Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Η "αρρώστια" του Έλληνα!

Αγαπητοί λάτρεις της μπάλας, εξεταστική τέλος, καλοκαιράκι, άραγμα, οπότε τα κεφάλια μέσα, για τι άλλο, για μπαλίτσα φυσικά. Καταρχάς να ευχαριστήσω τις Αλλαξομπαλιές για το χώρο που μου δίνουν να κάνω αυτό που μου αρέσει, να μιλάω για ποδόσφαιρο, και όχι φυσικά, αυτά τα επιφανειακά, εδώ θα μιλήσουμε για τακτική, για συστήματα.

Γράφει ο Μάριος Μπούλης

Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε και όντας φοιτητής στην ομορφότερη πόλη της χώρας, τη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσουμε σήμερα για ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή καλώς η κακώς είναι η δεύτερη δύναμη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έχει μεγαλομέτοχο, τον Ιβάν, όχι τον τρομέρο, Σαββίδη, έχει άτομα που έχουν στελεχώσει τη διοίκηση, έχει κόσμο, έχει το πρεστίζ, τα μίντια, κ γενικώς τη δύναμη για να είναι δεύτερη δυνατότερη, προσέξτε, δεν λέω καλύτερη, δυνατότερη ομάδα στο πρωτάθλημα. Όλες οι άλλες ομάδες δεν έχουν ένα απ’τα προαναφερθέντα στοιχεία. Το βασικότερο στοιχείο όμως στον ΠΑΟΚ είναι ότι υπάρχουν λεφτά. Και όταν έχεις λεφτά, μπορείς να κινηθείς πιο άνετα σαν ομάδα.

   Ποια είναι η μεγαλύτερη αρρώστια του Έλληνα; Ποιο παιδάκι θα μας πει; Και απαντούν όλοι δυνατά και με σιγουριά, οι μεταγραφές!!!! Ο ΠΑΟΚ έχει ξεκινήσει πολύ γρήγορα το χορό των μεταγραφών, κάνοντας ήδη 6 μεταγραφές, μαζί με την επιστροφή Γκαρσία και έχει ακόμα να κάνει αρκετές κινήσεις. Σίγουρα μεγάλη είναι και η κίνηση, Σαββίδη, το τονίζω αυτό, να φέρει τον Στέφενς στον πάγκο του δικεφάλου.

Για τους δύο αμυντικούς που ήρθαν από την ιβηρική, δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Θα τους δούμε πρώτα στο χορτάρι, και μετά θα κριθούν για αυτά που μπορούν να προσφέρουν. Το μόνο που μου κάνει αίσθηση, με ξενίζει λίγο ας πούμε, είναι ότι και οι δύο, και ο Βιτόρ και ο Λόπεθ ήρθαν απ’το γνωστό μάνατζερ που έφερε στον Παναθηναϊκό τον Εσπάρθα, τον Κάιπερ και όλους αυτούς που «διέπρεψαν» το χειμώνα που μας πέρασε.

Ο ΠΑΟΚ έχει κάνει επίσης ήδη δύο κινήσεις για το χώρο του κέντρου, τα αμυντικά χαφ. Επέστρεψε λοιπόν ο Γκαρσία και ήρθε και ο Τζίολης. Με βάση αυτές λοιπόν τις δύο μεταγραφές, εμένα μου δημιουργείται μια απορία. Είναι τόσο γρήγορη ομάδα ο ΠΑΟΚ, έχει τόσο γρήγορους παίκτες, που έχει τη δυνατότητα να χωρέσει στο ρόστερ του τον Γκαρσία και το Τζιόλη; Σκεφτείτε λίγο, τι παίκτες είχε και έχει ο ΠΑΟΚ στο κέντρο…. Γκαρσία, Τζιόλης, Λόρενς (όχι της Αραβίας), Λαζάρ και Κάτσε. Από όλους αυτούς ο πιο γρήγορος είναι ο Κάτσε και οι άλλοι, ξαναλέω, βάσει ταχύτητας, είναι για την εντατική. Και μάλιστα σε ένα ρόστερ που είναι έτσι κι αλλιώς αργό σε όλες σχεδόν τις θέσεις. Πόσο μάλλον στο κέντρο που είναι και ο νευρώνας, η σπονδυλική στήλη της ομάδας. Και αν θέλουν κάποιοι να δικαιολογήσουν τις μεταγραφές του απαντάω εγώ. Στα 36 θα είναι ακόμα ηγέτης ο «Παυλάρας» που όταν δεν θα παίζει θα διαλύει πάλι τα αποδυτήρια; Επίσης, αφού στον ΠΑΟΚ, θέλουν ελληνοποίηση του ρόστερ, και χρειαζόταν σύμφωνα με κάποιους ένα παίκτη στα χαφ για να παίρνει τις κεφαλιές, γιατί να πάρει το Τζιόλη και να μην πάρει το Μάκο, που και πιο γρήγορος είναι, και πιο φτηνός είναι, και πιο χρήσιμος βάσει χαρακτηριστικών, και μπορεί να πάρει τις κεφαλιές που θέλουν στον ΠΑΟΚ;

Μία μεταγραφή πολλή χρήσιμη, και που δίνει υποσχέσεις για το μέλλον είναι αυτή του Σκόνδρα. Ο Σκόνδρας αυτή τη στιγμή είναι το καλύτερο δεξί μπακ του ελληνικού πρωταθλήματος, είναι απ’τους πιο εξελίξιμους Έλληνες ποδοσφαιριστές, και νομίζω ότι αν δεν είχαμε τον Τοροσίδη στη βασική ενδεκάδα της εθνικής, θα έπαιζε σίγουρα εκεί ο Σκόνδρας. Ο ΠΑΟΚ καλύπτει ένα κενό που είχε δημιουργηθεί από τότε που ήρθε ο Έττο, που ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ έχανε όλη την πλευρά αμυντικά. Η ενίσχυση αυτή θα βοηθήσει τον ΠΑΟΚ τόσο επιθετικά, μιας και ο Σκόνδρας μπορεί να παίξει όλη την πλευρά, όσο και αμυντικά, που είναι καλός και στο man to man και στη ζώνη.

Η τελευταία κίνηση του ΠΑΟΚ αφορά τη μεσοεπιθετική πλευρά, και συγκεκριμένα το σύγχρονο 10αρι και το αριστερό εξτρέμ. Ο ΠΑΟΚ έκανε δικό του τον Λούκας της Καρπάτι. Ο Λούκας είναι ένα σύγχρονο 10ρακι. Τεχνίτης με τη μπάλα, μπορεί να βγάλει κάποιες πάσες, μπορεί να τελειώσει φάσεις. Θα είναι λάθος του Στέφενς να τον περιορίσει στα αριστερά. Μένει να τον δούμε στο γήπεδο και αυτόν.

Ο ΠΑΟΚ ναι μεν έχει κάνει αρκετές κινήσεις έως τώρα, αλλά πρέπει να κάνει ακόμα, σοβαρές και σημαντικές προσθήκες. Χρειάζεται οπωσδήποτε, ένα αριστερό μπακ, γιατί αν παίξει και φέτος με το Λίνο, θα γέρνει κάθε φορά το γήπεδο από εκείνη τη μεριά. Θα χρειαστεί επίσης ένα αριστερό χαφ και ένα δεξί χαφ, και μιλάμε φυσικά για 11δάτους παίκτες. Έτσι τότε θα μπορεί ο ΠΑΟΚ να ελπίζει για το κάτι παραπάνω του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου