά που στάλθηκαν λοιπόν στην Ιταλική ομοσπονδία (F.I.G.C.), εστάλη και μια φωτογραφία του παίκτη. Μόλις η Αρχή την παρέλαβε δε μπορούσε να πιστέψει με τίποτα ότι η ηλικία του ποδοσφαιριστή είναι η ίδια με εκείνη στα χαρτιά, δηλαδή, 17!

Το θέμα φυσικά διέρρευσε γρήγορα και σε ελάχιστο χρόνο, ολόκληρος ο αθλητικός δημοσιογραφικός κόσμος προέβη σε –εύλογα– ερωτήματα γύρω από την πραγματική ηλικία του παίκτη. Η βάση των σχολίων ήταν φυσικά τα χαρακτηριστικά του ποδοσφαιριστή που παρουσιάζεται ακόμη και με ρυτίδες στο πρόσωπο. Μάλιστα, το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις όταν κάποιο blog παρουσίασε μια «ψεύτικη» -όπως χαρακτηρίζει η ομάδα- συνέντευξη στην οποία ο ποδοσφαιριστής αποκαλύπτει ότι η πραγματική του ηλικία είναι 41 και ο μόνος λόγος που δηλώνει 17 είναι για να μπορέσει να συγκεντρώσει γρήγορα χρήματα και να τα στείλει στην πατρίδα του.

Αμέσως η Λάτσιο έσπευσε να καλύψει τον ποδοσφαιριστή της, λαμβάνοντας μάλιστα νομικά μέτρα εναντίων όποιου αμφισβητήσει δημόσια την ηλικία του. Τέλος, ο ατζέντης του παίκτη δήλωσε επισήμως πως τα χαρακτηριστικά οφείλονται στις κακουχίες που πέρασε στα παιδικά του χρόνια· μία δήλωση που επιτρέψτε μου να πω αποτελεί λάδι στη φωτιά. Αυτά λίγο-πολύ είναι τα γεγονότα γύρω από την ιστορία του Τζεφ Μιναλά. Είναι όμως ο μόνος ποδοσφαιριστής που έχει καταγγελθεί για εσκεμμένη δήλωση ψεύτικης ηλικίας; Κι αν όχι, έχει αναπτύξει η FIFA κάποιο μηχανισμό άμυνα κόντρα σ’ αυτήν την απάτη;

Το φαινόμενο της δήλωσης ψεύτικης ηλικίας μπήκε και επίσημα στο καταστατικό της FIFA το 2009 (Age fraud), καθώς τα περιστατικά ήταν πολλά και απειλούσαν ευθέως το ίδιο το άθλημα. Σύμφωνα με την έκθεση της Ομοσπονδίας το 2010, οι κύριοι Ήπειροι που παράγουν αυτό το πρόβλημα είναι η Αφρική, η Ασία και η Λατινική Αμερική κι αυτό λόγω της αδυναμίας εξακρίβωσης των ληξιαρχικών αρχείων λόγω έλλειψης γραφειοκρατικού συστήματος σε κάποιες χώρες.

Ο τρόπος αντίδρασης της Ομοσπονδίας ήταν η δημιουργία ενός συστήματος ανίχνευσης της πραγματικής ηλικίας του παίκτη. Πιο συγκεκριμένα, από το Μουντιάλ U17 στη Νιγηρία όλοι οι παίκτες 17 χρονών υποβάλλονται σε μία ειδική εξέταση όπου εξακριβώνεται η ηλικία τους. Πώς; Μέσω της μέτρηση της χρήσης του συστήματος ΜRI που καταγράφει την αύξηση των οστών του χεριού και του ποδιού. Αν η πλάκα που υπάρχει στους ανθρώπους κάτω των 17 δεν εμφανίζεται στα αποτέλεσμα της εξέτασης τότε ο παίκτης δεν έχει δηλώσει τη σωστή ηλικία του και ως εκ τούτου τιμωρείται και αποβάλλεται.

Η συγκεκριμένη μέθοδος σύμφωνα με τους δημιουργούς της, έχει μόλις 1% περιθώριο λάθους και ήδη έχει επιφέρει αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα στη διοργάνωση του 2009, 3 παίκτες της Νιγηρίας και 7 της Γκάνας αποβλήθηκαν από τη διοργάνωση. Το 2011, 4 παίκτες της Μπουρκίνα Φάσο δεν τα κατάφεραν ενώ το 2013 ένας Αμερικανός με Νιγηριανό διαβατήριο δεν κατάφερε να πείσει για 16χρονος!

Πάμε τώρα σε κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που δέχθηκαν επίθεση για πλαστές ηλικίες ξεκινώντας από το μεγάλο Φαλκάο όταν μια Κολομβιανή εφημερίδα δημοσίευσε μια ληξιαρχική πράξη γεννήσεώς του παρουσιάζοντάς τον ως 29χρονο. Το θέμα φυσικά πήρε τεράστιες διαστάσεις ώσπου ένα μήνα αργότερα η οικογένειά του σε κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας έδωσαν στη δημοσιότητα άλλο και –μάλλον- αληθές πιστοποιητικό που αποκαθιστά την ηλικία του ποδοσφαιριστή στα 27.

Επόμενη περίπτωση είναι εκείνη του Ρομελού Λουκάκου. O Βέλγος 20χρονος ποδοσφαιριστής είχε δεχθεί τεράστια κριτική για την πραγματική του ηλικία όταν πήρε τη μεταγραφή του από την Άντερλεχτ στην Τσέλσι. Το θέμα υποβαθμίστηκε σύντομα λόγω της ύπαρξης αρκετών φωτογραφιών νεαρής ηλικίας και πιστοποιημένου ληξιαρχικού πιστοποιητικού.

Για να μην σας κουράζω άλλο, άφησα για το τέλος έναν παλιό γνώριμο μας από την Αγγλία, τον Νάνκο Κανού. Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής υπόγραψε στον Άγιαξ το 1993 χωρίς ουσιαστικά κανένα στοιχείο ηλικίας. Το θέμα είχε πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις, έφτασε στα δικαστήρια και εν τέλει το 1995 ανακοινώθηκε η πραγματική του ηλικία.


4 σχόλια: