Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Νέα αρχή στην Τσέλσι!

Μετά από περίπου τέσσερεις μήνες οι Αλλαξομπαλιές επιστρέφουν δυναμικά. Θεμέλιος λίθος της προσπάθειάς μας είναι και πάλι η αμερόληπτη και επίκαιρη ματιά στα αθλητικά γεγονότα.

Αποφάσισα να αφιερώσω τις συγκεκριμένες γραμμές στη μεταγραφική προσπάθεια μίας εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης, της Τσέλσι.

Γράφει ο Δημήτριος Σακελλάρης


Η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος ξεκίνησε επίσημα πριν δύο ημέρες και όλες οι ομάδες στην Ευρώπη ψάχνουν τους ιδανικούς ποδοσφαιριστές που θα φέρουν τα ανάλογα αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν και στο στρατόπεδο των μπλε το τμήμα των σκάουτερ έχει πάρει φωτιά.

Κανείς δε μπορεί να διαφωνήσει ότι η μεγαλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού έχει ήδη γίνει και αφορά την άκρη του πάγκου. Η κίνηση της διοίκησης να επανατοποθετήσει στο τιμόνι τον πιο αγαπημένο προπονητή της σύγχρονης ιστορίας της ομάδας, προξένησε θαυμασμό τόσο εντός των φιλάθλων της, όσο και της ευρύτερης ποδοσφαιρικής σκηνής. Ο Ζοσέ Μουρίνιο επέστρεψε λοιπόν και πλέον ο σχεδιασμός της «νέας» Τσέλσι είναι το ζητούμενο.

Το πιο σημαντικό επακόλουθο όμως της επιστροφής του Πορτογάλου είναι η στροφή της διοίκησης στον τομέα του σχεδιασμού. Η πιθανότητα ο Ζοσέ Μουρίνιο να δέχθηκε να κάτσει στον πάγκο των «μπλε» χωρίς να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο είναι μηδενική, συνεπώς η  στροφή στην τακτική του συλλόγου είναι ολοκληρωτική.

Το πρώτο βήμα που κατά τη γνώμη μου ήταν αναγκαίο έγινε με το ξεσκαρτάρισμα του έμψυχου υλικού της ομάδας. Συνολικά, 7 παίκτες αποχαιρέτισαν την ομάδα. Το επόμενο σημαντικό κεφάλαιο του καλοκαιριού ήταν η διαχείριση των παικτών που πέρυσι ήταν δανεικοί. Οι παίχτες που πέρασαν έναν χρόνο μακριά από την ομάδα ήταν στο σύνολο 22, 4 όμως εξ’ αυτών προέρχονταν από καταπληκτικές  χρονιές με τις ομάδες τους και ήταν παρόλα αυτά αβέβαιο κατά πόσο θα χώραγαν στο ρόστερ των «μπλε». Ο λόγος για τους, Λουκάκου, Ντε Μπρούιν, Εσσιέν και Κουρτουά. Η κίνηση του τεχνικού επιτελείου ήταν ευτυχώς άμεση και παρόλο που οι «σειρήνες των εκατομμυρίων» ηχούσαν στα αυτιά των παιχτών και οι 3 πρώτοι υπολογίζονται κανονικά και μόνο ο Βέλγος τερματοφύλακας δόθηκε εκ νέου δανεικός.

Στον τομέα των προσθηκών τώρα, ήδη η ομάδα έχει ανακοινώσει την απόκτηση του Αντρέ Στσούρλε από τη Λεβερκούζεν. Ο Γερμανός, αγωνίζεται στην αριστερή πτέρυγα της επίθεσης και προέρχεται από καταπληκτική χρονιά στη Μπουντεσλίγκα με 14 γκολ και 9 ασσίστ. Κατά τη γνώμη μου η προσθήκη έγινε σημαντική μετά την οριστικοποίηση του δανεισμού του Μαρίν στη Σεβίλλη καθώς σε άλλη περίπτωση η ομάδα θα αποκτούσε πάρα πολλούς ακραίους επιθετικούς και μόνο εύκολη δε θα ήταν η διαχείριση των. 

Μέχρις εδώ είναι όλα λίγο - πολύ γνωστά. Η ομάδα όμως παρουσιάζει ελλείψεις σε νευραλγικούς τομείς που σε καμία περίπτωση δεν έχουν καλυφθεί. Ο πιο σημαντικός εξ αυτών είναι ο δημιουργικός. Τα χρόνια για τον Λάμπαρντ περνάνε και δε μπορεί πια να βγάλει τις σεζόν που συνήθιζε στο παρελθόν. Πέρα όμως από τον Άγγλο, η ομάδα δε διαθέτει κανέναν άλλον ποδοσφαιριστή σ’ αυτή τη θέση και η απόκτηση ενός με δημιουργικές αρετές είναι επιβεβλημένη. Ο Ζοσέ Μουρίνιο το έχει εντοπίσει και γι’ αυτό η ομάδα έχει προσεγγίσει το Φαν Χίνκελ που προέρχεται από μια θεσπέσια σεζόν με τη Φίτεσε έχοντας 12 γκολ και 12 ασσίστ στο πρωτάθλημα.

Επιπλέον, άμεση ανάγκη είναι η ομάδα να αποκτήσει κι ένα σταθερό «κόφτη». Με δεδομένες τις φυγές των Μίκελ και Ρομέου,στο ρόστερ απομένουν μόνο με τους Εσσίεν και Τσαλομπά. Ο Γκανέζος επέστρεψε από το δανεισμό του στη Ρεάλ Μαδρίτης και αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη φετινή ομάδα, όμως δε μπορεί μόνος του να βγάλει όλη τη σεζόν. Ονόματα έχουν ακουστεί, αλλά καλύτερα να μην επεκταθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτές οι δύο είναι οι θέσεις που η ομάδα χρειάζεται άμεση ενίσχυση. Παρόλα αυτά ο σχεδιασμός έχει αναπτυχθεί και γύρω από τη θέση του επιθετικού με τα σενάρια για πρόταση στον Έντισον Καβάνι να έχουν κατακλίσει το παγκόσμιο αθλητικό τύπο. Προσωπικά, θεωρώ τη μεταγραφή του Ουρουγουανού περιττή. Η ομάδα βρίθει υγείας στο χώρο των επιθετικών με τους Τόρες, Μπα και Λουκάκου να είναι υπεραρκετοί για να τρέξουν τη χρονιά ακόμη και στο πιο υψηλό επίπεδο. Παρόλα αυτά αν τα σενάρια επιβεβαιωθούν(αν και δεν το θεωρώ πιθανό), τότε σίγουρα η ομάδα θα χρειαστεί να πουλήσει έναν παίκτη της γραμμής κρούσης της.


Ταυτόχρονα όμως η ομάδα κινείται και στο χώρο της ανάδειξης  νέων ποδοσφαιριστών παγκόσμιας κλάσης. Οι «μπλε» κατέθεσαν επίσημη πρόταση 18εκατ. στη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας για το φέρελπι ακραίο επιθετικό  Μπρούμα που εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20 της Τουρκίας. Προσθήκη που αν πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να αξιοποιηθεί αναλόγως για το καλό και του ποδοσφαιριστή και της ομάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου