Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Κούρσα για τρεις!

Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι το πιο γρήγορο στην Ευρώπη και οι τελευταίες 14 αγωνιστικές μοιάζουν με κούρσα. Μία κούρσα που, όπως φαίνεται, θα μονομαχήσουν τρεις ομάδες. Όποια έχει τα περισσότερα "καύσιμα", θα αναδειχτεί και πρωταθλήτρια.

Γράφει ο Κωστής Γκόρος


Η Άρσεναλ είναι η πρωτοπόρος και οδηγός, έστω και με μικρή απόσταση από τις υπόλοιπες. Μπορεί να μην προσφέρει τόσο θέαμα, αλλά έχει την ουσία. Παίρνει τα αποτέλεσματα με υποδεέστερους αντιπάλους και αυτά της έχουν δώσει την τωρινή θέση. Η καλοκαιρινή μεταγραφή του Οζίλ την ανέβασε επίπεδο σε ψυχολογία που ισοδυναμεί με επαγγελματικές νίκες. Παράλληλα, ανέβασε επίπεδο και παίκτες που είναι ΄΄κλειδιά΄΄ για την φετινή πορεία. Οι κάθετες πάσες του προς τα εξτρέμ και η κίνηση στον χώρο από τον Ζιρού έχουν δώσει αρκετά γκολ. Η συνεχής διείσδυση των εξτρέμ στην αντίπαλη περιοχή έχει ελαττώσει τις προωθήσεις των πλάγιων μπακ. Αυτό της έχει δώσει καλύτερη αμυντική λειτουργία που επιβεβαιώνεται από τα 21 γκολ παθητικό(2η καλύτερη άμυνα).

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι δύο βαθμούς πίσω από την κορυφή, αλλά έχει κάθε λόγο να την ονειρεύεται. Είναι μακράν η πιο θεαματική ομάδα φέτος. Η επίθεση της πετάει φωτιές(68 γκολ) και η έδρα της είναι ΄΄φρούριο΄΄. Το νωθρό ξεκίνημα στη σεζόν την άφησε πίσω, αλλά δεν πτοήθηκε και επανήλθε. Όλες οι γραμμές της είναι σαν καλοκουρδισμένο ρολόι που το έχει κουρδίσει ο Πελεγκρίνι. Το δίδυμο των Τουρέ-Φερναντίνιο στον άξονα έχει ισχυροποιήσει αφάνταστα την ανασταλτική λειτουργία. Επίσης, έχει μετατρέψει τον Ιβοριανό σε ένα επιπλέον επιθετικό όπλο, καθώς μετράει 12 γκολ. Ο Χιλιανός προπονητής έχει στα χέρια του μία τριπλέτα με Αγκουέρο-Τζέκο-Νεγκρέδο και την αξιοποιεί κατάλληλα. Χρησιμοποιεί τους δύο από αυτούς είτε μαζί στην κορυφή είτε τον ένα πίσω από τον άλλο. Το κοντέρ έχει γράψει ήδη 31 γκολ από αυτούς τους τρεις.

Η Τσέλσι είναι στην ίδια γραμμή με την Σίτι μετά τη μεγάλη χθεσινή νίκη μέσα στο ΄΄Έτιχαντ΄΄. Η κίνηση του Αμπράμοβιτς να ξαναφέρει στο Λονδίνο τον Μουρίνιο αυτόματα έχρισε τους ΄΄μπλε΄΄ άξιους διεκδικητές του τίτλου. Το 4-2-3-1 είναι το αγαπημένο σύστημα του Πορτογάλου που τον έχει φέρει σε αυτό το σημείο. Τα 2 χαφ στο κέντρο είναι το σημείο αναφοράς, αφού πρεσάρουν τον αντίπαλο για να κλέψουν και προωθούν τη μπάλα μπροστά. Στα τελευταία ματς, ο Ετό –επιλογή του Μουρίνιο- θυμίζει τον παλιό καλό Ετό με το διαρκές τρέξιμο που μετουσιώνεται σε γκολ. Το δίδυμο Τέρι-Κέιχιλ στα στόπερ έχει δυναμώσει την άμυνα. Το τρικ με τον Αθπιλικουέτα αριστερό μπακ αντί του Κόουλ της έχει δώσει ταχύτητα. Λογικό, αφού ο Ισπανός έχει πιο γρήγορα πόδια απ’ότι o 33χρονος Άγγλος.

Πιο πίσω βρίσκεται η Λίβερπουλ και ακόμα πιο μακριά η νυν πρωταθλήτρια Γιουνάιτεντ. Η μεν Λίβερπουλ δυσκολεύεται εκτός έδρας και εκεί εντοπίζεται το χαμένο έδαφος. Η δε Γιουνάιτεντ είναι ΄΄φάντασμα΄΄ του εαυτού της και οι αποτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη. Όπως και να ‘χει, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά. Δεν ξέρουμε αν θα βαφτεί κόκκινος, γαλάζιος ή μπλε ο τίτλος. Πάντως, η συνέχεια έχει πολύ ενδιαφέρον και σασπένς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου