Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Περήφανο... χαστούκι!

Comeback με άρθρο για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Φυσικά, την τιμητική της θα έχει η Εθνική Νέων!

Γράφει ο Βαγγέλης Λουπέτης

Ας πάμε ένα χρόνο πίσω στο Ταλίν της Εσθονίας εκεί όπου η Κ-19 του Κώστα Τσανά κατατρόπωσε την Αγγλία και την -επιτρέψετε μου- "πελάτισσα" Πορτογαλία φτάνοντας στον τελικό με την ισχυρή Ισπανία. Οι Έλληνες νέοι κράτησαν αντίσταση μέχρι το 81’ όταν ο Jese της Ρεάλ Μαδρίτης άνοιξε το σκορ για τους Ισπανούς. Δεύτερη θέση λοιπόν μετά το 2007. Με αυτό της το κατόρθωμα η Εθνική Νέων κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία της την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων, το οποίο θα ελάμβανε χώρα στην γειτονική Τουρκία.

Έχοντας φροντίσει η ιδιωτική τηλεόραση να μάθει στους νέους του Τσανά  λίγα τούρκικα και με κρυφή αισιοδοξία για παρθενική διάκριση, η Greece U21 πια, μιας και οι έφηβοι ωρίμασαν κατά ένα χρόνο, ταξίδεψαν για το Γκαζιαντέπ της Τουρκίας. Αντίπαλοι μας στον όμιλο, το φαβορί Μεξικό, το Μάλι και η Παραγουάη. Δυστυχώς υπήρχαν απώλειες για την Εθνική μας όπως των Μαυρία, Κατίδη και Φούντα. Επάξια το κενό του Μαυρία κάλυψε ο Κολοβός ενώ οι πολλά υποσχόμενοι Λυκογιάννης και Ράνος της Σκόντα Ξάνθης κάλυψαν τα κενά των υπολοίπων. Στις 22 Ιουνίου η περιπέτεια της Εθνικής ξεκίνησε με μια επική νίκη κόντρα στο φαβορί Μέξικο.


Οι Μπουχαλάκης και Κολοβός σφράγισαν τη νίκη της εθνικής και έδωσαν τροφή στα "κοράκια" για πρόωρη αποθέωση. Οι νέοι συνέχισαν στον όμιλο με δύο ισοπαλίες απέναντι στο Μάλι και τη Παραγουάη με 0-0 και 1-1 αντίστοιχα. Ο αγώνας με τους "Αφρικανούς" έδειξε σημάδια ταπεινότητας και μετριοφροσύνης, καθώς οι Έλληνες μπήκαν επιφυλακτικοί στο γήπεδο θέλοντας να μη χαραμίσουν τη νίκη επί του Μεξικό. Θα μπορούσαμε βέβαια να μην χάσουμε δυο κραυγαλέες ευκαιρίες απέναντι στους Μαλινέζους. Στο τελευταίο αγώνα ενάντια στη Παραγουάη όπου μόνο το Χ δεν έκρινε την πρώτη θέση, τα σημάδια της αλαζονείας κάνουν την εμφάνισή τους. Η Εθνική Νέων είχε το Θεό μαζί της καθώς το Μεξικό κέρδιζε το Μάλι, και το τονίζω αυτό γιατί αν κέρδιζε το Μάλι και η Εθνική έχανε, τα όνειρα πρόκρισης στους 16 τελείωναν. Επίσης η Παραγουάη έμεινε από νωρίς με δέκα παίχτες.  Στο 68’ ο Διαμαντάκος με κεφαλιά άνοιξε το σκορ για την Εθνική. Και μετά το χάος. Μόλις 5 λεπτά ήταν αρκετά για τους "Λατίνους" να ισοφαρίσουν και να πάρουν τον  αέρα του παιχνιδιού. Τελικά το 1-1 παρέμεινε και η ομάδα του Τσανά πήρε την ιστορική πρόκριση στους "16", όντας πρώτη στον όμιλο έπειτα από κλήρωση. Επόμενος αντίπαλος το Ουζμπεκιστάν...


Κάπου εκεί τα μυαλά των Νέων μας πήραν αέρα. Δυστυχώς, η ήττα με 1-3 προδίδει την υπεροπτική συμπεριφορά των νέων της Ελλάδας απέναντι στους Ουζμπέκους. Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο νομίζοντας πως ο αγώνας είχε λήξει υπέρ τους. Αλλά… μπάλα είναι και γυρίζει. Οι Ουζμπέκοι διεκδίκησαν το γκολ σε κάθε τους ευκαιρία, με ζήλο. Εξού και το τελικό  1-3.

Ας δούμε όμως τα πράματα πιο σφαιρικά. Η Εθνική Νέων πήρε μέρος για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Νέων και κατάφερε να φτάσει στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου, επίτευγμα που δεν το έχει πετύχει η Ανδρών. Στα 3 ματς του ομίλου οι παίκτες έβγαλαν σχεδόν όλες τις υποδείξεις του Κώστα Τσανά. Κυνήγι της μπάλας σε όλους τους χώρους, δυνατή άμυνα, ένα Καπίνο εκπληκτικο, και Κολοβό με Γιαννιώτα να προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό. Άξια πρωτιά στον όμιλο. Θεωρώ πως το δυνατό χαστούκι που δέχτηκαν από το Ουζμπεκιστάν ίσως τους μάθει να μην υποτιμήσουν ποτέ ξανά αντίπαλο και να γίνουν ποδοσφαιρικά πιο ώριμοι, κοιτάζοντας πώς να βελτιώσουν περισσότερο τις ικανότητές τους. Τέλος όλες οι Ελληνικές ομάδες πρέπει να στηρίξουν την κάθε νέα γενιά ποδοσφαιριστών και να τους δίνετε η δυνατότητα εξέλιξης. Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός έχοντας Μήτρογλου, Μπουχαλάκη και Διαμαντάκο γιατί πρέπει να ασχολείται ακόμα με τον Τζιμπούρ και κάθε ντίβα που δεν μένει ικανοποιημένη με συμβόλαια που ο απλός πολίτης παγκοσμίως, ούτε τρεις ζωές να δουλεύει δεν θα δει.


Υ.Γ : Εκφράζω τη λύπη μου για την περίπτωση του Κατίδη , καθώς αντί να κοιτάξει η Ε.Π.Ο. να τον συμμορφώσει, τον καταδίκασε.        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου